Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a anunţat ieri că şi-a înaintat demisia de onoare, afirmând că nu poate accepta ca MAI să fie părtaş la nimic din ceea ce nu înseamnă lege şi respectarea legii în România. Demisia a fost un motiv pentru o remaniere guvernamentală: premierul Victor Ponta a anunţat că i-a propus ca miniştri pe Mircea Duşa la Ministerul de Interne, pe Radu Stroe ca ministru delegat pentru Administraţie Publică, pe Titus Corlăţean la Ministerul de Externe, pe Dan Şova pentru Relaţia cu Parlamentul şi pe judecătorul Mona Pivniceru la Justiţie. El a precizat că propunerile au fost accepate de către preşedintele interimar Crin Antonescu
‘'Asupra mea şi asupra Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate discuţii, nenumărate aprecieri de către politicienii români, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Din punctul meu de vedere şi al ministerului, acest lucru este complet inacceptabil. Eu sunt un politician onest şi corect, iar limitele demnităţii mele mi le stabilesc singur'', a spus Rus. Acesta a anunţat că şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, şi-a înaintat luni demisia. Ioan Rus a mulţumit echipei de profesionişti din MAI, exprimându-şi speranţa că aceştia îşi vor face datoria cu profesionalism. "Vreau să mulţumesc echipei de profesionişti din MAI şi să-mi exprim speranţa că îşi vor face datoria cu profesionalism şi neutralitate politică şi bună-credinţă şi sper ca cei care vor veni după mine la conducerea acestui minister să nu permită ca MAI să fie involvat în bătălii pentru putere, iar politicienilor români începând tot cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu cu toată modestia le spun că în spatele lor şi a deciziilor lor se află totuşi un popor şi o ţară", a precizat Ioan Rus, citat de Agerpres..
El a amintit că MAI a organizat alegeri locale în această primăvară, în baza unor liste electorale şi a unui calendar aprobat de Guvernul Ungureanu, iar pe acea listă erau 18.315.880 de cetăţeni cu drept de vot în România.
"Modul în care aceste alegeri au fost organizate nu a fost de natură să suscite extrem de multe critici din partea niciunui partid politic, deci considerăm că au fost bine organizate. La foarte scurt timp, s-a organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, prin efortul tuturor, autorităţi publice locale, specialiştii de la Direcţia de Evidenţa Informatizată şi Administrarea Bazelor de Date aceste liste au fost curăţate de persoane care, într-un fel sau altul, nu mai aveau drept de vot, astfel încât pe lista pentru referendum au fost 18.294.514 cetăţeni, cu 21.366 de persoane mai puţin'', a mai spus acesta.
El consideră că referendumul a fost organizat ‘'suficient de bine sau chiar bine''. ‘'După acest referendum, care din nou credem noi că l-am organizat suficient de bine sau chiar bine, CCR ne-a cerut date privitor la aceste liste, ministerul a dat aceste informaţii, de asemenea, informând Curtea şi asupra faptului că există unele vulnerabilităţi în legătură cu precizia cu care noi putem măsura ceea ce înseamnă persoanele care există pe listele electorale în România din diverse motive, acest lucru conducerea ministerului l-a făcut nu pentru a bloca sau obstrucţiona o decizie a CCR, ci din contră pentru corecta informare a Curţii şi astfel încât deciziile să fie în absolut cunoştinţă de cauză, cu toate aspectele legate de această problemă, dat fiind faptul că în acest moment lucrăm cu o nouă infrastructură umană şi logistică pe această problemă", a adăugat Rus.
Demisiile ministrului Administraţiei şi Internelor, respectiv a ministrului delegat pentru Administraţie reprezintă o victorie a PDL-ului, subliniază preşedintele filialei clujene a partidului, Daniel Buda. „Este o victorie a PDL-ului, care a solicitat demisia ministrului Ioan Rus dar şi a tututror celor care au de a face cu organizarea mini-recensământului. Nu este suficient, ar trebui să avem de a face cu o demisie a întregului Guvern. Ioan Rus şi Dobre au făcut un gest prin care nu au dat curs presiunilor la care au fost supuşi din partea lui Victor Ponta. Chiar dacă domnul Rus a menţionat că Traian Băsescu a făcut presiuni, ca preşedinte suspendat ce presiuni să facă? El a făcut afirmaţia respectivă din eleganţă faţă de colegi, însă presiunile adevărate le-au făcut Antonescu şi Ponta, aceşti politruci care trebuie să plece", a menţionat Daniel Buda. Preşedintele PDL Cluj a specificat însă că ieşirea din Guvern a miniştrilor clujeni, Ioan Rus şi Andrei Marga ar putea fi defavorabilă Clujului. „Din păcate Clujul a pierdut doi miniştri. Chiar dacă sunt adversari politici era bine să avem aceşti miniştri în Guvern. S-ar putea să ne-ntoarcem în aceeaşi situaţie când se alocau fonduri cu preponderenţă către Moldova şi Sud, iar Clujul să fie văduvit din acest punct de vedere. Nu e vorba de o favorizare, ci de asigurarea unui echilibru, iar lipsa celor doi miniştri clujeni din Guvern poate provoca un dezechilibru", a adăugat Buda.
„Pentru noi a reprezentat o surpriză. Personal nu mă aşteptam la aceste demisii. Este o pierdere pentru Cluj, sunt totuşi doi miniştri de aici", a specificat Remus Lăpuşan, liderul PSD Cluj. Întebat în ce măsură consideră că demisiile celor doi ar putea reprezenta o coalizare a miniştrilor din alte regiuni ale ţării, de marginzalizare a Clujului, preşedintele PSD Cluj a precizat că nu este vorba de aşa ceva.
Cei doi miniştri şi-au făcut bine datoria, a subliniat preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară. Nu mă aşteptam la aceste demisii, conform spuselor premierului nu e nimic de reproşat celor doi miniştri (I. Rus şi V.P. Dobre, n.red.) şi-au făcut bine datoria, dar şi cei care vor veni vor reuşi să îşi îndeplinească bine atribuţiile. La fel şi domnul Marga şi-a făcut bine treaba şi o va face la fel şi în altă funcţie", a precizat preşedintele PNL Cluj, Marius Nicoară.
Prin demisia lui Ioan Rus, respectiv schimbarea lui Andrei Marga, de la ministerel în fruntea cărora s-au aflat va duce la scăderea reprezentivităţii şi a puterii politice a Clujului, consideră Mate Andras, preşedintele UDMR Cluj. „Îmi pare rău în primul rând pentru că Clujul pierde doi miniştri, chiar dacă eu sunt în opoziţie, De asemenea îmi pare rău pentru domnul Dobre cu care atunci când am fost deputat am lucrat foarte bine. Demisiile sunt însă un lucru unilateral ce trebuie acceptat", a menţionat Mate Andras. Conform preşedintelui filialei clujene a UDMR Clujul pierde „ca imagine, ca reprezentativitate, ca putere politică".
Pentru preşedintele Băsescu, altul ar fi motivul demisiei lui Rus. „Mă înduioşează ministrul Rus care la presiunea declaraţiilor mele de aici a demisionat. Astfel de justificări sunt penibile şi n-au nimic cu calitatea de ministru responsabil. Cred că altele sunt motivele demisiei lui Rus", a spus Băsescu.
92 de zile la Externe
După 92 de zile, Andrei Marga pleacă de la Ministerul de Externe. Clujeanul a avut o misiune extrem de grea în scurtul său mandat: a trebuit să explice cancelariilor străine ce se întâmplă în România în cea mai zbuciumată perioadă din ultimii ani. Andrei Marga şi-a început furtunos mandatul de ministru, prin retragerea mai multor consuli şi ambasadori. Printre ei, clujeanca Cynthia-Carmen Curt, o apropiată a lui Emil Boc, care era detaşată la consulatul din Barcelona, şi jurnalistul Ioan T. Morar, trimis consul la Marsilia. Despre ei, Marga a spus că au fost numiţi pe criteriul afinităţilor politice. Apoi, ministrul de Externe a trebuit să explice omologilor săi din vestul Europei ce se întâmplă în România, în contextul schimbărilor bruşte făcute de noua putere. În ciuda explicaţiilor lui Marga, Uniunea Europeană a ajuns să facă presiuni asupra Guvernului, considerând că evenimentele recente din ţara noastră nu ar fi democratice. Un obiectiv important pentru Andrei Marga a fost intrarea României în spaţiul Schengen. Ţinta pare să se îndepărteze însă de ţara noastră. Marga a spus că are "sentimentul lăuntric" că vom fi acceptaţi anul acesta, dar a fost contrazis. "Aderarea României şi Bulgariei sunt imposibile în acest moment", a spus de curând ministrul de interne german. De altfel, Marga a fost numit ministru în principal datorită relaţiilor sale foarte bune cu Germania şi cu cancelarul Angela Merkel. Din păcate, o apropiere între cele două ţări nu a devenit vizibilă de la instalarea Cabinetului Ponta. Săptămâna trecută, fostul rector al UBB anunţa o viitoare întâlnire cu un oficial important din Germania, dar era prea târziu.
A organizat două scrutinuri în trei luni
Mai puţin de trei luni de zile. Doar atât a durat cel de al doilea mandat al lui Ioan Rus în fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Clujeanul a fost numit la şefia ministerului la începutul lunii mai, imediat după ce guvernul Ungureanu a fost demis prin moţiune de cenzură, iar Victor Ponta a fost desemnat premier. În cele trei luni de mandat, Ioan Rus a avut de organizat alegerile locale din 10 iunie. Campania electorală, dar şi scrutinul, s-au desfăşurat fără incidente majore, în ciuda acuzaţiilor de fraudă şi a sutelor de dosare penale întocmite de poliţişti. Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu i-a fost însă fatal ministrului Ioan Rus. Dacă scrutinul propriu-zis a trecut fără probleme deosebite, după vot a izbucnit un adevărat scandal. Ministrul a fost acuzat de Victor Ponta că nu a întocmit corect listele electorale permanente, după ce Curtea Constituţională a primit date constradictorii despre numărul persoanelor înscrise în liste. Ioan Rus a invocat presiunile la care a fost supusă instituţia pe care o conduce şi şi-a prezentat demisia de onoare în această dimineaţă. În ultimii trei ani, MAI a fost o adevărată piatră de încercare pentru mai mulţi miniştri. Astfel, nu mai puţin de patru miniştrii de interne, Gabriel Oprea, Dan Nica, Liviu Dragnea şi Vasile Blaga au demisionat, în vreme ce alţi doi titulari ai portofoliullui au avut mandate scurte, este vorba de Traian Igaş şi Gabriel Berca.
(D.P.)