„Dottore" în pericol? Un ONG clujean vrea să-l lase pe Victor Ponta fără controversatul titlu academic

„Dottore
Asociaţia Grupul pentru Reformă si Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj a cerut recent Universitătii din Bucureşti şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi să reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de „cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva".

Această asociaţie a creat un portal numit „Indexul suspiciunilor de opere plagiate în România" şi a lansat o campanie anti-plagiat şi pentru integritate academică.

„ Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi să reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva pentru a se pronunţa asupra modului în care îşi menţin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor ştiinţifice în condiţiile în care pe pagina Indexului Operelor Plagiate în România www.plagiate.ro există dovezi că tezele menţionate sunt lucrări plagiate", se arată într-un comunicat de presă semnat Echipa Indexului Operelor Plagiate în România.

„Se reaminteşte că tezele în discuţie sunt „Curtea Penală Internaţională" realizată sub conducerea Prof.univ. Adrian Năstase şi susţinută de cetăţeanul Victor Ponta în 2003 în cadrul Universităţii din Bucureşti pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 47/04, 54/04, 55/04, 56/04, respectiv „Tratamentul chirurgical în leziunile degenerative ale coloanei cervicale - Hernia de disc cervicală" realizată sub conducerea Prof.Univ.Dr. Ianovici Nicolai şi susţinută de cetăţeanul Lucian Eva în 2010 în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi pentru care sunt publicate plagiatele sub numerele 61/06, 99/06, 101/06, 106/06", se mai afirmă în acelaşi comunicat de presă.

Preşedintele Grupului pentru Reformă si Alternativă Universitară, profesorul universitar clujean Dorin Isoc, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a UTCN, contactat de ZIUA de CLUJ, a declarat că „subiectul pentru noi nu este cetăţeanul Ponta, am început cu două cazuri, printre care şi al lui, dar vor urma şi altele".

„Universitatea Bucureşti, în acest caz, a dat un document, un titlu de doctor. Eu acum aduc probe, de care poate universitatea nu a ştiut la acel moment, că este vorba de un plagiat. Reanalizarea lucrării de doctorat trebuie făcută tot de o comisie de doctorat sau grad echivalent, nu de către Comisia de Etică, aceea nu mă interesează, ea poate da eventual o pedeapsă suplimentară", a declarat pentru ZIUA de CLUJ profesorul Dorin Isoc.

Profesorul clujean mai spune că va aştepta 30 de zile răspunsul celor două universităţi faţă de cazurile semnalate.

„Punctul de vedere al acestor instituţii va fi publicat pe pagina noastră în aşa fel încât opinia publică să fie informată asupra modului în care instituţiile universitare înţeleg să se apere de încălcarea legii în acordarea titlurilor ştiinţifice", se mai arată în comunicatul de presă semnat de Echipa Indexului Operelor Plagiate în România.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat în 2012, conform revistei Nature, citată de mediafax.ro, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Ulterior, Consiliul Naţional de Etică, aflat în subordinea Ministerului Educaţiei, a concluzionat că Victor Ponta nu a plagiat în teza sa de doctorat.

Asta deşi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

 

 

 

Etichete
Comenteaza