Nou test de rezistenţă al USL: listele pentru alegerile regionale

Nou test de rezistenţă al USL: listele pentru alegerile regionale
PSD şi PNL s-ar putea despărţi înainte de alegerile europene. Numărul doi în PSD, Liviu Dragnea, spune că paritatea pe listele pentru conducerea regiunilor va fi greu de obţinut.

Potrivit calendarului asumat de guvern, la finele lui 2013 ar trebui alese indirect conducerile noilor regiuni. Potrivit lui Liviu Dragnea, va fi greu să se respecte paritatea candidaturilor în USL, ca până acum. Liderii locali ai USL admit că acesta va fi un subiect delicat în interiorul alianţei.

„E un subiect pe care nu l-am discutat încă (...) Este vorba de proporţionalitate, ăsta e un subiect pe care îl vom aborda cât de curând. Este foarte greu să ajungem la paritate, dar nu este imposibil. Vom avea o discuţie în perioada următoare şi din fericire avem timp suficient", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea într-o emisiune TV, citat de Mediafax. Cu aceeaşi ocazie, el a precizat că, din raţiuni de timp, mai mult ca sigur, primele structuri de conducere ale regiunilor (consilii regionale şi preşedinţii acestora) vor fi alese în mod indirect, la sfârşitul acestui an, prin votul aleşilor locali din regiuniler respective, urmând ca, începând cu alegerile locale din 2016, cetăţenii să-şi poată alege direct conducerile regiunilor. Amintim că, nu cu multă vreme în urmă, Dragnea a anunţat că numărul regiunilor nu este stabilit - deşi prezentase deja public harta cu actualele opt regiuni - în urma unei discuţii cu liberalii. Aceştia din urmă erau nemulţumiţi tocmai de faptul că actualul desen al regiunilor favoriza PSD, care, la un vot indirect, ar putea monopoliza conducerile tuturor regiunilor.

Liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, speră că proaspetele afirmaţii ale lui Dragnea au fost făcute în nume personal, deşi, în calitate de preşedinte executiv, el este, practic, al doilea om în PSD, după Victor Ponta. „Am auzit şi eu ce a declarat domnul Dragnea, e poziţia dânsului, nu a partidului. E o poziţie singulară, chiar dacă domnul Dragnea e o persoană foarte importantă în partid, dar acest lucru va fi discutat la vârful USL, iar astfel de decizii se iau la nivelul conducerii colective a USL şi apoi, sigur, partidele se vor supune", a comentat Nicoară.

Omologul său din fruntea PSD Cluj, Remus Lăpuşan, admite, însă, că subiectul raportului PSD-PNL pe listele de candidaţi la alegerile indirecte pentru primele structuri de conducere ale regiunilor va fi unul extrem de delicat şi apreciază că amânarea negocierilor pe această temă este, tactic, varianta cea mai bună. „N-am discutat încă acest subiect, deocamdată avem alte priorităţi: să revizuim Constituţia, să definitivăm structura regiunilor, să stabilim competenţele care vor fi trecute de la nivel central în teritoriu. Cu siguranţă, subiectul raportului pe liste va genera discuţii îndelungi şi, dacă vom începe să discutăm acum acest lucru, riscăm să nu mai terminăm regionalizarea. N-ar fi constructiv să discutăm acum acest lucru. Întâi să terminăm tehnic de făcut regionalizarea şi, la momentul potrivit, vom începe şi aceste discuţii. Va fi vot indirect, vor exista diferite variante şi, cu siguranţă, vom ajunge la o soluţie", a declarat Lăpuşan.

 

 

Etichete
Comenteaza