Guvernul a dat liber la regionalizare

Guvernul a dat liber la regionalizare
Ministrul Liviu Dragnea promite să implice toate structurile societăţii în dezbatere şi anunţă, din nou, finalizarea procesului în acest an.

Guvernul USL ia viteză cu procesul regionalizării României. După ce zilele trecute s-a înfiinţat comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, ieri executivul a dat startul oficial procedurilor care au ca scop final reorganizarea administrativ-teritorială a ţării. Ministrul Administraţiei a spus din nou că 2014 trebuie să ne prindă cu regiunile constituite.

Practic, prin avizarea memorandumul care prevede începerea acţiunilor aferente procesului de regionalizare şi descentralizare, guvernul Ponta a dat „OK-ul" politic demarării paşilor necesari atingerii acestui obiectiv. Interesant este că, deşi ministrul Dragnea a rămas consecvent în privinţa termenului extrem de strâns în care doreşte finalizarea întregului proces, el a promis ieri dezbateri prealabile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, dezbateri la nivel local, judeţean, cât şi la nivelul actualelor regiuni de dezvoltare, precum şi analize şi studii de impact, şi abia după acerea va fi finalizat pachetul legislativ necesar, care oricum nu va putea fi adoptat înainte de revizuirea Constituţiei, proces care, reamintim, este prognozat a fi finalizat în luna septembrie. Potrivit reprezentanţilor puterii, e, însă, foarte puţin probabil ca toate aceste dezbateri să mai producă vreo modificare la desenul care copiază harta actualelor opt regiuni de dezvoltare.

Senatorul PSD Alexandru Cordoş spune că există deja câte un draft atât al noii Constituţii, cât şi al reorganizării administrativ-teritoriale, dar aceste proiecte se află încă în căutarea consensului politic în USL. „Sigur, avizarea acestui memorandum e un semnal politic dat de guvern, că acum e momentul zero în privinţa regionalizării, dar trebuie să ştim că noi nu pornim de la zero. Pe de o parte avem în spate expertiza şi experienţa modului în care au funcţionat cele opt euroregiuni, a proiectelor derulate în aceste regiuni de dezvoltare. Sigur, actualele regiuni n-au fost compatibile 100% tocmai pentru că n-aveau personalitate juridică, nu aveau atribuţiile şi pârghiile necesare, pe care urmează să le primească. Pe de altă parte există deja un draft al Constituţiei şi unul pentru regionalizare, dar ele nu sunt făcute publice pentru că încă nu sunt agreate în tot USL-ul, dar cât de curând vom ajunge la un consens şi atunci proiectele vor fi făcute publice", a explicat Cordoş. El a precizat că inclusiv în forumul pentru modificarea Constituţiei, care va fi coordonat de Cristian Pârvulescu, vor exista specialişti care se vor ocupa în mod special de regionalizare. Senatorul social-democrat spune că mai mult ca sigur va fi păstrată geografia actualelor regiuni de dezvoltare. „În afara atribuţiilor regiunilor, a nivelului descentralizării, a modului de alegere a conducerilor regiunilor, lucruri aflate încă în discuţie, cred că structura teritorială va rămâne cea actuală. Nu e o părere finală, dar e unanim acceptată, pentru că altfel am deschide o cutie a Pandorei, am intra în dispute nesfârşite pe zone istorice, etnice ş.a.m.d.", a afirmat Cordoş.

Nici deputatul PSD Aurelia Cristea nu dă mari şanse redesenării regiunilor. „E puţin probabil, dar, dacă să va justifica din punct de vedere tehnic şi al studiilor de impact pot apărea modificări. Important e că acest memorandum demonstrează că există voinţă politică şi esenţial e că acest proces vizează, pe lângă aducerea deciziei mai aproiape de cetăţean prin descentralizare, absorbţia fondurilor europene din exerciţiul financiar 2014-2020. De aceea, nu că e posibil, e obligatoriu să avem regiunile constituite până la finele acestui an", a afirmat Cristea.

Nici senatorul PNL Marius Nicoară nu crede că desenul actualelor euroregiuni va ma suferi vreo modificare. „Sigur, vor fi dezbateri, dar nu cred că vor mai apărea modificări în privinţa structurii regiunilor. În privinţa avizării acestui referendum, era un pas aşteptat şi în plus s-a exprimat hotărârea ca regionalizarea să fie făcută în acest an. Nu ştiu dacă se va putea anul acesta, dar e bine că se încep dezbaterile, care e bine să fie cât mai multe şi cât mai profunde", a spus Nicoară.

Pentru senatorul PDL Alin Tişe, însă, aşa cum arată în acest moment, proiectul USL de regionalizare va duce doar la baronizarea României. „Dacă vorbim strict de regionalizare, fără reformă administrativă, doar o simplă împărţire teritorială, vom avea o acţiune falimentară. Actualele euroregiuni au fost gândite greşit, drept dovadă, n-au putut aduce bani europeni. Ei vor de fapt doar baronizarea României, să controleze ei toate judeţele. Revenind la actualele euroregiuni, ce legătură are Alba cu Braşovul? Alba a fost întotdeauna legată de Cluj, sau ce legătură au judeţe din Banat cu judeţe din Oltenia? Regionalizarea pe picior este un faliment previzibil. Să vă mai dau un exemplu incredibil: în regiunea de S-E sunt şase judeţe din trei regiuni istorice diferite: Moldova, Dobrogea şi Muntenia. Graba aceasta de a face regionalizarea sub pretextul accesării banilor europeni e o minciună, pentru că un an, după înfiinţare, regiunile oricum nu vor putea accesa bani europeni, pentru că vor trebui mai întâi omologate la nivelul Uniunii Europene ca unităţi de management, aşa că în 2014 tot prin ministere vor veni banii europene, pentru că sunt singurele unităţi de management omologate, ar actualii guvernanţi nu spun acest lucru. Ei vor doar să-şi satisfacă toţi baronii locali cu mai multe capitale de regiune. Cum ar fi să ne trezim noi, clujenii, cu Direcţia Financiară Regională mutată la Satu-Mare, cu Direcţia de Muncă la Oradea şi eventual cu centrul universitar al regiunii mutat în Sălaj, doar ca să aibă fiecare baron câte ceva, când conceptul de regiune, la nivelul Uniunii Europene, înseamnă să aduci serviciile cât mai aproape de oameni la preţul cel mai mic", a comentat Tişe.

Deputatul UDMR Marte Andras Levente trage, totuşi, nădejde, că graniţele viitoarelor regiuni n-au fost încă bătute în cuie. „Totul depinde de discuţiile politice şi de ce e fezabil, în funcţie de dimensiunile populaţiei, de nivelul de dezvoltare economică şi de resursele fiecărei regiuni", a afirmat Mate. Şi el se declară pesimist în privinţa finalizării întregului proces până la sfârşitul anului în curs. „Mai întâi să revizuim Constituţia şi pe urmă vom putea vorbi şi de regionalizare", a spus Mate.

 

Comenteaza