Dragoş Damian, Terapia: Stimaţi Profesori, mediul de afaceri, care se plânge întruna de sistemul de învăţământ, nu a dat nici măcar un singur semnal public de susţinere a revendicărilor Dumneavoastră

Dragoş Damian, Terapia: Stimaţi Profesori, mediul de afaceri, care se plânge întruna de sistemul de învăţământ, nu a dat nici măcar un singur semnal public de susţinere a revendicărilor Dumneavoastră

Mediul de afaceri, impecabil organizat în coalitii, asociații, grupuri de lucru, camere de comerț, institute, patronate și altele, vorbește de ani de zile pe tema deficitului de forță umană, atât din punct de vedere cantitativ cât și calitativ, arătând cu degetul la școlile și facultatile care livrează absolvenți insuficient instruiți și conectați la piața muncii.

Mediul de afaceri a luat la cunoștiință că au fost înregistrate 10.000 de căutari / luna in 2022 pe site-urile de specialitate pentru job-uri în străinătate.

Dragoş Damian, Terapia: Stimaţi Profesori, mediul de afaceri, care se plânge întruna de sistemul de învăţământ, nu a dat nici măcar un singur semnal p

Mediul de afaceri rezonează la studiul efectuat în 2021 de organizația ReThink România care arată că circa 700 de mii de români – aproximativ 3% din populația țării - își doreau să plece din țară, tentația pentru a emigra fiind mai mare în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani.

Mediul de afaceri este conștient de faptul că procentul de NEET (tineri care nu sunt într-o formă de educație, instrucție sau în câmpul muncii) a fost în 2021 al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană, 23%, și mult peste media europeană de circa 15%. Informație din 2023: unul din trei elevi nu termină 8 clase primare.

Mediul de afaceri a preluat datele din Eurostat care indică un grad de literație digitală în România de circa 30% în populația generală în 2021, cifra care ne situează pe ultimul loc în UE.

Mediul de afaceri este la curent cu declarațiile făcute de Rectorul Universității Politehnice din București care semnalează că România are nevoie de 600 de mii de ingineri pentru următorii 10 ani. Facultățile pot produce doar puțin peste 10 mii pe an, dintre care mulți aleg să plece din țară.

Mediul de afaceri a calculat că sunt necesari 500 de mii de muncitori în construcții, în IT cel puțin 25 de mii de specialiști iar în industria de prelucrare un estimat de 50 de mii. Poza atașată este un afis de recrutare de pe un stalp din Cluj-Napoca -  astfel de anunțuri abundă în toate locurile posibile și în toate orașele din România, mediul de afaceri le pune acolo.

Mediul de afaceri cunoaște datele dintr-o analiză a PwC efectuată înainte de pandemie, în 2019, care arată că România pierde anual din cauza deficitului de personal calificat 3,7% din PIB, circa 35 miliarde de lei.

Mediul de afaceri impecabil organizat în coaliții, asociații, grupuri de lucru, camere de comerț, institute, patronate și altele, este atent și îngrijorat la suferințele din sistemul de învățământ și ne povestește în conferințe despre sistemele de educație și sănătate, pilonii unei societăți tinere, moderne și sustenabile.

Mediul de afaceri, în ciuda celor de mai sus și cu rare excepții, nu a dat nici măcar un singur semnal public către autorități prin care să arate că trebuie găsiți bani pentru a crește veniturile profesorilor și a readuce performanța în sistemul de învățământ.

Comenteaza