Preşedintele Iohannis, despre negocierile pentru Brexit: Toţi pe unul şi unul pentru toţi

”Pentru mine, cel mai important este să discutăm desptre oameni. Oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi, foarte concret, românii care trăiesc în Marea Britanie şi, evident, putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar sunt relativ mai puţini. Dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele. Aceşti oameni trebuie să ştie ce îi aşteaptă. Sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera cuirculaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căuta şi au găsit locuri de mubncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem de la dreptul de a munci şi la dreptul de reşedinţă, inclusiv trebuie să mergem până la pensii şi trebuie să negociem aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.
El a făcut aceste declaraţii înaintea reuniunii Consiliului European, pe care a caracterizat-o ca fiind una ”foarte importantă şi proporţional destul de complicată”, în contextul în care liderii europeni discută despre liniile directoare în care se vor desfăşura negocierile pentru Brexit.
”După ce lămurim problema oamenilor, care pentru mine este cea mai importaantă, trebuie să ajungem automat la a doua chestiune, care sunt banii. Oamenii, după aceea banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România sunt extrem de importante. Sunt banii şi pentru coeziune, pentru agricultură şi aşa mai departe. Deci trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul”, a adăugat preşedintele.
El a mai spus că un al treilea aspect important asupra căruia va insista se reperă la etapizarea negocierilor pentru BREXIT.
”Nu se poate să avem simultan, de la început, negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Deci relaţia între Uniune şi Marea Britanie de după ieşire nu poate fi negociată simultan cu ieşirea sau cu ieşirea ordonată. Trebuie să începem cu ieşirea, iar atunci când suntem lămuriţi că s-a negociat destul de clar şi lucrurile sunt bine lămurite, unii evaluează că ar fi posibil, într-un scenariu optimist, să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului, atunci să evaluăm şi dacă am făcut progres suficient putem de principiu să începem să negociem pentru ce va fi după”, a apreciat şeful statului.
În opinia sa, trebuie excluse negocierile separate şi negocierile sectoriale.
”Nu sunt de acord să se negocieze sectorial, nu sunt de acord nici să se negocieze bilateral. UE 27 trebuie să fie unit, trebuie să negocieze o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele. Toţi pe unul şi unul pentru toţi şi nici nu se agreează până nu se agreează totul”, a punctat Iohannis.