Video Daniel Buda, optimist că se va prelungi interdicția pentru cerealele ucrainene: „Premisele sunt bune”

Daniel Buda, optimist că se va prelungi interdicția pentru cerealele ucrainene: „Premisele sunt bune”
| Foto: Facebook.com/MEPDanielBuda

Interdicţia asupra importurilor de cereale ucrainene ar putea fi prelungită până la sfârşitul anului 2023. Exporturile de grâne din Ucraina au afectat fermierii est-europeni din cauza prețurilor mai mici, se plâng aceștia.

Europarlamentarul Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a vorbit, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre șansele ca interdicția să fie prelungită și după 15 septembrie.

„N-am mai discutat demult de războiul din Ucraina. Lumea trebuie să fie mai departe ancorată în ceea ce înseamnă sprijinirea Ucrainei în această bătălie pe care o are cu Rusia. Să fie foarte clar că nu este doar bătălia Ucrainei cu Rusia, ci este a întregii lumi cu Rusia. Doamne ferește dacă s-ar întâmpla o nenorocire să câștige Putin, ar fi doar o chestiune de etapă pentru că apoi ar veni spre restul Europei.

Este nevoie de a prelungi interdicția de import sau de export din Ucraina către România și celelalte 4 state UE: Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria. Dacă nu, ar pune o presiune foarte mare pe piața noastră mai departe. De asemenea, este nevoie de resurse financiare noi pentru a moderniza și crește capacitatea rutelor de transport din portul Constanța către alte zone ale globului.

Din nefericire se moare de foame în Africa și în alte părți ale lumii, iar noi avem cereale în Ucraina, care stau acolo și nu sunt duse mai departe. Au fost discuții legate de prelungirea acestei interdicții. Statele membre UE care se opun prelungirii spun că noi am primi compensații pentru pierderile de venit. Dar noi am spus foarte clar că aceste compensații primite de fermierii români sunt mult prea mici comparativ cu pierderile de venit suferite.

Eu sunt optimist în această zonă de prelungire a interdicțiilor, astfel încât să putem crea un moment de respiro pe piață să se poată vândă aceste cereale. Noi avem nevoie de fermieri care să-și păstreze durabilitatea și capacitatea de a produce cereale mai departe pentru a putea garanta securitatea alimentară la nivelul UE și la nivel mondial. Lucrurile sunt în mișcare, dar premisele sunt destul de bune”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Comenteaza