Video Daniel Buda, ultimele noutăți din Parlamentul European: „Este nevoie de o simplificare a procesului de absorbție a fondurilor europene”

Daniel Buda, ultimele noutăți din Parlamentul European: „Este nevoie de o simplificare a procesului de absorbție a fondurilor europene”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Europarlamentarul clujean a vorbit, la ZIUA LIVE, despre cele mai importante priorități ale Grupului Partidului Popular European (PPE) pentru viitoarea Comisie Europeană: securitatea și competivitatea.

Eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a reamintit că războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat și că acest lucru nu trebuie neglijat.

„Este extrem de important să reținem că sunt câteva teme majore pe care PPE le urmărește în cadrul Parlamentului European. În primul rând, aspectele legate de securitate. Chiar dacă România, Polonia, Bulgaria suntem în prima linie în ceea ce înseamnă această bătălie din Ucraina, să știți că efectele acestui război se resimt la nivel global și la nivelul întregii Uniuni Europene.

De aceea, Parlamentul European, prin grupurile politice și prin grupul PPE, își propune să dezvolte un sistem de securitate care să garanteze libertatea fiecărui cetățean din România. Acest lucru nu este de neglijat. Vedem că războiul din Ucraina este departe de a fi încheiat. Este foarte important să sprijinim Ucraina în toate demersurile pe care le face în vederea acestui război cu Rusia. Trebuie să știm că oamenii din Ucraina mor ca noi să fim liberi.

De asemenea, vorbim și de sprijinul financiar acordat Ucrainei. Săptămâna aceasta am acordat 35 de miliarde de euro, bani care provin din activele rusești care au fost înghețate pe teritoriul Uniunii Europene și au fost valorificate. Încercăm să punem acestei țări la îndemână instrumentele necesare pentru a ne asigura pacea, libertatea și securitatea”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

„Degeaba ai fonduri europene dacă sunt greu accesibile”

Liderul PNL Cluj a vorbit și despre competivitatea economică și industrială de la nivelul Uniunii Europene.

Alte priorități ale PPE țin de competivitate sau green deal-ul la nivel industrial. Noi suntem competitori pe piața economică cu China, SUA sau Rusia. Marea problemă care se ridică în momentul de față este cum facem să păstrăm competivitatea sectorului industrial la nivel european de maniera în care să facă față provocărilor.

Prețurile de cost pe care noi le avem la nivel european pot să fie diferențiate, pot fi mai mari, comparativ cu prețurile de cost pentru același produs în alte țări. Am tot dat exemplul mașinilor electrice care sunt făcute în China. Ele au o calitate îndoielnică de foarte multe ori, dar prețurile fiind foarte mici omoară piața auto din Uniunea Europeană.

Asta nu este de dorit pentru că de multe ori consumatorul se duce către un produs mai ieftin. Nu întotdeauna este foarte bine informat cu privire la calitatea acestor produse. Evident că în aceste condiții apare această concurență neloială. Ne dorim ca noua Comisie Europeană să adopte o legislație care să fie de natură să nu creeze dificultăți firmelor din UE pentru ca acestea să-și păstreze competivitatea.

Totodată, un aspect important în această economie a green deal-ului este dată și de securitatea alimentară. Nu de puține ori am verbalizat în Parlamentul European nevoia de a garanta o securitate alimentară pentru toți cetățenii Uniunii Europene păstrând în același timp rolul activ al Politicii Agricole Comune ca fiind un furnizor de alimente și hrană”, a explicat Daniel Buda.

„Este nevoie și de o simplificare a procesului de absorbție a fondurilor europene. Degeaba ai fonduri europene dacă sunt greu accesibile. Acest proces de simplificare a stat pe buzele tuturor. Este nevoie clar de o reducere a birocrației. IMM-urile și firmele trebuie să se dezvolte cât mai repede pentru a-și păstra competivitatea. Eu aș merge chiar mai departe, nu doar pentru a-și păstra competivitatea, ci și pentru a o crește. Și aici discutăm de un război economic, un război comercial. Dacă nu suntem atenți riscăm ca mai multe sectoare să cadă în derizoriu”, a mai spus Buda.

Comenteaza