Legea pensiilor speciale. Boc: "Nu poți să păstrezi inegalitățile alea"

Legea pensiilor speciale. Boc: "Nu poți să păstrezi inegalitățile alea"

Proiectul de lege privind pensiile speciale este blocat, cu o lună și jumătate înainte de expirarea termenului asumat în PNRR. Acesta nu respectă condițiile puse de Comisia Europeană, spun experți și politicieni de la putere și din opoziție. Fără această lege, România poate pierde banii europeni.

"Eu mă uit la partea plină. Mai e până în mai 2023. Am încredere în această coaliție să reformeze țara și să ai stabilitate politică. Eu am făcut această reformă în 2010 și știu că am făcut ce trebuie pentru România. Bunul simț e cel mai important să îl ai în viață. Nu poți să păstrezi inegalitățile alea - unu care muncește 40 de ani din viață are o pensie mică, unu care plătește 15 ani are o pensie de 100 de ori mai mare. Atât am contribuit, atât primesc pensia. Nu e normal altfel. Am încredere că această coaliție va face acest lucru, au majoritate. Am încredere în această guvernare, că poate să-și ducă la bun sfârșit programul de guvernare", a declarat edilul Emil Boc. 

Comisia Europeană a transmis că, pentru a beneficia de fondurile europene, România trebuie să îndeplinească "satisfăcător" angajamentele asumate şi să schimbe modul în care sunt calculate pensiile de serviciu.

”Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan.  Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României.”

Sunt peste 300.000 de pensionari, în cea mai mare parte militari şi magistraţi, care beneficiază de un alt mod de calcul a veniturilor.

 În decembrie 2022, ministrul Muncii, Marius Budăi, a înaintat Guvernului un proiect privind reforma pensiilor de serviciu. Acestea nu ar trebui să fie mai mari decât salariul în plată, iar cele în plată ar trebui recalculate astfel încât să respecte o contributie de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră. Textul s-a blocat la Senat şi i-a atras ministrului Marius Budăi multe critici, mai ales din partid, unde se discută remanierea sa, susţin surse politice. În plus, forma legii nu este agreată cu liberalii. De jalonul privind desfiinţarea pensiilor militarilor depinde a treia cerere de plată pe care România ar trebui să o formuleze în toamnă. Este vorba despre 3 miliarde de euro.

Etichete
Comenteaza