Premierul încearcă să reinventeze roata

Premierul încearcă să reinventeze roata
Şeful guvernului a anunţat că va discuta cu liberalii o modificare constituţională, care să permită confiscarea averilor dobândite ilicit, respectiv a bunurilor şi banilor obţinuţi în urma comiterii unei infracţiuni. Politicienii jurişti clujeni spun că legislaţie există în acest sens, doar că nu este aplicată, iar o suprareglementare ar fi inutilă.

„Am discutat şi urmează să discutăm în continuare. Este o modificare deja la nivel european, iar faptul că avem în România foarte multe cauze penale în care nu recuperăm prejudiciul... e bine că mai ajung în închisoare cei care comit fapte penale, dar aş vrea să recuperăm prejudicii cât mai multe. (...) Mentalitatea anglo-saxonă este «follow the money», mergi, în primul şi în primul rând, şi ia-i banii celui care a încălcat legea şi, după aceea, sigur, îl sancţionezi. Noi, cu chiu, cu vai, după nişte ani, îl sancţionăm, dar rămâne cu averile, cu casele, cu maşinile, cu conturile, nu păţeşte niciodată nimic. Deci, e o tendinţă la nivel european pe care eu o susţin şi cred că e foarte utilă României", a afirmat Ponta, menţionând că decizia finală va aparţine comisiei care redactează noua Constituţie.

Vicepreşedinte al comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, liberala Steluţa Cătăniciu, califică drept inutile eventuale modificări Constituţionale sau legislative în acest sens. „Nu poţi renunţa la principiul consacrat prin Constituţie, conform căruia caracterul licit al dobândirii averii se prezumă, pentru că altfel ne-am transforma într-o ţară de presupuşi infractori. Însă mi se pare absolut normal ca o avere care s-a dovedit că a fost dobândită ilicit să fie confiscată. Discuţia, însă, trebuie pornită pe paliere diferite. Dacă vorbim de prejudicii materiale cauzate printr-o infracţiune, Codul Penal în vigoare prevede că aceste prejudicii se recuperează atunci când o instanţă judecătorească dispune acest lucru. Dacă vorbim de confiscarea averii, în cazul în care aceasta nu poate fi justificată, avem legislaţie care reglementează o astfel de confiscare. Pentru acest lucru a fost înfiinţată ANI. O altă reglementare nu văd necesară nici în prezent, nici în viitor", a declarat Cătăniciu.

La rândul său, fostul preşedinte al aceleiaşi comisii juridice a Camerei inferioare, liderul PDL Cluj Daniel Buda, spune că legislaţie există, trebuie doar aplicată. „Că averile dobândite ilicit trebuie confiscate e de acord toată lumea. PDL a şi depus un proiect de lege al confiscării extinse a averilor ilicite, care vine tocmai să simplifice procedura confiscării. Există şi acum în vigoare dispoziţii legale care permit confiscarea, problema e aplicarea legislaţiei şi, eventual, aici se poate veni cu modificări legislative care să întărească acest lucru. L-am mai auzit pe domnul prim-ministru plângându-se că sunt pline garajele Ministerului Administraţiei cu maşini confiscate pe care nu le poate valorifica pentru că nu s-au încheiat procesele. Îi recomand domnului Ponta să pună mâna să mai citească sau să sune un prieten - de exemplu pe domnul Sorin Iordache - şi poate va afla că domnul Emil Boc, când conducea guvernul, a adoptat o lege care permite exact acest lucru: valorificarea bunurilor confiscate, după o anumită perioadă de timp, chiar dacă procesele nu sunt finalizate, urmând ca, în cazul în care proprietarul bunului câştigă în ultima instanţă, să fie despăgubit", a comentat Buda.

Liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente, membru, şi el, al aceleiaşi comisii de specialitate, susţine, de asemenea, inutilitatea unei suprareglementări. „Într-un stat de drept, tot ce e produsul unei infracţiuni se confiscă, problema e că, la noi, nu se aplică legea. Avem un singur subiect disputat: cine trebuie să demonstreze că o avere este dobândită sau nu în mod legal? Or şi aici lucrurile sunt foarte clare. Conform Constituţiei, caracterul licit al averii se prezumă, deci e treaba procurorului să dovedească faptul că averea a fost dobândită prin încălcarea legii şi nu a proprietarului să demonstreze contrariul", a explicat Mate.

 

Comenteaza