Comisia care investighează prezidenţialele din 2009, la prima şedinţă. Ce spune senatorul clujean Mihai Goţiu, membu al comisiei

Comisia care investighează prezidenţialele din 2009, la prima şedinţă. Ce spune senatorul clujean Mihai Goţiu, membu al comisiei
Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să investigheze condiţiile în care Traian Băsescu a câştigat, în urmă cu opt ani, alegerile prezidenţiale, în dauna lui Mircea Geoană.

UPDATE

Senatorul USR de Cluj, Mihai Goţiu, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că este nemulţumit de cum au debutat lucrările comisiei.

„ Din punctul meu de vedere, comisia a început cu stângul. Public liderii PSD şi ALDE vor să afle adevărul, însă de altă parte încearcă să secretizeze comisia. Din partea opoziţiei am propus ca presa să aibă acces la şedinţe, excepţie făcând doar cazurile în care trebuie apărat un martor, propunerea a fost fost respinsă cu 6 şi 8 voturi împotrivă.
Am mai solicitat ca stenogramele să fie publice şi nici asta nu s-a adoptat. Membrii comisie nu au acceptat nici o propunere din partea opoziţiei ca întrunirele să fie cât mai transparente. Zicem că vrem adevărul dar încercăm să secretizăm. Nu cred că comisia va finaliza raportul până în vacanţa de vară a Parlamentului", a afirmat senatorul clujean Mihai Goţu, membru al comisiei de anchetă.

Şedinţele comisiei vor avea loc în zilele de luni, marţi şi miercuri.

 

Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind alegerile prezidenţiale din 2009 s-a întrunit, miercuri, în prima şedinţă. Jurnaliştii au avut acces doar în debutul întâlnirii, pentru a prelua câteva cadre pentru ilustraţie, ulterior fiind invitaţi afară, informează mediafax.ro.

În timp ce jurnaliştii se aflau în sală, membrii Comisiei se certau pe tema posibilităţii prezenţei membrilor supleanţi la lucrări.

„Eu înţeleg că membrii supleanţi pot rămâne la şedinţă şi nu au drept de vot. Şi în sensul ăsta erau invitaţi supleanţii", a spus deputatul PNL Nicolae Neagu, în deschiderea lucrărilor.

„Eu zic că e bine să citim Hotărârea Parlamentului întâi şi veţi putea observa la artiolul 3 că lucrurile sunt foarte clar stabilite. În condiţiile în care unul dintre membrii comisiei parlamentare se află în imposibilitatea de a participa la lucrări, grupurile parlamentare vor desemna un înlocuitor dintre membrii supleanţi, care vor participa la şedinţă şi vor avea drept de vot. La şedinţă participă titularii, cei care sunt supleanţi vor participa şi vor vota numai în condiţiile în care nu există titulari", a răspuns senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

Deputatul PMP Robert Turcescu a spus, la rândul său, că, fiind vorba de o comisie de anchetă şi având în vedere că faptele se vor derula episodic, este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente.

În discuţie a intervenit şi senatorul PNL Mihai Goţiu, care a arătat că hotărârea de înfiinţare a Comisiei nu interzice participarea membrilor suplenţi la şedinţă, el propunând vot pentru ca aceştia să participe la discuţii.

„Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavostră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi-trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa", i-a replicat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, le-a transmis jurnaliştilor, înaintea şedinţei, că lucrările Comisiei se vor desfăşura fără accesul presei, urmând ca declaraţiile să fie făcute de el, la sfârşitul fiecărei şedinţe.

Comenteaza