Buda: "Guvernul compromite viitorul generațiilor actuale și următoare!"
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Oct 2018, 12:31
- Politica
- Ascultă știrea
Europarlamentarul clujean Daniel Buda atrage atenția că România este clasată pe ultima poziție la nivelul statelor membre în ceea ce privește noul Index al Capitalului Uman, lansat de Grupul Băncii Mondiale.
Potrivit noului Index al Capitalului Uman, lansat de Grupul Băncii Mondiale, ţara noastră s-a clasat pe locul 67, ajungând pe ultima poziție la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.
"Sănătatea și educația ar trebui să reprezintă priorități de investiție pentru fiecare stat care dorește să devină competitiv și să susțină dezvoltarea continuă a cetățenilor. Din păcate, România este clasată pe ultima poziție la nivelul statelor membre în ceea ce privește noul Index al Capitalului Uman, lansat de Grupul Băncii Mondiale. România a ajuns pe locul 67 în acest clasament, ceea ce implică necesitatea imediată de a lua măsuri prin care să fie îmbunătățite performanțele în educație, dar și rezultatele din domeniul sănătății", spune Daniel Buda.
Potrivit europarlamentarului clujean, în ultimii cinci ani, calitatea capitalului uman a scăzut considerabil, statisticile indicând faptul că un un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de școlarizare, ceea ce sugerează un decalaj de învățare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE.
"În mod similar, procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, față de, de exemplu, 91% în Croația și 95% în Suedia. Mai mult, scorul României de 0,6 arată că nou-născuții de astăzi vor avea o productivitate de doar 60% când vor crește față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate de o calitate adecvată".
Daniel Buda mai atrage atenţia că, potrivit unui studiu realizat de PwC România, ţara noastră pierde mai mult de 10 miliarde de euro anual din cauza deficitului de talente, ceea ce înseamnă aproximtiv 6% din PIB-ul naţional, iar la nivelul Uniunii Europene, pierderile însumează 324 de miliarde de euro pe an.
"Companiile antreprenoriale din Europa de Est au atras atenția asupra dificultăților întâmpinate cu angajarea de personal calificat. Disponibilitatea personalului calificat este în strânsă legătură cu sistemele de educaţie care asigură absolvenţilor pregătirea corespunzătoare. Astfel, se impune o mai mare corelare a programelor școlare cu cerințele de pe piața muncii și cu mediul antreprenorial", adaugă Buda.
"Am adus la cunoștința Comisiei Europene această situație îngrijorătoare și am solicitat, printr-o întrebare cu solicitare de răspuns scris, să îmi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în ceea ce privește creșterea competitivității prin îmbunătățirea rezultatelor în sănătate și educație, dar și care sunt instrumentele de care dispune Comisia în vederea combaterii deficitului de talente la nivelul statelor membre", încheie europarlamentarul clujean.