Alegeri parlamentare | De ce redistribuirea voturilor poate genera inechități / Analiștii politici clujeni explică procedura
- Scris de Anca Colibasanu
- 04 Dec 2024, 12:10
- Politica
- Ascultă știrea
Biroul Electoral Central urmează să comunice dintr-o clipă într-alta birourilor județene pragurile pentru redistribuirea voturlior de la alegerile parlamentare de duminică. Procedura redistribuirii, deloc simplă, se va efectua în două etape.
Această împărțire a voturilor dă însă bătăi de cap unor partide politice și poate duce chiar la unele anomalii în unele județe, chiar dacă nu neapărat la Cluj, așa cum ZIUA de CLUJ arăta într-o simulare.
Același lucru îl subliniază și analiștii politici contactați de ZIUA de CLUj, pentru a explica ce implicații presupune această procedură.
Radu Albu-Comănescu, lector la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția asupra erorilor pe care le poate genera acest sistem de împărțire a voturilor, cu atât mai multe acum cu cât va exista și o tragere la sorți.
„Este imposibil ca sistemul de redistribuire să nu ducă și la aspecte discutabile, ținând cont că e o procedură complicată. La noi, mandatele sunt distribuite în două etape. În prima etapă, la nivel de circumscripție, e calculat un coeficient electoral unic pentru fiecare județ, în funcție de numărul de voturi exprimate și de numărul de deputați și senatori care trebuie aleși.
Coeficientul se obține prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de deputat și senator stabilite pentru fiecare județ.
Candidații independenți câștigă un mandat doar dacă au obținut un număr de voturi cel puțin egal cu respectivul coeficient electoral.
Dacă rămân voturi neutilizate (sau inferioare coeficientului electoral), ele sunt redistribuite la nivel național, într-un „pachet” de voturi, pe baza unui sistem de distribuție care le acordă (în ordinea mărimii) partidelor politice, alianțelor politice și celor electorale.
Dacă există o egalitate la nivel național privind voturile nedistribuite, mandatul va fi acordat competitorului cu cele mai puține voturi primite, iar în cazul unui conflict, Biroul Electoral Central (BEC) organizează o tragere la sorți. Sistemul e conceput pentru o repartizare mai echitabilă și transparentă, dar variabile sunt atât de numeroase încât nu e de mirare că apar sincope, care de altfel pot să fie foarte obiective, fără un calcul intenționat de a priva pe cineva de voturi.
Prin faptul că BEC a introdus inclusiv tragerea la sorți în redistribuție este clar că o marjă de eroare e acceptată, indiferent de partid sau de candidat”, a spus Radu-Albu Comănescu, pentru ZIUA de CLUJ.
La Cluj, nu ar trebui să fie surprize mari
Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, dă câteva exemple de anomalii, însă subliniază că la Cluj nu ar trebui să ne așteptăm neapărat la surprize.
„Sistemul electoral prevede repartizarea mandatelor in două etape. Partidele aflate pe primele locuri sunt favorizate de acest sistem, însă, la final, rezultatul este acela că fiecare partid care a depășit pragul electoral primește mandate proporțional cu ponderea sa în număr de voturi. Există, în mod evident, unele anomalii legate de diferențele între ponderile locale ale partidelor și cele naționale, de aceea unele partide pot primi ultimele mandate care i se cuvin conform ponderii naționale în județele în care au puține voturi, însă celorlalte partide le-au fost deja repartizate toate mandatele cuvenite.
Sistemul asigură, în final, proporția la nivel național și nu la nivel județean, de aceea pot apărea unele inechități aparente la nivel județean.
De exemplu, UDMR și POT, care au cele mai puține voturi, pot primi mandate în județe unde au fost foarte puțin votate - am avut în trecut deputat UDMR de Tulcea sau chiar senator UDMR de Giurgiu.
La Cluj, votul este destul de strâns între partide, deci nu ar trebui sa apară anomalii importante, dar e posibil ca partide care au obținut mult mai puține voturi decât jumătate din voturile PNL să obțină și ele câte un parlamentar”, a explicat Sergiu Mișcoiu., pentru ZIUA de CLUJ.
Reamintim că în județul Cluj, PNL a câștigat alegerile, urmat de USR, AUR și PSD. Clujul va avea în Parlament patru senatori și 10 deputați.