Europarlamentarul Daniel Buda, mesaj pentru Dăncilă : "Încetaţi să mai vedeţi Uniunea Europeană un dușman al poporului român"
- Scris de Diana Cîmpean
- 08 Oct 2018, 11:26
- Politica
- Ascultă știrea
Daniel Buda, eurodeputat PNL de Cluj, îi solicită premierul Viorica Dăncilă să nu mai trateze Uniunea Europeană ca pe un dușman al țării și ia în serios problemele ridicate în scrisoare lui Frans Timmermans, altfel România ar putea avea de suferit.
Europarlamentarul a declarat duminică, 7 octombrie 2018, într-o conferință de presă, că reprezentanții coaliției de guvernare și primul-ministru trebuie să vadă în UE un aliat al țării și să respecte valorile democratice care au făcut posibilă aderarea.
"Solicit public doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă, domnului Dragnea și domnului Călin Popescu Anton Tăriceanu să înceteze să mai vadă Uniunea Europeană un dușman al poporului român, o structură care dorește răul poporului român. Astăzi demonstrează, prin reacțiile publice, că nu înțeleg faptul că odată intrați în Uniunea Europeană avem obligația de a respecta principiile și valorile care ne-au adus în această structură. Dezbaterea din Parlamentul European nu a fost orientată împotriva României, ci a fost una PENTRU români, unde s-au discutat îngrijorări serioase în ceea ce privește țara noastră", a transmis Daniel Buda.
De asemenea, politicianul atrage atenția asupra scrisorii adresate de Frans Timmermans, care trebuie tratată cu maximă responsabilitate: "Le atrag atenția (lui LIviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Călin Popescu-Tăriceanu- n.red.) să trateze cu maximă responsabilitate scrisoarea lui Frans Timmermans, legată de cele 18 puncte pe care domnia sa le consideră ca fiind în discuție și să răspundă cât se poate de punctual și de clar, pentru că altfel, România riscă să aibă activat articolul 7 din tratatul Uniunii Europene", a subliniat europarlamentarul.
"România, de la începutul aderării și până în 2017, a primit 45,7 miliarde de euro, din care contribuția noastră la bugetul UE a fost de 15,3 miliare de euro, iar suma netă pe care România a luat-o a fost de 30,4 miliarde de euro", a apreciat politicianul PNL.
Președinția Consiliului Uniunii Europene ar putea fi retrasă României, ca urmare a acțiunilor reprezentanților țării, însă dacă aceasta rămâne țării noastre, sunt mari șanse ca problemele relevante ale UE să nu poată fi gestionate:
"S-a discutat în spațiul public a un moment dat că este posibil să ne ia președinția consiliului UE, însă eu vă spun un lucru care este de o mie de ori mai grav decât dacă ne-ar lua-o: să nu existe niciun dosar care să fie închis în acest timp. Lucrurile pot merge în așa fel încât, pe parcursul a șase luni, să nu se poată închide nicio negociere pe un dosar cu relevanță majoră pentru UE. La felul în care se pune problema astăzi, mi-e greu să cred că vor lăsa la îndemâna României să finalizeze cadrul financiar multianual, adică adoptarea bugetului UE, politicile sectoriale și mi-e greu să cred că vom avea un cuvânt de spus în ceea ce înseamnă Brexit, care trebuie să se finalizeze în perioada aceea", a conchis Daniel Buda.