Eurodeputatul Daniel Buda, semnal de alarmă pe tema schimbării politicii subvenţiilor agricole din UE

Eurodeputatul Daniel Buda, semnal de alarmă pe tema schimbării politicii subvenţiilor agricole din UE
Europarlamentarul clujean Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj, atrage atenţia că UE urmează să schimbe modul de acordare a subvenţiilor pentru agricultură iar fermierii români ar putea avea de suferit.

"Subvențiile acordate în viitoarea Politică Agricolă Comună sunt pe cale să devină extrem de dezavantajoase pentru fermierii români! Din păcate, autoritățile responsabile din România sunt indiferente la acest lucru!", afirmă Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean a explicat că la nivelul Uniunii Europene se analizează o nouă variantă de acordare a subvenţiilor pentru agricultori.

"Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană produce consecințe inevitabile asupra structurii bugetului comunitar. Documentul de reflecție asupra viitorului finanțelor UE elaborat de către Comisia Europeană propune o schimbare de paradigmă în acordarea subvențiilor, în sensul unui transfer al fondurilor de la subvenționarea terenului către subvenționarea lanțului "teren-farfurie", a arătat europarlamentarul PNL.

Daniel Buda a mai spus că actualul sistem de acordare a subvenţiilor, în funcţie de teren, este avantajos pentru fermierii români dar cel preconizat pentru viitor ar putea să le creeze mari probleme.

"România este unul dintre principalii beneficiari în ceea ce privește acordarea subvențiilor pentru terenuri, în timp ce la capitolul procesare, agricultorii români se poziționează la sfârșitul clasamentului european. Cu toate că acest document este cu titlu de reflecție, iar decizia finală aparține statelor membre și Parlamentului European, restructurarea bugetului devine inevitabilă pe fondul diminuării drastice a bugetului după pierderea contribuțiilor britanice. Acest aspect implică automat o scădere a cuantumului subvențiilor și un volum de muncă mai ridicat în rândul fermierilor în vederea accesării subvențiilor", a declarat preşedintele PNL Cluj, care este şi membru al PPE.

În acest context, Daniel Buda a adresat o întrebare pe această temă Comisarului European pentru Agricultură, dar a atras atenţia şi Ministerului Agriculturii din România că trebuie să intervină şi să ceară clarificări de la Comisia Europeană.

"I-am solicitat Comisarului European pentru Agricultură, domnului Phil Hogan, să îmi comunice de urgenţă dacă în situația în care se va aprecia oportună subvenționarea lanțului "teren-farfurie", cum intenționează Comisia să sprijine agricultorii care erau beneficiari ai fondurilor alocate subvenționării terenurilor și nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a fi eligibili în vederea accesării noului tip de subvenție şi în ce măsură diminuarea fondurilor alocate Politicii Agricole Comune va afecta productivitatea în agricultură.

Nu în ultimul rând, îi solicit Ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea să intervină şi să clarifice de urgenţă situaţia subvenţiilor fermierilor români în viitoarea Politică Agricolă Comună. Orice întârziere în luarea unei poziţii a României în această chestiune va genera diminuarea sau chiar pierderea acestor subvenţii de către fermieri!", a afirmat europarlamentarul Daniel Buda.

 

 

 

Comenteaza