Ce a determinat gestul lui Adrian Năstase

Ce a determinat gestul lui Adrian Năstase
Pentru politicienii clujeni, tentativa de sinucidere a fostului premier pare fie un gest de disperare, fie un semnal de alarmă privind funcţionarea statului de drept

În faţa unui nou gest fără precedent în România post-decembristă, tentativa unui fost şef de guvern de a se sinucide, confruntat cu iminenţa executării unei pedepse cu închisoare, foştii săi colegi de guvern, colegii de partid sau alţi politiceni clujeni au diferite interpretări.

Evenimentele sunt de acum cunoscute. Condamnat ieri definitiv la doi de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase s-a trezit seara cu doi ofiţeri de poliţie la uşă, veniţi să-l ia şi să-l ducă pe loc în arest. Potrivit scenariului prezentat de mass-media centrală, în momentul în care ofiţerii i-au prezentat mandatul de aducere, Năstase ar fi cerut voie să-şi ia nişte cărţi din birou, dar a profitat de moment pentru a-şi lua pistolul din sertarul biroului. Doar intervenţia rapidă a unuia dintre poliţişti i-ar fi blocat intenţia de a se împuşca în cap, deviind direcţia glonţului spre gât.

În opinia preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan, tentativa suicidală ar fi fost generată de refuzul acceptării nedreptăţii. "E clar vorba de o luptă politică în formă continuată după alegerile prezidenţiale din 2004, iar domnul Adrian Năstase a avut reacţia unei persoane nevinovate, care nu suportă nedreptatea. Lumea ştie că e o poveste veche, că e strict o luptă şi o răzbunare a preşedintelui Traian Băsescu. România nu mai are flotă, dar Traian Băsescu e în funcţie, şi-a dat ilegal o casă în strada Mihăileanu, dar Traian Băsescu e în funcţie", a reacţionat Lăpuşan.

Fost ministru în cabinetul Adrian Năstase, fostul strateg-şef al PSD, Vasile Dâncu, apreciază că războaiele politice au ajuns să pună în pericol democraţia din România.

"Aşa cum am anticipat acum două-trei zile pe blogul meu, cred că politica românească a luat-o razna. S-a intrat într-o spirală a violenţei, a lipsei de soluţii în rezolvarea conflictelor politice. Multe dintre achiziţiile democratice din ultimii 20 de ani încep să se ducă pe apa sâmbetei. În orice ţară democratică parlamentul e locul discuţiilor, al dezbaterilor politice, inclusiv locul în care se rezolvă disputele politice. A înlocui parlamentul cu puşcăria este în afara Europei, este o ieşire din cadrul obiceiurilor europene. Nu comentez sentinţa lui Adrian Năstase, dar nu pot să nu observ că justiţia românească uită de valizele cu milioane de euro ale lui Becali, dar dă o sentinţă cu executare unui fost premier. Aşa ceva se poate întâmpla doar într-o ţară bananieră. Politicienii - şi acum vorbesc de politicienii din toate partidele - au dus instituţiile statului în starea în care nu mai pot reacţiona normal. Tot ce se întâmplă în ultima vreme pe scena politică mi se pare excesiv, mi se pare că trăim schizofrenic, în afara cadrelor normalităţii", a comentat Dâncu.


Din păcate, în ciuda insistenţelor, n-am reuşit să obţinem nici o reacţie din partea celorlalţi doi foşti membri ai echipei guvernamentale a lui Năstase, foşti lideri ai Grupului de la Cluj. "Nu", a fost singurul cuvânt rostit de ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, la rugămintea ZIUA de CLUJ de a comenta evenimentele de miercuri. După ce a ascultat întrebarea, Vasile Puşcaş s-a scuzat, spunând că nu poate răspunde, deoarece se află într-o conferinţă.

Fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în guvernul Năstase, Sorin Bota crede că gestul lui Năstase e posibil să fi fost gândit şi ca un semnal de alarmă. "Greu de caracterizat situaţia în care s-a ajuns în România din punct de vedere al justiţiei. Greu de comentat fără să cunoşti dosarul, dar întreaga procedură derulată şapte sau opt ani e anormală, iar gestul preşedintelui Năstase nu ştiu dacă trebuie interpretat ca un gest de disperare sau ca un semnal de alarmă privind funcţionarea statului de drept, o încercare de a atrage atenţia asupra derapajelor din justiţie, venită din partea unui specialist de prestigiu în domeniu", a afirmat Bota.

Nedreptatea este invocată drept cauză a gestului extrem al lui Năstase şi de preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. "Când un om se simte nedreptăţit, când simte că i se fură libertatea, recurge şi la astfel de gesturi. E o pagină tristă pentru domnul Năstase şi pentru familia domnului Năstase", a comentat Nicoară.

Pentru europarlamentarul PNL Norica Nicolai, evenimentele derulate miercuri ar trebui să genereze semne de întrebare la adresa justiţiei din România. "N-am comentarii cu privire la sentinţă. Gestul lui Adrian Năstase poate fi privit ca un gest previzibil pentru un om care opt ani a aşteptat o sentinţă. Pot să înţeleg un asemenea gest. Se nasc însă mari semne de întrebare referitor la regulile de funcţionare a justiţiei. E suficient să creezi vinovăţii la televizor, sau justiţia se face în tribunale, pe bază de probe şi principii? Apoi, fără legătură, neapărat, cu cazul lui Adrian Năstase, nu pot să nu îmi amintesc de un om care a făcut 12 ani de închisoare, nevinovat, iar după ce a ieşit, a murit. Lui cine îi mai face dreptate? Bun, am livrat la Bruxelles că justiţia funcţionează şi e independentă, atunci de ce guvernul nu cere ridicarea Mecanismului de Control şi Verificare? Aştept, de acum încolo, tratament egal pentru toţi oamenii politici sau pentru oamenii simpli", a spus Nicolai.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, are reţineri privind modul în care s-a încercat ridicarea lui Năstase de acasă. "Îmi pare rău pentru această situaţie şi pentru întreg circul făcut. Personal, nu înţeleg de ce poliţiştii au venit atât de repede cu mandatul de aducere. Încă o dată, îmi pare rău pentru întreaga situaţie şi sper că familia lui Adrian Năstase va trece cât mai repede peste acest episod", a comentat Mate. Liderii locali ai PDL fie n-au răspuns la telefon, fie n-au vrut să facă vreun comentariu. 7

 

 

Comenteaza