Clujeanul Vasile Dîncu, despre războiul din Israel: „Stârpirea Hamas nu va fi foarte simplă”

Clujeanul Vasile Dîncu, despre războiul din Israel: „Stârpirea Hamas nu va fi foarte simplă”
| Foto: Facebook.com/vasilesebastiandincu

Fostul ministru al Apărării consideră că trebuie să ne așteptăm la un conflict pe termen lung în Orientul Mijlociu.

Liderul PSD Cluj spune că nu va fi atât de simplu pentru Israel să învingă în războiul cu gruparea Hamas.

„Nu este foarte simplu, chiar dacă unii spun că forţa disproporţionată a Israelului ar putea să rezolve situaţia sau ceea ce cer în general politicienii, mai ales cei din Israel şi din altă parte, să se termine, să se stârpească, aşa cum am văzut că există o expresie, organizaţia Hamas, eu nu cred că acest lucru se poate întâmpla foarte simplu, nu numai din cauza modului în care aceştia sunt implementaţi în teritoriile din această regiune, dar şi pentru că există în acest moment la nivel mondial, până la urmă, un conflict simbolic sau nu în acest sens.

Am văzut că în aceste zile, Consiliul de Securitate al ONU şi-a arătat încă o dată neputinţa, impotenţa, încercând să facă un document, Rusia a început un document, apoi Brazilia, un text pe care l-au trimis la reprezentanţii din Consiliul de Securitate şi nu s-a reuşit o condamnare comună, în care să fie trecută în mod expres Hamas ca organizaţie care a produs atrocităţi.

Vedem şi unele manifestaţii din multe capitale, vedem ce se întâmplă în Orientul Mijlociu şi în Asia. Nu va fi foarte simplu. Cred că ne vom îndrepta spre un conflict pe termen lung. Să sperăm că presiunea opiniei publice internaţionale va reuşi să localizeze acest conflict şi să sperăm că nu se va ajunge la un conflict care să aibă o rezonanţă mondială, ar fi un adevărat dezastru”, a declarat, la RFI, Vasile Dîncu.

Despre românii din Fâşia Gaza, fostul ministru al Apărării precizează că „există în Gaza vreo 200 de muncitori şi oameni care ajuns acolo la familii sau care sunt în acest moment în familii mixte în Gaza, care au cerut să ajungă în România. Din câte ştiu eu, Guvernul este preocupat în acest moment, împreună cu TAROM-ul, pentru a repatria ceea ce se poate. Americanii spun că în scurt timp se vor putea repatria oamenii din Gaza, din zona Egiptului, care a închis graniţa, dar se pare că după incursiunea lui Antony Blinken în Egipt, s-ar putea ca Egiptul să deschidă nişte puncte de trecere a frontierei pentru cei care ajung acolo şi sper cu această ocazie să putem să-i aducem în ţară şi pe cetăţenii noştri români”.

Întrebat dacă se va duce Marcel Ciolacu în Israel, Dîncu a spus: „Nu am informaţii în acest sens, dar există, am auzit şi eu acest lucru, dar nu sunt sigur, nu am vorbit cu Marcel Ciolacu de două zile şi nu ştiu exact. Probabil că atitudinea României de sprijin pentru Israel, relaţiile foarte bune pe care şi premierul Ciolacu le are personal cu domnul Netanyahu ar putea să ducă la acest lucru, la o vizită. Am văzut că există foarte mulţi lideri europeni care au primit invitaţie sau se duc acolo”.

 

Comenteaza