Video Eurodeputatul Daniel Buda condamnă afirmațiile liderului UDMR Cluj: „Declarație profund desprinsă de realitățile în care trăim astăzi”

Eurodeputatul Daniel Buda condamnă afirmațiile liderului UDMR Cluj: „Declarație profund desprinsă de realitățile în care trăim astăzi”

Europarlamentarul clujean Daniel Buda consideră că, nicăieri în lume, minoritățile naționale nu se bucură de atât de multe drepturi ca cele din România.

Liderul UDMR Cluj Csoma Botond a generat scandal în Parlament, luni, cu ocazia ședinței solemne a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicate Zilei Naţionale a României.

Deputatul clujean a spus, printre altele, că "liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".

Daniel Buda, președintele PNL Cluj, a comentat, la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) afirmațiile făcute de Csoma Botond. 

Aș vrea să calific declarația ca fiind total neinspirată și profund desprinsă de realitățile în care trăim astăzi. Îi rog pe colegii care vor mai comenta astfel de declarații să nu o facă de o manieră în care să reaprindem asemenea discuții care nu fac bine, mai ales că ne aflăm în proximitatea unui conflict armat în Ucraina.

Mi-e greu să înțeleg ce l-a îndemnat în luptă pe colegul meu Botond, care este un om echilibrat și nu m-aș fi așteptat de la el la astfel de declarații. De-a lungul timpului s-a tot încercat să se discute într-o formă sau alta pe marginea a ceea ce înseamnă statutul minorităților naționale.

Vreau să spun că nicăieri în lume, minoritățile naționale nu se bucură de atât de multe drepturi ca cele din România. Mai mult, țara noastră a fost dată ca și exemplu în diverse manifestări publice în ceea ce înseamnă respectarea drepturilor minorităților naționale”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

„Dacă ne uităm la Cluj vom vedea că minoritățile naționale au acces la ceea ce înseamnă învățământ în limba lor maternă, fie că discutăm de maghiară, de germană sau de alte limbi. Avem inclusiv în limba romani. La Cluj, în România, nu putem discuta sub nicio formă de măcar o adiere de vânt care să pună sub semnul întrebării drepturile minorităților naționale”, a mai adăugat Buda.

Comenteaza