Modificări la Codul Penal: Confiscarea averii nu se mai aplică pentru spălarea de bani/ Abuzul în serviciu, amânat

Modificări la Codul Penal: Confiscarea averii nu se mai aplică pentru spălarea de bani/ Abuzul în serviciu, amânat

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache, a început joi dezbaterile şi votul asupra modificărilor aduse Codului penal.

Confiscarea averii nu se mai aplică pentru spălarea de bani, prevedere eliminată din Codul penal

Comisia pentru legile Justiţiei a eliminat, joi, prevederile din Codul penal potrivit cărora se putea dispune confiscarea averilor pentru infracţiuni precum spălarea de bani sau constituirea de grup infracţional organizat.

"Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare: d) infracţiunea de spălare a banilor; şi g) constituirea unui grup infracţional organizat", arătau prevederile articolului 112 al Codului penal, abrogate de comisia specială condusă de Florin Iordache.

Un alt amendament adoptat de forul de specialitate la articolul 112 prevede: "Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit; b) din probele administrate rezultă că bunurile provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1)."

În forma actuală, articolul 112 stipulează: "Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit;b) instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1)."

Condamnaţii sub 10 de închisoare pot fi eliberaţi dacă au executat jumătate din pedeapsă

Comisia Iordache a adoptat joi un amendament potrivit căruia persoanele condamnate la mai puţin de 10 ani de închisoare pot fi eliberate condiţionat, daca au executat jumătate din pedeapsă, iar condamnaţii care au peste 60 de ani pot fi eliberaţi dacă au efectuat o treime de pedeapsă.

"Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin două treimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani", prevede un amendament adoptat, adus articolului 100 din Codul penal.

O altă prevedere adoptată de comisie prevede: "În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-d)".

În prezent, prevederea este că ”în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d)”.

De asemenea, comisia a amânat modificarea articolului referitor la abuzul în serviciu, surse politice precizând pentru MEDIAFAX că acesta nu va fi dezbătut şi votat joi, ci într-o şedinţă ulterioară.

”Membrii Comisiei au început, joi dimineaţă, să dezbată modificarea Codului penal, însă au amânat discuţiile pe articolul privind abuzul în serviciu pentru o şedinţă viitoare”, au precizat surse parlamentare.

Comisia Iordache amână modificarea articolului privind abuzul în serviciu

Comisia Iordache amână modificarea articolului referitor la abuzul în serviciu, surse politice precizând pentru MEDIAFAX că acesta nu va fi dezbătut şi votat joi, ci într-o şedinţă ulterioară.

”Membrii Comisiei au început, joi dimineaţă, să dezbată modificarea Codului penal, însă au amânat discuţiile pe articolul privind abuzul în serviciu pentru o şedinţă viitoare”, au precizat surse parlamentare.

"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică", prevede forma iniţială a articolului 297 din Codul penal, care se referă la abuzul în serviciu.

Comenteaza