Marga: PNL a cedat continuu în faţa PSD. Alarmant e că a căzut într-o minoritate
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 18 Iun 2013, 11:41
- Politica
- Ascultă știrea
">
Andrei Marga, fostul şef al Institutului Cultural Român, a vorbit la Realitatea TV, la emisiunea Jocuri de Putere, despre culisele demisiei sale, în contextul relaţiei dificile din interiorul USL. El a criticat PNL pentru faptul că a început să cedeze tot mai mult în relaţia cu PSD. Marga nu a avut cuvinte bune pentru premierul Victor Ponta.
"În mai 2012, s-a plecat de la ideea unei parităţi în cadrul USL. Liberalii au cedat continuu: MAE, Justiţia, apoi după alegeri au luat Finanţele dar n-au luat bugetul (...) au luat ministere sincopate. E o intrebare şi pentru mine de ce se cedează. Mai alarmant e faptul că liberalii au căzut într-o minoritate. Miercuri era foarte clar că senatorul PSD Georgică Severin a discutat cu PPDD, cu UDMR, era clar că liberalii sunt in minoritate în aceste comisii", a spus Marga, referindu-se la Comisiile de cultură şi politică externă care au votat în majoritate pentru schimbarea sa din funcţie.
Marga a acuzat faptul că luni, în Parlament, nu s-a mai aplicat nicio procedură legală. "Trebuia să se prezinte raportul (de activitate al ICR, n.r.) să se vadă. Dacă raportul nu satisfăcea se respingea, iar in 30 de zile se dă termen celor în cauză să refacă raportul, apoi vine discuţia în plen. Trebuia să fie chemaţi la audieri câţiva, măcar unul. Totul a fost invelit intr-un ambalaj rapid să nu ne vadă nu ştiu cine", a comentat el.
Cum a fost "pregătită" majoritatea din Comisia de cultură
Andrei Marga a mai relatat cum a fost "pregătită" în Comisia de cultură o majoritate împotriva sa. "Eram la Paris, la reuniunea Academiilor Română şi franceză, iar marţi senatorii PNL, UDMR, PP-DD au sesizat că e un domn Georgică Severin (membru PSD, n.r.) care umblă pe coridoarele Senatului ca să arate 2 lucruri: că am rude angajate - nu am nici una - şi că nişte hârtii financiare nu sunt in regulă. Mi-am dat seama că se formează o majoritate in Comisia de cultură (...) şi am publicat sâmbătă un text de adio", a spus Marga.
Fostul preşedinte ICR spune că a întâmpinat probleme în schimbarea personalului Institului din exterior. "Aici a fost o miză. In exterior au fost trimişi tot felul de oameni. Nu aveam obsesia rudelor, dar aveam obsesia de a trimite in exterior personalităţi profilate. S-au trimis aşa zişi manageri, iar rezutatul a fost o imagine a României sărăcită, sărăcuţă. Victor Ponta a vorbit neinformat. Dacă s-a referit la relaţia cu MAE; intr-adevăr, pe parcurs, l-am presat rugându-l să determine MAE să semneze hârtiile (n.r. propunerile pentru numiri in respectivele funcţii). Sunt incentineli intolerabile pentru o gândire normală", a acuzat Marga, relatând că propunerile sale nu au primit răspuns din partea MAE nici după 6 luni.
Demisia lui Marga, reacţia MAE
Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, şi-a dat demisia din funcţie, luni, după ce Comisiile de afaceri externe şi cultură ale Senatului au cerut Biroului Permanent al Senatului revocarea sa. Senatorii spun că instituţia condusă de Andrei Marga nu a trimis rapoartele cerute de lege. Drept urmare, senatorii din Comisiile de Cultură, respectiv Politică Externă, au votat să ceară plenului Senatului demiterea lui Marga.
Şi comisia de Buget Finanţe este nemulţumită de Marga. Mai exact, preşedintele comisiei, social democratul Cosmin Nicula, a catalogat raportul financiar depus de ICR drept "o fiţuică".
Ministerul de Externe a reacţionat luni, ptrecizând că este incorectă încercarea lui Andrei Marga de a transfera exclusiv în seama ministerului responsabilitatea pentru eventuale disfuncţionalităţi în funcţionarea institutelor culturale româneşti din străinătate.
Marga a declarat că MAE s-a mişcat greu şi a încetinit obţinerea aprobărilor necesare pentru deschiderea unor institute culturale la Munchen-Nurnberg şi Kiev.
În replică, MAE susţine că este incorectă încercarea lui Marga de a transfera responsabilitatea.
"Este incorectă încercarea Preşedintelui ICR de a transfera responsabilitatea exclusiv asupra MAE pentru eventualele disfuncţionalităţi în activitatea ICR-urilor din străinătate. De altfel, ponderea celor două cazuri semnalate, Kiev şi Munchen-Nurnberg, nu este de natură să altereze ansamblul activităţilor de promovare a culturii române de către sistemul ICR în străinătate (...) Conlucrarea, şi nu atitudinea de adversitate şi învinovăţire a partenerului este soluţia pe care continuăm să o promovăm", se arată într-un comunicat MAE remis luni agenţiei MEDIAFAX, după anunţul demisiei lui Marga de la ICR.
De asemenea, MAE arată că "anumite dificultăţi în activitatea unor ICR-uri semnalate de către misiunile diplomatice ale României din ţările de reşedinţă au fost provocate de reacţiile nefavorabile ale mediilor culturale şi ale diasporei faţă de schimbările de personal operate de ICR".
MAE afirmă că "a urmărit sistematic ca modificările în structura de personal să se facă în conformitate cu prevederile legii şi a acţionat conform solicitărilor preşedintelui ICR şi hotărârilor Comisiilor de Cultură şi Politică Externă ale Senatului, acestea din urmă având caracter obligatoriu".
Totodată, MAE susţine că "o analiză a activităţii ICR-urilor din străinătate solicitată de şeful Guvernului, desfăşurată sub coordonarea Comisiilor de Cultură şi Politică Externă ale Senatului, conform prevederilor legale, nu poate fi decât benefică în identificarea problemelor, soluţiilor, responsabilităţilor fiecărei părţi".