În PDL Cluj competiţia e interzisă

În PDL Cluj competiţia e interzisă
Duminică se alege noua conducere a organizaţiei judeţene. De fapt nu va fi nimic de ales, pentru că la fel ca la organizaţia municipală nu va exista concurenţă pe funcţii.

Preşedinţie bicefală, patru prim-vicepreşedinţi în loc de doi şi 60 de membri în Biroul Permanent Judeţean (BPJ) faţă de 45 acum - aşa va arăta noua conducere a PDL Cluj, care va fi aleasă duminică, la hotelul Napoca. S-au găsit sau inventat funcţii pentru toţi doritorii, pentru a evita competiţia internă.

Surse din PDL spun că, la fel ca la alegerea noii conduceri a organizaţiei municipale, ordinul „Fără competiţie!" a venit din biroul de primar de pe Calea Moţilor. „Asta a fost dorinţa lui Boc, să nu fie lăsată competiţia liberă, că se fac tabere şi se scindează organizaţia. De asta n-a fost competiţie la municipiu şi aceeaşi plictiseală va fi şi la alegerile de la judeţ. În PDL Cluj nu poţi face nici o mişcare fără să te loveşti de Boc, absolut totul trece pe la Boc şi trebuie aprobat de Boc. Aşa cum Boc era premier, dar guvernul era condus de Băsescu, tot aşa, aici Buda e preşedinte, dar Boc e şef'", a explicat o sursă din PDL Cluj lipsa oricărei competiţii pe vreuna din funcţii la alegerile pentru conducerile organizaţiei municipale, desfăşurate în urmă cu câteva zile, şi organizaţiei judeţene, care vor avea loc duminică.

La fel ca în cazul alegerilor de la municipiu, lideri formali sau informali ai organizaţiei spun că s-au dat funcţii tuturor celor care şi-au dorit acest lucru. Totuşi, la alegerile de săptămâna trecută au existat voci care spuneau că au fost şi membri de partid cărora li s-a interzis să-şi depună candidatura. Cert este că, prin comparaţie cu actuala structură de conducere, echipa care se va alege duminică va fi semnificativ umflată. Astfel, în loc de un preşedinte, PDL Cluj va avea doi: Daniel Buda va rămâne preşedinte, în vreme ce pentru Alin Tişe a fost inventată funcţia de preşedinte executiv, care nu există în statutul partidului, cei doi urmând a conduce organizaţia de pe poziţii de egalitate. Dublat a fost şi numărul prim-vicepreşedinţilor, celor actuali, Alexandru Coroian şi Tudor Ştefănie, urmând a li se alătura Mircea Moroşan şi Cristian Haiduc, în vreme ce Florin Stamatian va fi secretar general. Vor mai exista zece vicepreşedinţi, zece secretari executivi. Cu totul, viitorul BPJ va fi compus din 60 de membri faţă de 45 acum.

Actualul şi viitorul preşedinte, Daniel Buda, spune că pur şi simplu nu s-au înscris în cursă mai mulţi oameni decât funcţii disponibile. „Vă garantez că Emil Boc nu s-a implicat absolut deloc în organizarea acestor alegeri. În PDL Cluj e o competiţie liberă, astfel încât toţi cei care au dorit să-şi depună candidatura au putut s-o facă. Fiind, însă, o organizaţie mare, cu un număr foarte mare de funcţii, fiecare şi-a găsit locul pe câte o funcţie. Pe de altă parte, nu toţi au dorit să candideze. Pentru ca să munceşti în partid nu trebuie neapărat să ai o funcţie", a explicat Buda.

Cel cu care va împărţi, începând de duminică, puterea, Alin Tişe, spune că, de fapt, s-au dat funcţii tuturor celor care şi-au dorit. „PDL e partid de opoziţie, o funcţie într-un partid de opoziţie nu oferă beneficii, oferă doar dreptul de a munci pentru partid. Prin urmare, PDL Cluj a decis să ofere, tuturor celor care-şi doresc, şansa de a munci pentru partid. Am decis că, în această situaţie, e mult mai bine să primim pe toată lumea care doreşte să muncească, decât să constituim un grup restrâns care să conducă partidul", a explicat Tişe lipsa concurenţei. El a detaliat şi nivelul de decizie pe care îl va avea în funcţia de preşedinte executiv. „Va fi o conducere bicefală. Ne vom împărţi între noi (Tişe şi Buda - n. red.) departamentele partidului în coordonare", a spus Tişe, care va reveni în conducerea organizaţiei judeţene după trei ani de la demisia-şoc din toate funcţiile deţinute în partid.

Deşi în urmă cu un an, primarul de Turda, Tudor Ştefănie, declara că va face un pas înapoi în partid şi nu va mai candida la nicio funcţie, a revenit asupra hotărârii, la cererea colegilor de partid. „Asta-i echipa care a rezultat, mi s-a solicitat, din partea colegilor să mai candidez o dată pentru prim-vicepreşedinte. Cât priveşte lipsa concurenţei pe funcţii, eu ştiu că e permisă competiţia, dar nu ştiu de ce nu s-au înscris oamenii. Din Turda mergem trei oameni; mă aşteptam să se înscrie mai mulţi din Cluj-Napoca. Mă bucur că vom fi mai mulţi prim-vicepreşedinţi, să-şi aducă şi alţii contribuţia. La vicepreşedinţi chiar mă aştepta să fie competiţie, mă aşteptam la mai mulţi de la Cluj-Napoca, nu ştiu de ce nu s-au înscris", a comentat Ştefănie. Florin Stamatian spune că joi numărul celor înscrişi depăşea numărul funcţiilor şi e convins că va exista şi competiţie.

„Asta că în PDL Cluj nu e permisă competiţia e o minciună. Eu fac parte din comitetul de organizare şi, din informaţiile mele, joi erau mai multe opţiuni decât numărul locurilor. Chiar m-a mirat, fiind în opoziţie mă aşteptam să n-avem cu cine acoperi funcţiile, că în opoziţie oamenii fug. Poate am greşit când eram la putere şi am prea stat cu braţele deschise şi apoi am avut experienţe triste, cu dezertori chiar dintre parlamentari. Poate e mai bine, pentru unele funcţii - şi nu vorbesc de cazul meu - să fie puşi oameni care şi-au dovedit dragostea pentru acest partid. Daniel Buda a confirmat, de ce să nu fie în continuare preşedinte? Alin Tişe e una dintre puţinele voci care se mai aude în opoziţie, de ce să nu fie în conducere? Noi am încercat să împărţim funcţiile jumătate la Cluj-Napoca, jumătate în teritoriu, iar numele candidaţilor le-au stabilit organizaţiile din teritoriu. Cu ce n-am fost eu niciodată de acord au fost candidaturile în cascadă: candidez de preşedinte, dacă nu mă aleg, candidez de prim-vicepreşedinte, dacă nici aici nu mă aleg, candidez de vicepreşedinte, dacă nici aici, secretar executiv. Nu cred că nu vor fi şi doi pe un loc, numai dacă nu li s-a spus unora să plece acasă", a declarat Stamatian. Consiliul de Coordonare al PDL Cluj se va desfăşura duminică în sala Roma a hotelului Napoca, începând de la ora 12:00.

 

Etichete
Comenteaza