Video Mircea Abrudean: „Parlamentarii trebuie să susțină proiectele Clujului. N-am văzut prea mulți să facă asta” / Ce i-a transmis lui Sabin Sărmaș

Mircea Abrudean: „Parlamentarii trebuie să susțină proiectele Clujului. N-am văzut prea mulți să facă asta” / Ce i-a transmis lui Sabin Sărmaș
| Foto: Facebook.com/Mircea Abrudean

Secretarul General al Guvernului României, care își dorește un mandat de senator din partea PNL Cluj la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024, este de părere că cea mai importantă sarcină pe care o are un parlamentar este de a susține proiectele comunităților de unde provine.

Fostul prefect al Clujului a vorbit, la ZIUA LIVE, despre atribuțiile pe care trebuie să le aibă un parlamentar, despre proiectul metroului, dar și despre afirmațiile fostului coleg de partid, Sabin Sărmaș.

Cea mai importantă sarcină pe care o are un parlamentar este de a susține proiectele comunităților de unde provine. Asta trebuie să facă un parlamentar. Cred că trebuie să ne concentrăm puțin mai mult pe această zonă, decât pe cea clasică, de a legifera. Ambele sunt foarte importante, dar cred că ar trebui să ne axăm mai mult pe prima.

Cele două mari proiecte de infrastructură ale Clujului, metroul și centura metropolitană însumează peste 3 miliarde de euro. Evident că administrația locală, chiar dacă este una potentă financiar, Clujul are un buget de aproape 800 de milioane de euro, nu are cum să suporte asemenea costuri.

De aceea, evident că rolul principal îl are Guvernul. Un rol la fel de important îl au parlamentarii, cei care trebuie să susțină aceste proiecte, indiferent de partid. Proiectele sunt ale Clujului, nu ale domnului Boc sau Tișe. Ele sunt extrem de necesare și trebuie duse la capăt”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Mircea Abrudean.

„Guvernul va găsi resursele financiare să ducă metroul la bun sfârșit”

Clujeanul cu rang de ministru spune că potrivit tuturor datelor și specialiștilor este clară nevoia de metrou la Cluj.

S-a concluzionat că aceasta este singura soluție viabilă pentru a rezolva problema traficului din Cluj. Nici relieful nu ne ajută, știm asta cu toții. Este complicat acum să vii să spui că nu este bun metroul. Vorbim de un proiect de 2 miliarde de euro, cofinanțat din fonduri europene, din PNRR.

Guvernul va găsi resursele financiare să-l ducă la bun sfârșit. Aici este nevoie și de susținerea tuturor factorilor politici, a parlamentarilor de Cluj care să facă presiune, la modul constructiv mă refer. Din nefericire, nu am văzut foarte multă euforie în această direcție din partea unor parlamentari de Cluj. Colegii mei din PNL s-au zbătut cât au putut.

Eu cunosc foarte bine proiectul metroului de la Cluj. A presupus vreo 56 de avize la faza tehnică, ca să putem ajunge în faza de documentație. De când eram prefect, împreună cu domnul Boc am adunat toate instituțiile la aceeași masă și am încercat să nu ne blocăm reciproc, pentru că  asta se întâmplă des în România, din păcate”, a explicat Mircea Abrudean.

Ce spune Abrudean despre declarațiile despre metrou ale fostului său coleg Sabin Sărmaș

Deputatul clujean Sabin Sărmaș, candidat la funcția de primar la alegerile locale din 9 iunie 2024, spune că Primăria va pierde finanțarea europeană din PNRR pentru proiectul metroului, pe de-o parte din pricina întârzierilor lucrărilor, iar pe de altă parte din cauza unor vicii de procedură în procesul licitației pentru atribuirea lucrărilor.

Din păcate nu am văzut foarte mulți parlamentari sau alți reprezentanți ai Clujului în diverse poziții să susțină acest proiect. Unii chiar vin și îl critică și spun că nu se va face. Eu cred că și primăria a răspuns la aceste două probleme expuse de domnul Sărmaș. Am pretenția că sunt destul de bine informat în legătură cu PNRR-ul și cu proiectele Clujului. Din ce știu eu, proiectul metroului a respectat toate condițiile legale prevăzut de legislația românească pentru a merge înainte.

Avem un contract de execuție semnat, iar executantul a început deja să lucreze. Înțeleg că vor veni în curând și celebrele cârtițe să sape. Metroul de la Cluj este un jalon în PNRR care aparține ministerul Transporturilor. Discuții pe jaloane există în fiecare zi cu Comisia Europeană. Din punctul meu de vedere, nu există vreo problemă ca proiectul metroului să meargă înainte. În momentul în care vorbim despre un proiect de asemenea anvergură și vine cineva care nu a avut nicio implicare pentru susținerea acestui proiecte sau a altuia din poziția de parlamentar de Cluj, liberal la momentul respectiv și înainte chiar consilier local, mă deranjează și nu mi se pare corect.

Este foarte ușor să vii să critici ceva la care nu ai avut nicio contribuție. Sigur, domnul Sărmaș a fost votat de un număr important de clujeni la alegerile locale. Nu discutăm asta. E opțiunea alegătorilor. Dar cred că ei trebuie să fie bine informați cu privire la proiectele Clujului. Haideți să punem umărul să facem ceva, nu doar să criticăm”, a transmis Abrudean.

Comenteaza