Video Ce vină are România pentru scorul la limită de la referendumul din Rep. Moldova. Europarlamentarul Daniel Buda a găsit explicația
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 23 Oct 2024, 13:10
- Politica
- Ascultă știrea

Referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a avut loc în weekend-ul trecut, iar o majoritate fragilă (50,38%) a spus „Da”. Puțin peste 13.000 de moldoveni au făcut diferența între tabăra pro-UE și cei non-UE, voturile din Diaspora fiind decisive.
Eurodeputatul clujean Daniel Buda a spus, la ZIUA LIVE, că o cauză importantă a scorului din Rep. Moldova o reprezintă posturile de televiziune din țara vecină care sunt majoritare în limba rusă.
„În primul rând, aș sublinia faptul că acest referendum a trecut totuși, chiar dacă cu o majoritate fragilă. Important este că se poate modifica Constituția. Pe de altă parte, evident că trebuie să vedem care sunt cauzele acestui scor. Nu sunt un expert în relații internaționale, dar am explicația. Din păcate, nu am avut timp să o spun și în Parlamentul European.
Ce s-a întâmplat în Republica Moldova este o greșeală a României și a Uniunii Europene. Greșeala este că cei din Rep. Moldova nu au acces la posturile de televiziune românești. Au un singur post de televiziune și pe acela îl prind greu. Restul programelor pe care ei le au sunt în limba rusă. Știm foarte bine că Rusia a fost foarte prezentă acolo în această campanie. Cred că trebuie să ne uităm și noi în curtea noastră să vedem ce putem face.
Această problemă am aflat-o de la mai mulți primari din Rep. Moldova veniți la Bruxelles. I-am întrebat ce le lipsește și toți mi-au răspuns: câtă vreme avem doar posturi în limba rusă, chiar dacă noi încercăm să facem lucrurile care trebuie, lumea când deschide televizorul aude tot limba rusă. Asta este greșeală noastră majoră. Nu ne-am asigura că acei oameni pot accesa informația în limba română.
Dincolo de chestiunea aceasta, ceea ce înseamnă vizibilitatea fondurile europene din România trimise acolo, regăsim aceste aspecte și în alte țări. Cred că trebuie să facem pași mult mai serioși în direcția comunicării. Contează cât lucrezi, dar contează și cum comunici. Dacă comunici în limba rusă despre fondurile din Românie este complicat”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a finalizat, luni seară, numărarea voturilor în toate cele 2.219 secţii de votare constituite pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.
Datele centralizate de CEC arată că, în primul tur al prezidenţialelor, au votat 1.546.077 alegători, iar dintre aceştia, cei mai mulţi, 656.354, adică 42,45%, au optat pentru actuala lideră de la Chişinău, Maia Sandu.
Pe locul al doilea s-a situat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care candidează din partea Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) şi care a acumulat 401.726 voturi, reprezentând 25,98% din totalul alegătorilor.
„Nu am emoții în ceea ce privește turul al doilea la alegerile prezidențiale. Sunt convins că Maia Sandu va câștiga alegerile. Moldova este o republică pro-europeană, chiar dacă am avut anumite sincope la referendum. Îi indemn pe cetățenii moldoveni din Cluj și din România să meargă la vot”, a conchis Buda.