Bătălia pentru PNL Cluj-Napoca

Bătălia pentru PNL Cluj-Napoca
Alegerile de sâmbătă se vor desfăşura tot sub spectrul războiului total dintre taberele Nicoară şi Uioreanu. Până în acest moment există trei candidaţi la preşedinţie.

Doi ani, trei luni şi o zi va fi recordul stabilit de PNL Cuj-Napoca, timp în care, din trei în trei luni, şi-a reînnoit conducerea interimară. Sâmbătă se vor bate pentru funcţia de preşedinte fostul lider, actual preşedinte interimar Horea Uioreanu, ultimul preşedinte ales, deputatul Adrian Oros, şi Andrei Maxim, un personaj pe care nici măcar colegii lui de partid nu-l cunosc.

În 12 iunie 2009 a fost ales preşedinte al PNL Cluj-Napoca, proaspătul transferat de la PNŢCD Adrian Oros, în urma unor alegeri contestate de Ioan Petran, care şi-a retras candidatura în ultimul moment. Oros n-a apucat să-şi exercite mandatul de preşedinte ales decât ceva mai puţin de un an şi jumătate. Intrat în conflict cu organizaţiile municipală şi judeţeană de tineret, Oros s-a văzut, în 28 noiembrie 2010, cu Biroul Municipal dizolvat de către Biroul Judeţean. Explicaţia oficială a fost dorinţa de a lărgi Biroul Municipal, lucru care nu se putea face decât prin organizarea de noi alegeri. De atunci au trecut mai bine de doi ani fără a se organiza alegeri. Cum statutul PNL nu permite mandate interimare mai lungi de trei luni. La fiecare trei luni, conducerea judeţeană numea câte un nou birou municipal interimar, la conducerea căruia se roteau alternativ Mircea Abrudean şi Adrian Oros. Ultimii doi preşedinţi interimari au fost, însă, Manuel Chira şi Horea Uioreanu, actualmente în funcţie. Sâmbătă, 2 martie, liberalii din municipiu îşi vor alege o conducere legitim aleasă.

De această dată Uioreanu se va duela cu unul dintre cei consideraţi a fi „locotenenţii" lui Nicoară, Adrian Oros. „N-am absolut nici o problemă, suntem un partid liberal, concurenţa e liberă, chiar îmi doresc să fie cât mai mulţi candidaţi, care să vină cu cât mai multe proiecte, cu cât mai multe soluţii", a comentat Uioreanu. El susţine că nu are o explicaţie pentru recordul de interimat la conducerea organizaţiei municipale. „Aceeaşi întrebare mi-o pun şi eu: de ce au fost necesari peste doi ani de interimat? Nu e normal, tocmai de aceea am organizat aceste alegeri", a declarat Uioreanu. El nu s-a înscris, încă, oficial, în competiţie, dar spune că o va face până joi la ora 14, când expiră termenul statutar pentru depunerea candidaturilor. Uioreanu a mai fost preşedinte al PNL Cluj-Napoca în perioada 2011-2005 şi a mai avut două mandate interimare la conducere în 2008-2008 şi din decembrie 2012 până acum. „Întărirea organizaţiilor de cartier şi pregătirea alegerilor şi 2016", şi-a definit el obiectivele pe care le va avea dacă va fi ales preşedinte.

Adrian Oros s-a înscris deja oficial în cursa pentru preşedinţia PNL Cluj-Napoca. „Mi se pare normal să candidez, doar sunt deputat de Cluj-Napoca", şi-a explicat el candidatura. Oros are o altă explicaţie pentru neorganizarea alegerilor mai bine de doi ani. „Până acum niciuna din tabere sau niciunul dintre aşa-zişii lideri n-au reuşit să-şi strângă o echipă cu care să câştige şi cred că de asta s-a tras de timp", a afirmat Oros. Totuşi, el spune că nici acum nu există un favorit cert. „Din câte ştiu Horea Uioreanu nu şi-a depus încă dosarul de candidatură la secretariat şi am înţeles că vor mai candida Ioan Petran, Mihai Szeplekan. Până sâmbătă totul se joacă, oricine are şanse", a spus Oros. „Vreau să continu ce am început, adică reconstrucţia organizaţiei, pe care am luat-o de la trei cponsilieri locali şi am dus-o la şapte consilieri locali, astfel încât, în 2016, să avem un primar la Clujului, liberal", şi-a prezentat Oros proiectul.

Atât Petran, cât şi Szeplekan neagă, însă, că ar avea vreo intenţie de a candida la preşedinţia organizaţiei municipale. „La municipiu va candida Horea Uioreanu şi va câştiga preşedinţia la zero. Dacă n-ar candida Uioreanu aş candida eu şi tot la zero l-aş bate pe Adrian Oros. A fost preşedinte şi ce-a făcut? Nu înţeleg ce mai vrea domnul Oros, e împins de Marius Nicoară să candideze. Nicoară e disperat că a pierdut tot la nivel naţional, nu e vicepreşedinte, Antonescu l-a pus deoparte şi îl împinge pe Oros să-l contracandideze pe Uioreanu, dar, cu astfel de mişcări, îşi pregăteşte înmormântarea politică. Astea că aş candida eu sau Szeplekan sunt dezinformări de-ale lor. Szeplekan e «candidatul» lor de serviciu, îi anunţ că Szeplekan nu e cârpa lor de şters pe jos. Dacă pe alţii îi poate manevra, pe Szeplekan să-l lase în pace", a reacţionat Petran. El spune că tot Nicoară e vinovat de interimatul prelungit de la conducerea organizaţiei municipale. „A fost cea mai mare greşeală făcută în PNL Cluj după 1990, dar victimă a fost chiar cel care a întreţinut această situaţie, pentru că a pierdut primăria. Nu crea monştri că te vor devora", a afirmat Petran.

Nici Szeplekan nu va candida. „Dacă Horea Uioreanu candidează, îl voi susţine. A fost preşedinte interimar când PNL Cluj-Napoca a obţinut cel mai bun rezultat al său. Dacă domnul Uioreanu nu va candida, mă voi gândi pe cine voi susţine, dar eu nu voi candida la preşedinţie", a spus Szeplekan. Şi el îl învinovăţeşte pe Nicoară. „Am fost unul dintre cei care am cerut în permanenţă să se organizeze alegeri. 20% din pierderea primăriei se datorează interimatului şi oamenilor pe care Nicoară i-a pus interimari. S-a făcut prostia asta ca să se poată rezolva candidatura la primărie şi lista de consilieri în beneficiul unei singure persoane, numai că nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se potriveşte. Din păcate a pierdut şi Nicoară, dar şi partidul", a afirmat Szeplekan.

Marius Nicoară respinge toate acuzaţiile. „Am mai explicat, a fost un interimat atât de lung pentru că au existat diferite runde de alegeri şi statutul nu permite alegeri interne cu trei luni înainte de alegeri naţionale, referendumuri, congrese. Au fost situaţii când se puteau organiza, de exemplu, în dexcembrie, dar atunci nu erau studenţii în Cluj. Oricum, nu eu am prelungit acest interimat, n-am condus organizaţie municipală. Nu ştiu de ce n-a organizat Manuel Chira alegeri, când a fost preşedinte interimar. Era omul prietenului Uioreanu, nu era omul meu şi avea o decizie a biroului judeţean să facă alegeri, de ce n-a făcut? N-am avut nici o legătură cu interimatul şi le reamintesc colegilor mei că eu am câştigat primăria dar s-au întors 700 de voturi. E interesant că vorbeşte Petran, care a avut un scor formidabil de 11%. Nu te apuci să critici atunci când tu eşti zero", a comentat Nicoară.

Chira spune că tocmai statutul l-a împiedicat să organizeze alegeri. „Asta chiar e porcăria cea mai mare. Păi eu am fost singurul preşedinte interimar căruia statutul nu i-a permis să organizeze alegeri. Interimatul meu a durat din 11 septembrie până în 11 decembrie, deci exact cele trei luni înaintea alegerilor parlamentare. Mandatul meu a fost unul singur: să organizez alegerile parlamentare", a explicat Chira.

La secretariatul PNL Cluj-Napoca şi-a mai depus candidatura la preşedinţie Andrei Maxim, pe care, însă, pare să nu-l cunoască mai nimeni din partid.

 

Comenteaza