Cât contează Clujul în politica mare

Cât contează Clujul în politica mare
Inexistenţi, practic, în guvern, clujenii au, în schimb, reprezentanţi în structurile de conducere centrale ale partidelor parlamentare

Fiind vorba, practic, de o formaţiune politică regională, Clujul este cel mai bine reprezentat, cu şase oameni, la vârful UDMR. Câte trei reprezentanţi are Clujul în conducerile centrale ale PNL şi PDL şi tot trei clujeni se vor afla, se pare, şi la vârful PSD, după congresul din acest weekend. Câte un clujean au în structurile de conducere PC şi FC, în vreme ce în conducerea UNPR nu s-a găsit loc pentru clujeni, după demisia din funcţia de vicepreşedinte a lui Vasile Soporan.

După 1989 Clujul a dat trei preşedinţi de partide parlamentare. Primul a fost Virgil Andrei Vâţă, preşedinte al Partidului Democrat din Cluj, primul partid înfiinţat în România după 22 decembrie 1989, formaţiune componentă a CPUN. Cel de-al doilea a fost Andrei Marga, care a condus PNŢCD timp de jumătate de an, în 2001, după ce ţărăniştii tocmai fuseseră excluşi din parlament în urma alegerilor parlamentare din 2000. În fine cel de-al treilea a fost Emil Boc, preşedinte al PD, ulterior PDL, în perioada 2005 - 2012.

În momentul de faţă, cea mai importantă funcţie politică îi aparţine lui Kovacs Peter, secretar general al UDMR. În cadrul secretariatului general al Uniunii, el are în subordine alţi trei clujeni: doi secretari generali adjuncţi - Hegedus Csilla şi Bodor Laszlo - şi directorul economic Balasz Attila. Pe lângă funcţia de lider al grupului UDMR din Camera Deputaţilor (singurul clujean lider de grup parlamentar), preşedintele UDMR Cluj Mate Andras Levente este membru atât al Prezidiului UDMR, cât şi al Consiliului Permanent al Uniunii. Membru al Consiliului Permanent este şi primarul din Sâncraiu, Poka Andras, cel de-al şaselea clujean din conducerea centrală a formaţiunii maghiare.
Congresul PNL de la începutul anului a adus, pentru prima oară, trei membri ai organizaţiei judeţene clujene în Biroul Politic Naţional. Cea mai importantă funcţie îi aparţine clujencei de „import", Norica Nicolai, membră a organizaţiei PNL Floreşti. Nicolai ocupă funcţia de vicepreşedinte executiv cu atribuţii în domeniul afacerilor europene, relaţiile cu ALDE şi Internaţionala Liberală şi coordonarea grupului parlamentar din Parlamentul European. Alţi doi clujeni sunt, mai degrabă, beneficiari ai prevederilor noului statut al PNL. Astfel, Horea Uioreanu a devenit vicepreşedinte de drept al partidului, datorită calităţii sale de preşedinte de consiliu judeţean, iar Marius Nicoară este membru de drept al BPN în calitate de preşedinte de organizaţie teritorială.

Tot trei clujeni se regăsesc şi în noul Birou Permanent Naţional al PDL. Cronologic, primul intrat în această structură a fost Daniel Buda, care a reuşit, la Convenţia Naţională, să-şi conserve, pentru al treilea mandat consecutiv, funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii. După două săptămâni, senatorul Alin Tişe a fost ales, de către Consiliul Naţional de Coordonare, în funcţia de vicepreşedinte pentru politici în administraţia publică şi justiţie. În fine şi democrat-liberalii clujeni au un membru BPN din oficiu, Emil Boc, în calitatea sa de fost preşedinte al partidului.

Dacă în acest moment, la vârful PSD activează doar Remus Lăpuşan, membru de drept, în calitate de preşedinte de organizaţie judeţeană, al Comitetului Executiv, după congresul din acest weekend, este de aşteptat să fie urmat de alţi doi clujeni în conducerea naţională a social-democraţilor. Remarcabilă este, de departe, marea revenire a lui Ioan Rus pe o funcţie de vicepreşedinte, de această dată, însă, fostul lider al Grupului de la Cluj va fi vicepreşedinte regional pentru Regiunea N-V, urmând a fi votat doar de delegaţii din judeţele componente ale regiunii. Alegerea sa va fi o simplă formalitate, atâta vreme cât nu are un contracandidat şi toate cele şase judeţe au adoptat rezoluţii de susţinere a candidaturii sale. Debutant în conducerea centrală a partidului va fi senatorul Alexandru Cordoş, care pare să aibă, la rândul său, alegerea pe o funcţie de secretar executiv.

Alte două partide parlamentare au clujeni la vârf. Astfel campionul absolut al traseismului politic, Avram Gal este secretar executiv al Partidului Conservator, în vreme ce fostul candidat de deputat Gabriela Rădoiu Leş este „secretar general 6", cum este numită funcţia sa pe site-ul Forţei Civice. După demisia lui Vasile Soporan din funcţia de vicepreşedinte, UNPR nu mai are nici un clujean în conducerea centrală. De asemenea, nici Dan Diaconescu nu a găsit de cuviinţă să promoveze vreun clujean la vârful partidului său.

 

Comenteaza