Daniel Buda a venit de la Bruxelles să dea ordine guvernanţilor
- Scris de Valentin Malaescu
- 13 Aug 2014, 18:38
- Politica
- Ascultă știrea
Primul luat la ţintă a fost fostul său aliat la guvernare, vicepremierul Gabriel Oprea. „Îi solicit public ministrului Gabriel Oprea să-l demită pe şeful Jandarmeriei, generalul maior Olaru Mircea, pentru modul dezastruos în care a manageriat protestul de zilele trecute din jurul palatului Cotroceni. E inadmisibil ca un personaj cu o asemenea funcţie să se comporte mai rău decât un tablagiu abia ieşit de pe băncile şcolii", a clamat Buda. A venit la rând avocatul poporului, Victor Ciorbea, calificat drept „moluscă" de Buda pentru ezitările pe care le are în a ataca la Curtea Constituţională controversata ordonanţă care modifică Legea Educaţiei.
Ultimul luat la ochi a fost ministrul Agriculturii Daniel Constantin. În calitate de membru al comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, Buda, i-a găsit cel mai mult de lucru titularului portofoliului de resort din cabinetul Ponta. „Am fost pus într-o situaţie neplăcută în comisia de agricultură, când am ridicat problema preţului la lapte, domeniu în care producătorii români sunt net dezavantajaţi. În acel moment, preşedintele comisiei mi-a arătat un grafic din care reieşea că în România gradul de asociere al producătorilor este de 5%, în vreme ce în Olanda, în Germania, în Franţa, e de 98%. De asta avem probleme, pentru că nu te poţi lupta pe piaţa comună europeană dacă n-ai asociaţii puternice care să negocieze cu procesatorii şi mai departe cu retailerii. Le solicit lui Victor Ponta şi lui Daniel Constantin să facă tot ce e necesar pentru a crea facilităţile necesare asocierii producătorilor agricoli", a spus Buda. El a apreciat că fermierilor români le e frică de asocieri datorită fantomei vechilor CAP-uri, dar şi de faptul că, odată intraţi într-o asociere, vor trebui să respecte nişte reguli, lucru care românului nu-i este pe plac.
Buda i-a mai cerut ministrului Agriculturii să găsească mecanisme de a contracara efectele embargoului impus de Rusia importului de legume şi fructe din Uniunea Europeană (UE). „Acum două luni Rusia interzicea importul de carne de vită din Români, inventând că în România ar fi apărut boala vacii nebune. Acum a extins embargoul la toate fructele şi legumele din UE. Drept urmare, nu numai că producătorii noştri au pierdut o piaţă de desfacere, dar legumele şi fructele din Polonia şi din alte ţări din UE au început să agreseze piaţa din România, să genereze supraofertă, care a dus la scăderea preţurilor, iar cei care au de pierdut sunt, din nou, producătorii români. Îi solicit public lui Daniel Constantin însă comunice public ce măsuri a luat pentru cotracararea efectelor acestui blocaj impus de Rusia, care, iată, loveşte de două ori în producătorii români. Într-adevăr, nu ni se permite să recurgem la măsuri protecţioniste pentru producătorii proprii, dar, la nivelul Comisiei Europene, există mecanisme create special pentru a readuce echilibrul în asemenea situaţii, trebuie doar ca cei care gestionează acest domeniu să se informeze şi să folosească aceste mecanisme", a afirmat Buda.