Prima măsură a Guvernului Ponta II: UDMR va rămâne în opoziţie

Prima măsură a Guvernului Ponta II: UDMR va rămâne în opoziţie
Opoziţia liberalilor, a conservatorilor, dar a şi numeroase voci importante din propriul partid l-au determinat pe Ponta să renunţe la cooptarea Uniunii în guvern.

Valul de proteste venite atât din interiorul USL, dar şi din rândul alegătorilor USL l-au determinat pe Victor Ponta să renunţe la planul său de cooptare a UDMR la guvernare. Ultimul care se exprimase public împotriva acestui demers fusese chiar Ion Iliescu. În schimb, există, încă, şanse ca în cabinetul Ponta II să intre şi un ministru clujean.

Aducerea UDMR în viitorul guvern nu a fost foarte bine văzută nici între liderii USL de la Cluj. „Având în vedere că UDMR a susţinut ani întregi un guvern care a luat măsuri împotriva propriului popor, precum şi faptul că USL are majoritate de peste două treimi în parlament, nu trebuia ca UDMR să fie în guvern. Relaţia noastră cu UDMR poate fi doar la nivel de cooperare şi conlucrare în parlament, pe proiecte legislative majore, cum ar fi revizuirea Constituţiei sau modificarea Legii Electorale", a declarat senatorul PSD Alexandru Cordoş.

Nici pentru liberalii clujeni, intrarea UDMR în viitorul cabinet nu era mai dezirabilă. „Aşa cum am mai declarat şi în alte rânduri, nu vedeam rostul unei guvernări împreună cu UDMR. Dar putem vorbi despre un sprijin pe care UDMR să-l acorde guvernului, să susţinem împreună proiecte comune care afectează minorităţile naţionale, de exemplu", a declarat, la rândul său, şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară.

Numai că omologul său din fruntea organizaţiei clujene a UDMR, deputatul Mate Andras Levente refuză să dea veo garanţie de susţinere parlamentară a guvernului Ponta II de către parlamentarii Uniunii. „Ne-au reproşat că am fost aliaţi cu PDL, dar, de-a lungul timpului, toate partidele au fost aliate cu toată lumea la guvernare. A existat chiar şi o mare alianţă PSD-PDL, şi o alianţă PNL-UDMR, dar, mă rog, asta a fost decizia lor, au majoritatea necesară ca să facă guvernul singuri. Oricum, atitudinea lui Victor Ponta reprezintă un pas înainte pentru viaţa politică românească. În ce ne priveşte, dacă nu intrăm la guvernare, vom face o opoziţie constructivă şi vom selecta măsurile care vor fi susţinute şi care nu, în funcţie de obiectul lor şi de tot ce înseamnă protecţie socială", a comentat Mate.

Alexandru Cordoş, în cărţi pentru Ministerul Muncii

Secretar al comisiei de muncă a Senatului în legislatura care se va încheia, oficial, mâine, senatorul reales Alexandru Cordoş figurează, încă, pe lista scurtă pentru funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în viitorul guvern. „Ce vă pot spune este că, în acest moment, încă nu s-a stabilit dacă ministerul Muncii ne va reveni nouă (PSD - n.red.) sau va rămâne la liberali. Dar, dacă va fi al PSD-ului, vă confirm că sunt luat şi eu în calcul, alături de alţi colegi, pentru acest portofoliu", a declarat Cordoş. În funcţie de sursă, Cordoş este anunţat drept posibil ministru fie avându-l ca alternativă pe Alexandru Athanasiu, fie pe Dan Mircea Popescu. Alt nume de posibil ministeriabil clujean, vehiculat zilele trecute, era Marius Nicoară, anunţat ba la Administraţie, ba la Transporturi. Şeful liberalilor clujeni spune că i s-a făcut o asemenea propunere. „Au existat, într-adevăr, discuţii, dar am refuzat, în schimbul unei funcţii în conducerea Senatului", a spus Nicoară, refuzând să dea, deocamdată, mai multe detalii.

 

Comenteaza