Iniţiativa Parlamentului European privind egalitatea de gen, zădărnicită de aripa dreaptă

Iniţiativa Parlamentului European privind egalitatea de gen, zădărnicită de aripa dreaptă

Noul Parlament European nu s-a orientat doar spre dreapta, ci este şi mai dominat de bărbaţi.

Doar 277 dintre cei 719 deputaţi europeni confirmaţi în noul Parlament sunt femei: 38,5%, în scădere de la aproximativ 40% în hemiciclul precedent. Este primul declin din istorie al proporţiei de femei din Parlament, care se afla pe o traiectorie ascendentă constantă din 1979, notează Politico.

O comparaţie sumară cu mandatele anterioare ale Parlamentului sugerează că raportul de gen al grupurilor politice a rămas de fapt destul de stabil - cu o singură excepţie: conservatorii şi reformatorii europeni de dreapta, conduşi de prim-ministrul italian Giorgia Meloni, au scăzut de la o proporţie de 30 % de femei eurodeputate în mandatul precedent la sub 22 %. În prezent, doar 17 din cei 78 de eurodeputaţi ai săi sunt femei.

Militanţii pentru drepturile femeilor au reacţionat cu dezamăgire la scăderea reprezentării.
 
„Acest lucru este îngrijorător, mai ales având în vedere că o proporţie semnificativă de deputaţi în Parlamentul European fac parte din grupări politice care sunt cunoscute ca fiind ostile faţă de drepturile femeilor şi egalitatea de gen”, a declarat Jéromine Andolfatto, responsabilă de politici şi campanii pentru Lobby-ul european al femeilor, pentru sursa citată.
O analiză a echilibrului de gen în cadrul grupurilor parlamentare relevă o diviziune clară.
 
Grupurile liberale şi de stânga se mândresc cu o proporţie de femei legislative peste media Parlamentului, variind de la 43% în grupul Socialiştilor şi Democraţilor la 51% în grupul Verzilor.
 
Dar proporţia femeilor din Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta şi din majoritatea grupurilor de la dreapta acestuia a scăzut sub medie. Femeile reprezintă 37% din echipa PPE şi doar 32% din noul grup de extremă dreapta Europa Naţiunilor Suverane (ESN).

Comenteaza