Camera Deputaţilor a aprobat OUG 14 şi legea de respingere a OUG 13

Camera Deputaţilor a aprobat OUG 14 şi legea de respingere a OUG 13
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care a fost abrogată OUG 13, precum şi Legea de respingere a OUG 13.

OUG 14 a primit 292 de voturi "pentru", un deputat s-a abţinut, iar alţi trei au fost prezenţi, dar nu au votat, în timp ce Legea de respingere a OUG 13 a primit 291 de voturi "pentru", iar trei deputaţi s-au abţinut şi unul nu a votat.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a propus adoptarea unui amendament care spunea că "OUG 13/2017 își încetează aplicabilitatea la data intrării în vigoare a OUG 14/2017", dar amendamentul a fost respins de plen. El a precizat că acest amendament are scopul de a asigura parlamentarii că legea de respingere a OUG 13/2017 nu va fi contestată la Curtea Constituțională.

"Legea de respingere a OUG 13 trebuie să conțină în mod esențial amendamentul pe care noi l-am formulat. L-am formulat nu pentru că noi ne dorim și nu este o decizie politică, ci este o decizie de responsabilitate. Curtea Constituțională, în două dintre deciziile pronunțate în cursul anilor, obligă Parlamentul ca în legile de respingere a ordonanțelor abrogate să cuprindă ca normă și situația, starea, pe care o vor urma efectele juridice care s-au produs sau nu prin acea ordonanță de urgență. (...) Vă atenționăm că vulnerabilizăm această lege pe care astăzi o adoptăm în Parlament și apoi vom deconta toți politic. (...) PSD și ALDE, dacă cu adevărat vă doriți ca efectele OUG 13 să nu se mai producă în viitor, sunteți datori să votați amendamentul pe care noi l-am formulat", a declarat în plen Cupșa.

Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect de lege.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a elaborat, marţi, Raport favorabil la proiectul de lege de respingere a OUG 13, cu majoritate de voturi, în forma Senatului, fără modificări, urmând ca OUG 13 să fie supusă votului final, în plenul Camerei, alături de OUG 14.

Raportul a fost adoptat de 21 de voturi „pentru" şi 3 abţineri.

În aceste condiţii, proiectele de lege privind OUG 13 şi OUG 14 vor intra pe ordinea de zi a şedinţei de vot final a plenului Camerei Deputaţilor de marţi.

Camera Deputaţilor este for decizional în ambele cazuri.

OUG 14 a fost adoptată, în 13 februarie, cu scandal în Comisia juridică din Senat. Liberalii au cerut discutarea "la pachet" a celor două ordonanţe. Două amendamente au fost admise şi două respinse, fiind vorba de detalii privind corelarea unor texte.

''O modificare la art. 25, alin. 5 şi la art. 215 indice 1. E vorba de detalii tehnice'', a explicat preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae. La începutul şedinţei dedicată OUG 14 de aprobare a OUG 13 privind modificarea Codurilor penale, PNL a propus introducerea pe ordinea de zi şi a ordonanţei 13. Senatorul PSD Şerban Nicolae le-a transmis luni reprezentanţilor Ministerului Public că este ''nepoliticos'' să vină neinvitaţi la şedinţa Comisiei juridice în care s-a discutat OUG 14, procurorul Irina Kuglay fiind dată afară din sală.

''Eu nu am ştiut de unde sunteţi şi e o procedură foarte importantă. Nu e vorba de persoane. Orice împuternicire aţi avea. Chiar dacă vine un secretar de stat de la Ministerul Justiţiei, eu nu vă pun să luaţi legătura cu un consilier al meu sau cu vreun funcţionar din Senat. Aveţi aici în faţă 11 senatori. Dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului... Procurorul general are salariul mai mare de 5 ori decât un senator, ca să discute cu o comisie senatorială, atunci am să vă rog să nu mai luaţi cuvântul niciodată. Prezenţa dumneavoastră aici nu este voinţa dumneavoastră, este voinţa membrilor comisiei. Chiar dacă venea procurorul general însuşi, îi spuneam acelaşi lucru'', i-a transmis Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice, reprezentantului Ministerului Public care a venit la şedinţa în care s-a discutat OUG 14.

 

Comenteaza