Cum s-au aşezat apele în PDL Cluj

Cum s-au aşezat apele în PDL Cluj
Adunaţi la un eveniment cu final previzibil, democrat-liberalii s-au întrecut să-i dea peste nas lui MRU. Boc şi Blaga au viziuni diferite despre reconcilierea cu Băsescu

Doi oameni, Horaţiu Cătărig şi Ramon Moldoveanu, au salvat impresia de alegeri democratice în PDL. Ei au oferit singura competiţie a zilei, pentru funcţia de vicepreşedinte pentru mediul de afaceri. Două au fost subiectele care au dominat mai toate discursurile: războiul cu USL şi unitatea dreptei, dar cu candidat PDL la prezidenţiale.

Când toată lumea se aştepta la repetarea scenariului de la alegerea noii conduceri a organizaţiei municipale, unde n-a existat concurenţă pe absolut niciuna dintre funcţii, a apărut surpriza: pentru funcţia de vicepreşedinte pentru mediul de afaceri s-au înscris în cursă doi candidaţi. Dar această competiţie n-a deranjat cu absolut nimic liniştea unui eveniment cu final previzibil, cu atât mai mult cu cât cei doi n-au avut nici măcar ocazia să-şi facă şi de la microfon campanie electorală, pentru că nu li s-a mai permis acest lucru. Mai mult, şi acest unic duel a avut final previzibil, Catarig câştigând detaşat în faţa unui caleg care făcuse greşeala, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, de a „fluiera în biserică", demisionând din Consiliul Judeţean dar şi din toate funcţiile deţinute în partid, inclusiv din cea de preşedinte al Organizaţiei Oamenilor de Afaceri.

Pentru un eveniment lipsit de orice miză au venit la Cluj primii doi oameni din partid, preşedintele Vasile Blaga şi secretarul general Gheorghe Flutur, precum şi vicepreşedinţii Andreea Paul, Ioan Oltean şi Lucian Bode. Dintre partidele care şi-au trimis reprezentanţi şi la alegerile de la organizaţia municipală, UDMR, PNŢCD, PFC şi PMP, a surprins, de această dată absenţa reprezentantului noului partid prezidenţial. „Am fost invitat, dar am anunţat că am alt program, stabilit cu mai mult timp în urmă. N-a fost nimic tenebros în absenţa mea", şi-a explicat vicepreşedintele PMP, Adrian Papahagi, lipsa de la evenimentul celor pe care nu de mult îi cataloga drept „căcăcioşi".

După ce, ca de obicei, Emil Boc a dat de pământ cu USL şi a glorificat faptele de vitejie ale guvernelor pe care le-a condus a deschis un subiect mai mult decât delicat pentru liderul partidului, Vasile Blaga, de care îl despărţea doar Daniel Buda, la prezidiu. „PDL a fost motorul statului de drept, am reuşit să facem România europeană şi am avut cele mai bune rapoarte pe justiţie după 2009, când am venit la guvernare. Cred că aceste lucruri ale PDL au fost posibile pentru că am fost în parteneriat cu preşedintele României, Traian Băsescu. Şi cred că aceste lucruri pot fi, din nou, susţinute în România, prin refacerea parteneriatului cu Traian Băsescu, pentru că a fost garantul statului de drept şi al trecerii României prin cea mai dificilă perioadă de criză economică. Vă spun cu sinceritate şi fără ipocrizie, acest parteneriat între PDL şi şeful statului a făcut posibil mersul democratic al României, pentru că am stat spate în spate şi am apărat statul de drept. Cred că acest parteneriat, această refacere a parteneriatului, ar fi o garanţie a continuării democratice a României într-un moment în care stau în cumpănă valorile democratice din ţara noastră", a declarat Boc.

Deşi nu imediat şi nu faţă în faţă, replica lui Blaga a venit la insistenţele presei. „Cred că este posibil, noi nu am spus «Adio, PDL», deci nu ne-am certat niciodată cu domnul preşedinte Băsescu. Nu am cu cine să mă împac. Trebuie să apreciez poziţia corectă a preşedintelui în disputele legate de statul de drept, ca şi poziţia corectă a PDL. Noi nu ne-am schimbat un milimetru direcţia, iar în vara lui 2012 am fost lângă preşedinte şi am fost lângă statul de drept, sprijinindu-l pe preşedinte. Sunt compatibilităţi totale. Cu ce nu am putut şi nu pot fi de acord - cu anumite procese de intenţie făcute de domnul preşedinte, care nu are niciun motiv să creadă că poziţia PDL a fost alta. Când domnia sa va renunţa la «Adio, PDL», nu va fi nici o problemă. Aţi sesizat în ultimele şapte-opt luni o abatere a PDL de la parcursul lui? Nu", a comentat Blaga.

Faptul că sâmbătă Partidul Forţa Civică şi-a desemnat oficial liderul, Mihai Răzvan Ungureanu, drept candidat la alegerile prezidenţiale, pare să-i fi mobilizat pe majoritatea vorbitorilor să le comunice oamenilor lui MRU, că PDL îşi doreşte unitatea dreptei dar doar în jurul „portocaliilor" şi doar cu candidat unic provenit din PDL. Ioan Oltean a ales să ignore existenţa celorlalte formaţiuni care se revendică de dreapta. „PDL este singurul partid de opoziţie nu numai parlamentară, dar şi extra-parlamentară, singurul partid care veghează la păstrarea democraţiei în România. (...) La Cotroceni, obligatoriu va trebui să fie un preşedinte al dreptei, un preşedinte al PDL", a spus liderul din Bistriţa-Năsăud. Andreea Paul susţine că unitatea dreptei se poate face doar prin topirea celorlalte partide în PDL, neezitând să trimită săgeţi spre Traian Băsescu, creatorul unuia dintre partiduleţele nou apărute. „Băsescu e un maestru în strategie politică, dar dezbinarea rupe România. E nevoie de unitatea dreptei, dar în interiorul PDL. Suntem mai buni ca niciodată, am trecut pragul psihologic de 20%", a clamat Paul. „Coagularea dreptei trebuie făcută în jurul PDL şi nu în altă parte", a plusat Flutur.

La rândul său, după ce a amintit decizia unanimă a conducerii partidului de a merge singur în alegerile europarlamentare, a militat pentru candidat unic al dreptei la prezidenţiale, dar în aceleaşi condiţii. „Este obligatorie reunirea tuturor formaţiunilor de dreapta în jurul PDL, e obligatoriu să avem un candidat unic la alegerile prezidenţiale şi am convingerea că acesta va fi un nume din PDL", a spus Blaga. Daniel Buda a fost categoric: „N-am nici o emoţie, candidatul dreptei la prezidenţiale va veni din partea PDL. Florin Stamatian a fost chiar mai direct, vorbind de „inflaţia de partide care ne perturbă lupta noastră politică, refuză tratativele, refuză discuţiile, dar vor să ne impună candidatul lor la Preşedinţie".

Speranţa că Emil Boc ar putea totuşi accepta să candideze la alegerile de peste un an pare să nu fi murit încă în PDL. După ce a lăudat discursul lui Boc, Oltean i-a cerut să revină în prim-plan. „Tot mai mulţi membri PDL, tot mai mulţi cetăţeni ai acestei ţări solicită prezenţa publică a lui Emil Boc", a afirmat Oltean, care apoi a stârnit râsete asistenţei când a urat celor prezenţi „Paşte fericit". Un „fitil" a băgat şi primarul de Turda, Tudor Ştefănie. „Dacă Ioan Oltean a pomenit de Paşte, cred că s-a referit la faptul că de Paşte se va anunţa unificarea dreptei şi un candidat din această organizaţiei, prezidenţiabilul ei". Boc n-a avut nici o reacţie, dar Alin Tişe n-a exclus această ipoteză, chiar dacă asta ar însemna că alegerile preliminare ar rămâne, exact cum spunea Boc, un simplu „exerciţiu democratic". „La momentul respectiv, vom vedea cine stă cel mai bine în sondaje şi acela va fi candidatul nostru", a comentat Tişe.

Când a venit rândul discursurilor electorale, Buda şi-a explicat noua candidatură prin faptul că nu poate sta deoparte „faţă de nemerniciile PSD şi PNL". Tişe i-a catalogat de Victor Ponta şi Crin Antonescu tâlhari politici. „Guvernul USL are un nume: Ponta şi Antonescu, doi tâlhari politici, doi ticăloşi politici. La Cluj, guvernul USL înseamnjă Uioreanu, Lăpuşan, Olelei şi ce nume or mai avea ei", a afirmat noul preşedinte excecutiv al organizaţiei. Alexandru Coroian s-a lăudat cu „lupta aproape eroică" a PDL-iştilor în Consiliul Judeţean, Mircea Moroşan şi-a amintit cum a mers cu deputatul Emil Boc în Solenza sa fără ştergătoare de parbriz, iar Florin Stamatian, care a obţinut, prin vot, la solicitarea lui Mihail Hărdău, derogarea de a vorbi zece minute, dublul celorlalţi şi care, nespecific lui, a venit cu un discurs scris, s-a declarat împotriva L-ului din acronimul partidului. „Am fost pedist şi rămân pedist", a spus Stamatian. După care intervenţiile celorlalţi 28 de candidaţi au fost blocate şi s-a trecut la vot.

Noul Biroul Permanent Judeţean al PDL Cluj

Preşedinte - Daniel Buda
Preşedinte executiv - Alin Tişe
Prim-vicepreşedinţi - Alexandru Coroian, Tudor Ştefănie, Cristian Haiduc, Mircea Moroşan
Secretar general - Florin Stamatian
Secretari generali adjuncţi - Petru Călian, Mariana Leş, Ovidiu Călin
Vicepreşedinţi - Andreea Morar, Remus Filip, Dorin Manea, Horaţiu Cătărig, Rareş Rusu, Steluţa Racolţa, Dan Gavrea, Vlad Bărbos, Constantin Tomoş, Mircea Avram
Preşedinte Comisia de Integritate, Statut şi Litigii - Eugen Cocan
Preşedinte Comisia de Revizie şi Control - Florin Gliga
Secretari executivi - Marius Mureşan, Daniela Florea, Marian Morar, Valentin Crişan, Vasile Creţ, Adina Raţiu, Angela Marchiş, Marinel Andro, Loredana Pop, Dina Pripon, Petru Man
Trezorier - Mircea Miheştean

Acestora li se adaugă, ca membri de drept, europarlamentarul Rareş Niculescu, deputatul Adrian Gurzău, plus preşedinţii şi prim-vicepreşedinţii organizaţiilor celor zece colegii uninominale, încă nealeşi în totalitate.

 

Comenteaza