Video Daniel Buda: „Pactul pentru Migrație, un instrument mult așteptat și necesar”

Daniel Buda: „Pactul pentru Migrație, un instrument mult așteptat și necesar”
Daniel Buda, europarlamentar PPE | Foto: © European Union - Source: EP

Deputaţii europeni au adoptat miercuri reforma amplă a politicii europene privind migraţia. Liderul PNL Cluj, europarlamentarul PPE Daniel Buda, explică importanța acestui document.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL/PPE) a atras atenția, la ZIUA LIVE, că prin acest document statele membre ale Uniunii Europene vor avea posibilitatea să gestioneze eficient și echilibrat fenomenul migrației.

„Acest pact este un dosar așteptat de multă vreme, e important să reținem împrejurarea că Austria, atunci când s-a opus intrării României în Spațiul Schengen a făcut-o tocmai pentru că aprecia că acest Pact pentru migrație nu era suficient de ancorat în realitățile din teren, în sensul că nu avea mecanismele suficiente și necesare pentru a putea gestiona această problemă a migranților.

Iată că avem acest pachet care vine azi și se constituie într-un instrument extrem de eficient pentru statele membre astfel încât acestea vor avea posibilitatea de a lupta cu ceea ce înseamnă migrația. Dacă ne uităm puțin la publicații, în aceste zile, vedem că Cipru este absolut sufocată de ceea ce înseamnă prezența migranților veniți pe mare, de asemenea, sunt multe alte state care au probleme reale, sudul Italiei, Spania, Grecia, Malta. Am fost în Spania în urmă cu două luni și se spunea că peste 10.000 de oameni, de migranți au murit în apele oceanului.

Sunt chestiuni care vin și pun o presiune foarte mare pe aspectele legate de solidaritate și de umanitate. Iar odată reglementate, ele se constituie și în ceea ce înseamnă o prevenție de a avea un fenomen migraționist la un nivel ridicat din diverse zone. Dacă acei oameni știu să vor putea fi identificați într-un moment sau altul și vor fi retrimiși din Germania, Franța, Italia în statele de unde au intrat, cu siguranță nu vor mai avea același apetit de a veni în Europa”, a subliniat europarlamentarul PNL/PPE Daniel Buda.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

El a mai precizat că sunt câteva aspecte importante cu care se confruntă Europa, în ceea ce privește fenomenul migrației.

„Pe de o parte, Europa se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă, nu mă refer aici numai la România, ci la întreaga Europa. Din păcate suntem în situația în care nu avem forță de muncă calificată și de aceea ar trebui să intrăm în această etapă de identificare a forței de muncă calificată care să fie adusă la nivel european. Pe de altă parte, acele tabere făcute  în proximitatea graniței Uniunii Europene și statele care sunt furnizoare de migrație își doresc tocmai să facă o triere a unor astfel de situații în care migranții pot să vină să muncească. Dar să vină să muncească!

Și Europa a greșit în anumite momente, pentru că s-au dat prea multe ajutoare sociale, și evident că populația a reacționat”, a mai spus Daniel Buda.

El a mai subliniat că este nevoie de o abordare echilibrată a acestui fenomen.

„Suntem solidari, suntem umani, dar în același timp e nevoie ca și tu, migrant care vii în UE, să-mi respecți legile și regulile de aici, pentru că nu vii cu regulile tale de acasă să mi le impui mie, așa cum se întâmplă azi în Franța și în alte zone. Iar pe de altă parte, dacă ești apt de muncă, vii și muncești.

România este o țară care totuși s-a consacrat ca o țară care reușește să consolideze granițele Uniunii Europene. Acest pact vine și clarifică niște aspecte ce trebuiau clarificate, astfel încât România cu siguranță are toate șansele și perspectivele de a intra în Spațiul Schengen și cu granițele terestre, anul acesta. Sunt convins că acest regulament va fi votat astfel încât să putem avea instrumente eficiente pe ceea ce înseamnă gestionarea acestei probleme și anume migrația.

(...) De altfel Austria a șantajat, dacă pot spune așa... Comisia Europeană și Uniunea Europeană cu această chestiune (problema migrației – n.red)”, a completat europarlamentarul clujean, înainte de adoptarea actului.

Prevederi ale reformei

Reforma introduce o "verificare" obligatorie a migranţilor care sosesc la frontierele UE, constând în înregistrarea acestora în baza de date comună EURODAC, potrivit Agerpres.

Se prevede o "procedură la frontieră" pentru persoanele care, din punct de vedere statistic, au cele mai puţine şanse de a li se acorda azil: acestea vor fi ţinute în centre în timp ce cazurile lor sunt examinate într-un mod accelerat, cu scopul de a trimite mai rapid cazurile respinse.

Regula actuală conform căreia prima ţară de intrare în UE a unui migrant este responsabilă pentru cererea sa de azil este menţinută, cu unele ajustări. Dar pentru a ajuta ţările în care au sosit mulţi migranţi, cum ar fi Italia, Grecia sau Spania, este organizat un sistem de solidaritate obligatorie.

Celelalte state membre trebuie să contribuie prin preluarea solicitanţilor de azil (transferuri) sau printr-o contribuţie - financiară sau materială - în beneficiul ţării aflate sub presiunea migraţiei. Aceasta este o modalitate de a încerca să fie depăşită opoziţia Ungariei şi Poloniei faţă de orice cotă de refugiaţi - chiar dacă aceste două ţări rămân ostile reformei.

Comenteaza