Europarlamentar PSD, la Cluj:"România este mai bine pregătită decât multe state Schengen". Cum putem fi primiţi mai repede în Schengen

Europarlamentar PSD, la Cluj:
Europarlamentarul PSD Emilian Pavel a declarat vineri la Cluj că România ar merita după 10 ani în UE, să devină membru al comunităţii Schengen.

Europarlamentarul Emilian Pavel, care este membru al unei comisii speciale a Parlamentului European, Schengen Scrutiny, a spus că România este mai bine pregătită in punct de vedere tehnic decât unele state membre Schengen, şi cu toate acestea este ţinută în afara acestei comunităţi de state.

"Parlamentul European a solicitat mai multe informaţii Comisiei Europene cu privire la respectarea criteriilor tehnice, pentru statele membre Schengen, adică cum îşi apără ţările Schengen frontierele. Au fost identificate multe probleme atunci când a fost acel val de refugiaţi. Vreau să vă spun că România din punct de vedere tehnic stă mult mai bine decât multe alte state care sunt de facto membre ale spaţiului Schengen şi în nenumărate rânduri şi eu şi colegii mei din Parlamentul European am solicitat recunoaşterea acestui fapt în Consiliul Uniunii Europene", a afirmat europarlamentarul PSD.

Potrivit lui Emilian Pavel, România ar putea încerca o variantă mai tranşantă pentru atingerea obiectivului de a adera la Schengen, şi anume atacarea refuzului unor state europene de a ne primi, la Curtea Euroepană de Justiţie, unde ţara noastră ar avea şanse mari de câştig.

„Ca şi procedură, practic în Consiliu nu trebuie să aibă loc un vot, ci doar să ia la cunoştinţă de ceea ce Comisia Europeană şi Parlamentul European au spus-o de prea multe ori deja încă din 2011, România îndeplineşte toate criteriile pentru a adera la spaţiul Schengen, doar Consiliul mai trebuie să ia la cunoştinţă de acest fapt.

În momentul în care noi îl punem pe ordinea de zi, se poate într-adevăr opune unul din statele membre Schengen, şi atunci România nu este primită, dar acel refuz al vreunui stat sau a unor state, trebuie motivat în scris, către instituţiile europene şi către statele România şi Bulgaria în acest caz. Odată ce am avea acel răspuns care nu cred că ar avea o susţinere reală, juridică, România şi Bulgaria ar putea ataca acest refuz din partea acelor state sau acelui stat la Curtea Europeană de Justiţie, iar experţii şi colegii mei din Comisia de Libertăţi Civile susţin că am avea toate şansele să câştigăm", a explicat europarlamentarul social-democrat.

Eurodeputatul a admis şi faptul că de multe ori abordarea mai diplomatică poate da rezultate mai bune, dar că deja România aşteaptă de 10 ani să fie primită în acest club select, dar fără niciun rezultat.

„Sigur de multe ori abordarea mai diplomatică şi mai prietenoasă dă rezultate mai bune şi ne aduce şi beneficii, dar eu cred că după 10 ani de zile, de când suntem mebri ai UE, merităm să intrăm şi noi în acel cerc select, să beneficiem pe deplin de libera circulaţie a cetăţenilor, a mărfurilor, a forţei de muncă", a mai punctat europarlamentarul PSD.

Emilian Pavel este din Oradea, este specialist IT ca profesie şi a intrat în Parlamentul European în locul Corinei Creţu, în momentul în care aceasta a fost numită Comisar European pentru Politici Regionale. Începând de vineri, europarlamentarul Emilian Pavel a deschis un birou şi la Cluj, care va funcţiona în sediul PSD Cluj, "fără plata vreunei chirii", cum a ţinut să precizeze eurodeputatul, într-o conferinţă de presă la Cluj.

 

 

Comenteaza