Europarlamentarul Daniel Buda pledează pentru atragerea tinerilor în zonele rurale
- Scris de Mircea Tatar
- 30 Mar 2017, 16:07
- Politica
- Ascultă știrea
În cadrul Congresului PPE, care are loc în aceste zile în Malta, au fost aprobate mai multe rezoluţii, printre care şi cea care face referire la agricultură şi locurile de muncă din mediul rural, intitulată "Agricultura inteligentă: Aducerea în condiții de siguranță alimentară, gestionarea durabilă a terenurilor și a locurilor de muncă în zonele rurale".
"Sub o presiune tot mai mare pentru a face modelele lor de producție mai competitive şi pentru a asigura supraviețuirea sectorului pe termen lung, PPE consideră necesară transformarea agriculturii într-una durabilă şi inteligentă prin generalizarea şi introducerea tehnologiilor digitale în agricultură. Așa-numita „agricultură de precizie" înseamnă soluții inovatoare şi aici vorbim de sisteme de poziționare (adică GPS), teledetecția și monitorizarea solului, aspecte care le vor permite fermierilor să cunoască starea fiecărui centimetru al fermei, depistarea precoce a bolii culturilor astfel încât activităţile lor să fie mai durabile şi mai profitabile iar pe plan european să fie eliminate decalajele digitale dintre zonele urbane şi rurale", a declarat europarlamentarul clujean Daniel Buda.
Europarlamentarul PNL mai afirmă că atragerea tinerilor în zonele rurale este un alt aspect esenţial al rezoluţiei PPE. "Atingând conectivitatea și utilizarea mai mare a tehnologiei informației și comunicațiilor în ferme se poate crea o schimbare în industria agricolă și în viața de zi cu zi a modului în care tinerii doresc să se implice în sectorul agricol. Agricultura trebuie să fie făcută mai atractivă. Agricultura ca o carieră ar fi astfel văzută nu doar ca o profesie tradițională, ci și ca statut de întreprinzător şi generator de locuri de muncă", a mai arătat eurodeputatul Daniel Buda.
PPE consideră că accesul la alte infrastructuri, cum ar fi educația și sănătatea, infrastructura de transport, zonele comerciale și activitățile culturale și sociale, joacă şi ele un rol important în a face zonele rurale mai atractive.
În opinia membrilor PPE, nu numai agricultorii, ci și organizațiile de agricultori, trebuie să fie bine finanțate pentru a facilita dezvoltarea agriculturii, iar în acest sens PPE susține în continuare Fondul european pentru Investiții Strategice (EFSI), în special în scopul de a stimula transformarea digitală din sectorul agricol.
"Crearea de noi locuri de muncă în educație, cercetare, dezvoltare și de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente va asigura condiţii decente de trai pentru agricultori și va crește bunăstarea cetățenilor, atât în mediul rural, cât și în zonele urbane din apropiere", a mai afirmat europarlamentarul Daniel Buda.
Partidul Popular European (PPE) este cel mai mare grup politic din cadrul Parlamentului European.