Cum vede Alin Tișe rezultatul alegerilor de duminică: „O serie de liberali dornici de mărire căutau azi prin curtea partidului cheile pierdute de la lacătul pus pe sediu”
- Scris de Sergiu Vlăgea
- azi, 13:29
- Politica
- Ascultă știrea

Președintele Consiliului Județean Cluj se întreabă dacă, pe lângă buletinele de vot, nu s-ar putea introduce și câteva lecții de aritmetică, ca să ne explicăm cum a ajuns situația în care „numărul” a învins logica.
Liderul forului administrativ județean a comentat într-un stil aparte cele întâmplate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, n-a reușit să se califice în turul al doilea, unde vor fi prezenți George Simion și Nicușor Dan.
„Revoluția bulelor de săpun – Pauza de râs
Un adevărat dezastru electoral și un spectacol în care logica politică a luat o pauză de râs, lăsându-ne cu un scenariu absurd, în care faptele sunt eclipsate de umorul involuntar al calculelor greșite. În acest circ electoral, unde numerele se distorsionează ca într-un caleidoscop politic, cifra de afaceri pare să fie invers proporțională cu seriozitatea. Fapte nu vorbe, a devenit vorbe multe, nu fapte.
Imaginați-vă un puzzle în care piesele se mișcă de la sine, iar alegătorii sunt chemați să joace un joc de noroc, cu rezultatele deja decise, doar că decizia s-a pierdut în traducere. Politicienii, ca niște păpuși, aduc în scenă noi parteneriate ca pe niște trucuri neașteptate – de la duetul Simion–Ciolacu, care s-a dizolvat brusc, la reapariția lui Simion alături de Nicușor Dan, ca o replică remixată a aceluiași spectacol.
Ironic, sistemul despre care unii vorbesc cu patos fără să-l definească, pare să se joace cu așteptările, amestecând partidele ca pe niște cărți într-un pachet plin de surprize, unde fiecare glumă provine din greșeli de contorizare. În fond, acest haos nu este altceva decât reflectarea unei societăți în care vorbele cântă mai tare decât faptele, iar matematica electorală devine o operă de artă absurdă, plină de ironie și umor negru.
Ne întrebăm dacă, pe lângă buletinele de vot, nu s-ar putea introduce și câteva lecții de aritmetică, ca să ne explicăm cum a ajuns situația în care „numărul” a învins logica. Așa că, rămâne doar să privim această comedie politică, să râdem cu amar și să ne minunăm la auzul strigătului ironic: «vrem turul doi, din noiembrie, înapoi!» Pentru că, într-un final, poate unicitatea momentului stă exact în felul în care absurdul face loc ordinii, chiar dacă doar pentru o clipă”, a transmis Alin Tișe.
„Voturile dansează stand-up, cifrele fac bancuri - întregul sistem e un carnaval absurd!”
Astfel poate că, după toate aceste peripeții, adevărul e că logica s-a pierdut, dar măcar am păstrat umorul, carierele politice și, evident, câteva voturi. Poate că, în toată această comedie politică, râdem pentru că știm că absurdul e o constantă. Sau, cine știe, poate chiar râdem la gândul că ni se cere de unele minți odihnite, să credem într-un tur doi! Voturile dansează stand-up, cifrele fac bancuri - întregul sistem e un carnaval absurd! Spectacolul e fascinant! - Tișe.
Șeful CJ Cluj n-a ezitat nici să-și înțepe colegii liberali, pe premierul Ciolacu sau pe Elena Lasconi.
„P.S. În acest spectacol al absurdului ies în evidență câteva lucruri apărute azi în spațiul public, ca într-o scenetă comică: un lider PSD declară că au fost puși să-i acorde voturile lui Simion în primul tur în noiembrie, dna Lasconi, nevotată nici măcar de oamenii cărora le este primar, ne informează că «rămâne aceeași Elena», iar o serie de liberali dornici de mărire căutau azi prin curtea partidului cheile pierdute de la lacătul pus pe sediu.
Revoluția bulelor de săpun este pe punctul să înfrângă! Asta în timp ce atât Nicușor cât și Simion se declară «dușmani ai sistemului»… E momentul să ne luăm o pauză de somn, pentru a ne dumiri că like-ul pe facebook este ceva diferit decât ștampila pe buletinul de vot...”, a conchis Alin Tișe.