Ce au cerut parlamentarii noştri pentru Cluj

Ce au cerut parlamentarii noştri pentru Cluj
Ca întotdeauna, dacă opoziţia a făcut amendamente cu sutele, reprezentanţii puterii au încercat să amendeze bugetul încă din faza de proiectare.

Aleşii USL neagă că li s-ar fi interzis să depună amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2013, dar spun că le-au depus direct la ministere în timpul elaborării bugetului. Previzibil, Aeroportul Cluj-Napoca, Autostrada Transilvania şi Spitalul Regional de Urgenţă sunt proiectele „favorite" ale majorităţii parlamentarilor de Cluj.

Senatorul colegiului 1, democrat-liberalul Alin Tişe, deşi e debutant în parlament, cu peste 400 de amendamente depuse este recordmenul parlamentarilor clujeni din acest punct de vedere. Cumulate, amendaentele sale solicită aproximativ şapte miliarde de lei pentru judeţul Cluj, incluzând toate marile proiecte de infrastructură: aeroportul, autostrada Transilvania, parcurile Tetarom, Spitalul Regional de Urgenţă (SRU), hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, Filarmonica, sala Polivalentă, precum şi toate bisericile din municipiul Cluj-Napoca.

Fost viceprimar, senatorul colegiului 2, Laszlo Attila, UDMR, a formulat 18 amendamente, majoritatea dedicate municipiului Cluj-Napoca. Printre altele, Laszlo a cerut bani pentru aeroport, autostradă, centuri, SRU, dreptul de preempţiune pentru achiziţionarea hotelului Continental şi a Muzeului Farmaciei, pentru Cluj-Napoca, capitala europeană a tineretului 2015, pentru atragerea de competiţii sportive internaţionale pe Cluj Arena, pentru Centru Cultural Transilvania sau pentru achiziţionarea de maşini ecologice pentru transportul în comun.

Senator în colegiul trei, liberalul Marius Nicoară respinge, la rândul său, acuzaţia că parlamentarilor USL li s-ar fi interzis să aducă amendamente la proiectul de buget. „E o poveste, chiar am fost anunţaţi prin SMS să depunem amendamentele pînă sâmbătă. Pe de altă parte, nu mai suntem în opoziţie, am avut acces direct la miniştri şi am discutat cu ei în prealabil, nu avem de ce să mai facem acum amendamente ca să nu destructurăm concepţia unitară a bugetului. În ce mă priveşte am avut discuţii directe cu ministrul Muncii pentru pensionari şi căminele de bătrâni din judeţ, cu ministrul Mediului, pentru devierea Someşului şi la Culte, pentru biserici", a spus Nicoară.

Senatorul PSD Alexandru Cordoş (colegiul 4) spune că parlamentarii puterii n-au avut de ce să facă amendamente la proiectul de buget deoarece ei au participat direct la elaborarea acestuia şi şi-au promovat acolo proiectele pentru care doreau finanţare de la buget. „Toţi parlamentarii puterii am participat direct la întocmirea bugetului, fiecare a discutat cu miniştrii în grupurile parlamentare. A ieşit un buget, care, normal, va fi susţinut de parlamentarii puterii. N-a existat o dispoziţie să nu formulăm amendamente, dar e logic, dacă susţii un guvern, amendamentele le formulezi în timpul elaborării bugetului şi la fel vom proceda şi la rectificarea bugetară. Personal am solicitat bani pentru SRU, aeroport, autostradă şi există în buget sume pentru începerea sau continuarera acestor lucrări. Am fost la întâlnirile de la Consiliul Judeţean, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, m-am întâlnit cu premierul, cu miniştrii şi că asigur că toţi parlamentarii de Cluj vom presa în continuare pentru ca judeţul Cluj şi Transilvania să primească fonduri pentru dezvoltare", a declarat Cordoş.

Deputaţii PDL au formulat amendamente la comun. Cel puţin aşa susţine deputatul colegiului 4, Adrian Gurzău. „Am semnat sute de amendamente cu grupul parlamentar. Personal am formulat amendamente pentru SU, autostradă, centuri, spitale, şcoli, pentru toate marile proiecte începute de guvernul Boc, am formulat amendamente pe primării. Există banii necesari, dar Clujul, care e al doilea contribuabil e doar pe locul 39 pe lista de investiţii a guvernului Ponta", a declarat Gurzău.

Reprezentantul colegiului 5 în camera inferioară, liberalul Radu Zlati, n-a dorit să facă nici un comentariu pe acest subiect. „Ţinând cont de delicateţea subiectului şi de declaraţiile contradictorii a diferiţilor lideri USL, aş prefera să nu comentez pe acest subiect", s-a limitat să declare Zlati.

În schimb, deputatul PSD al colegiului 6, Cornel Itu susţine că n-a formulat nici un amendament nici înainte nici după ce bugetul a ajuns în parlament. „Dau crezare acestui guvern şi îl susţin. Cred că trebuie să-i acordăm un răgaz de şase luni, în care să-şi facă strategia, după care voi lupta pentru proiectele judeţului şi ale colegiului meu, prioritare fiind, în viziunea mea, aeroportul, SRU, parcurile industriale, centura Dejului, drumul Măgoaja - Târgu Lăpuş şi infrastructura stradală din municipii şi comune.

Deşi proaspăt parlamentar al puterii, deputatul PC al colegiului 7, Ioan Moldovan spune că a formulat patru amendamente. „Am făcut echipă cu toţi parlamentarii de Cluj să susţinem aeroportul şi tot ce s-a discutat la consiliul judeţean. În plus, eu am formulat amendamente legate de Câmpia-Turzii (al cărei viceprimar a fost - n.red.) pentru reamenajarea surselor de apă, pentru finalizarea a 60 de apartamente ANL şi pentru construirea unui parc industrial", a spus Moldovan. Şi deputatul UDMR al colegiului 10, Mate Andras Levente are câteva amendamente la legea bugetului. „Am cerut bani pentru autostradă, am cerut plata unor sume datorate de Ministerul Justiţiei unor barouri de avocaţi pentru nişte servicii prestate, am cerut bani pentru centura Huedinului. În total am formulat aproximativ zece amendamente, inclusiv pentru proiectele discutate la consiliul judeţean, aeroportul şi toate celelalte", a afirmat Mate.

Deputaţii colegiilor 1, 2, 3, 8, şi 9, Adrian Oros (PNL), Steluţa Cătăniciu (PNL), Aurelia Cristea (PSD), Mircea Irimie (PC), respectiv Elena Uioreanu (PNL), n-au putut fi contactaţi.

 

Comenteaza