7,4 milioane n-au fost de ajuns

7,4 milioane n-au fost de ajuns
Cu majoritatea minimă cerută de lege, Curtea Constituţională a statuat că Traian Băsescu a scăpat pentru a doua oară de demiterea din funcţie.

Conform aşteptărilor, Curtea Constituţională (CCR) a declarat referendumul invalid şi, ca urmare, Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Decizia Curţii pare să adâncească, însă, falia existentă în mediul politic, unele voci apreciind că va accentua şi scindarea societăţii.

Previzibil, politicienii apropiaţi lui Băsescu salută verdictul judecătorilor CCR. „Orice comentariu asupra deciziei Curţii este de prisos. Forţele politice trebuie să înţeleagă că e nevoie de altceva. Sper ca USL să tragă învăţămintele necesare şi, de acum începând, să se aplece spre nevoile României. Atât PDL-ul, cât şi Traian Băsescu şi-au manifestat în repetate rânduri disponibilitatea pentru coabitare, cu respectarea, însă, a limitelor Constituţiei şi ale legilor. Sper ca de mâine referendumul să devină pagină de istorie, e drept, puţin cam tristă, dar politicienii trebuie să înţeleagă că deciziile instanţelor trebuie respectate indiferent că ne convin sau nu", a comentat preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.

Un comentariu similar a făcut şi primarul Emil Boc. „Este o decizie legală şi constituţională şi care confirmă încă o dată că, în matematică, 46,2 nu poate fi, în nici o situaţie, transformat în 50,1. Sper ca această decizie să pună capăt crizei politice, iar politicienii de la putere, care au declanşat iresponsabil acest referendum, să fi învăţat din această lecţie, iar principala lor preocupare să fie viaţa de zi cu zi a românilor şi problemele reale ale lor şi nu cele care să vizeze ambiţiile şi orgoliile politice", a declarat Boc.

În tabăra coaliţiei de guvernământ concluzia este cvasi-unanimă: „respectăm decizia CCR, deşi e greşită". „7,4 milioane de români am spus că Traian Băsescu trebuie să plece şi eu nu regăsesc nicăieri aceste voturi. Aceste persoane sunt majoritatea românilor care se duc de fiecare dată la alegeri şi CCR a ignorat votul acestor oameni. Decizia Curţii va trebui respectată, deşi e, evident, o decizie politică. Dar asta nu ne va face pe noi, cei care am votat DA, să ne oprim din lupta noastră împotriva lui Traian Băsescu, omul care nu mai reprezintă România, din punctul nostru de vedere", a declarat preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Colegul său de partid, şeful organizaţiei municipale, Mircea Jorj, se declară dezamăgit. „E o decizie dezamăgitoare, greu de explicat, o decizie politică, lucru care rezultă din modul politic în care a fost constituită CCR. Această decizie nu va clarifica lucrurile, ci va crea o ruptură în interiorul României. Ceea ce spun eu că este dezamăgitor, este legat de faptul că cei care aleg să nu voteze decid destinele oamenilor care au venit să-şi exprime o conduită şi o opţiune, care ar trebui să fie adevăraţii decidenţi în orice democraţie. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu nu mai e un preşedinte legitim şi România nu are un preşedinte", a spus Jorj.

În opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Horea Uioreanu, cei şase judecători ai Curţii care au votat pentru invalidarea referendumului au fost ghidonaţi de Băsescu. „E o decizie pe care o vom respecta, dar este o decizie eminamente politică, luată cu încălcarea votului a şapte milioane şi jumătate de români. Au cerut guvernului datele actualizate, listele periate de cei care n-au ce căuta acolo şi, după ce le-au primit, n-au ţinut cont de ele. E clar că în spatele acestei decizii a stat păpuşarul-şef Traian Băsescu", a afirmat Uioreanu. El a făcut o referire şi la judecătoarea Aspazia Cojocaru, despre care s-a spus că a „defectat", votând în favoarea preşedintelui suspendat, deşi a fost numită în acea instituţie la propunerea PSD. „De câteva zile se ştia că Aspazia Cojocaru e un judecător şantajabil", a spus Uioreanu.

Pentru reprezentanţii UDMR lucrurile sunt mult mai simple. „E o decizie firească. Matematica e matematică şi nici pentru judecătorii CCR nu poate fi altceva", a comentat sec preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente. Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de fostul viceprimar Laszlo Attila. În plus el a spus că tergiversarea verdictului a fost inutilă. „Noi, la primărie, am actualizat listele electorale cu câteva zile înainte de alegeri, aşa că nu înţeleg ce mai era de actualizat", a afirmat Laszlo.

Fostul consilier al lui Traian Băsescu, Eckstein-Kovacs Peter, apreciază, la rândul său, că decizia CCR ese cea corectă, dar crede că îl dezavantajează pe Băsescu. „Decizia Curţii e corectă, dar e foarte târzie, putea fi luată de acum o lună, pentru că e o decizie normală. Ce nu mi se pare normal e că nu s-a luat cu 9-0, cum trebuia şi nu cu 6-3. Domnul Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni, dar, cu 7 milioane, cel puţin, de voturi contra, nu va mai fi ce-a fost, asta este clar. Ca atare, soluţia politică, prin prisma alegerilor din toamnă, soluţia politică mai convenabilă PDL-ului şi domnului Traian Băsescu era ca alegerile să nu fie invalidate", a opinat Eckstein.

 

 

Comenteaza