Competiție acerbă în PNL Cluj pentru un loc în Parlament. Cine sunt liberalii care pot fi siguri de mandat

Competiție acerbă în PNL Cluj pentru un loc în Parlament. Cine sunt liberalii care pot fi siguri de mandat
| Foto: ZIUA de CLUJ - lansarea campaniei electorale a PNL Cluj la alegerile din 9 iunie

Liberalii clujeni se pregătesc pentru alegerile parlamentare care vor avea loc chiar de Ziua Națională a României, pe 1 Decembrie 2024. PNL Cluj a stabilit lista candidaților care ocupă pozițiile fruntașe, adică locurile eligibile ce le asigură mandatele de deputați și senator.

Partidele politice iau ca și reper rezultatele alegerilor din 9 iunie, în special cele de la Consiliul Județean. Atunci, PNL Cluj a obținut 32,26% din voturile alegătorilor, ceea ce ar echivala, la alegerile generale din Decembrie cu un mandat de senator și trei de deputați, asta dacă nu se întâmplă alte mari surprize.

Așadar, nu mai puțin de 21 de liberali s-au „luptat” între ei și și-au depus dosarele pentru cele patru locuri eligibile, cu unul mai puțin decât în urmă cu 4 ani, când aceștia și-au adjudecat patru mandate de deputați și unul de senator. Deci competiția este și mai strânsă anul acesta.

Lista pentru Senat va fi deschisă de Mircea Abrudean, actualul secretar general al Guvernului României și liberalul clujean aflat acum în cea mai "tare" poziție la București. Cu experiență în zona Executivă, în funcțiile de prefect de Cluj, șef al Cancelariei premierului Ciucă și apoi de Secretar General al Guvernului Ciolacu, Abrudean are de partea sa toate argumentele pentru a primi un loc 100% eligbil la alegerile din 1 decembrie.  

Pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților se regăsesc, în această ordine, actualul parlamentar Radu Moisin, fost primar interimar și viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Îl urmează pe poziția secundă Ovidiu Cîmpean, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, un apropiat al edilului Emil Boc.

Surpriza vine de pe poziția a treia, unde primarul reales al orașului Huedin, Mircea Moroșan, a câștigat „bătălia internă” cu primarul comunei Ciucea, Radu Florin Abrudan. Cel din urmă are 40 de ani și este președintele Asociației Comunelor din România, filiala Cluj, și vicepreședinte la nivel național.

Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, miercuri, 28 august 2024, a fost o ședință a primarilor PNL din județ, cărora li s-a alocat locul al treilea la Camera Deputaților, în urma unor negocieri interne. Edilii l-au ales pe primarul Huedinului în favoarea lui Abrudan. Astfel, dacă calculele hârtiei se respectă și Moroșan merge din iarnă la București, vom avea alegeri pentru primăria Huedin în primăvara sau vara anului 2025.

Potrivit legii, data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la încetarea termenului aprobat de prefect. 

Dacă va exista un al patrulea mandat de deputat pentru PNL Cluj, acesta i-ar reveni actualului parlamentar Sorin Moldovan, care are deja două mandate la activ.

Vineri dimineață este programată o ședință a Biroului Politic Județean care urmează să valideze listele de candidaturi.

Comenteaza