PSD cocktail. Candidaţi-surpriză la consiliul local

PSD cocktail. Candidaţi-surpriză la consiliul local
Social-democraţii pregătesc nume noi pentru lista candidaţilor la Consiliul Local Cluj-Napoca.

PSD Cluj şi-a anunţat lista candidaţilor la primăriile din judeţ şi pe cea a candidaţilor la consiliul judeţean - ce-i drept, deocamdată doar în ordine alfabetică. A rămas un mister echipa pentru consiliul local Cluj-Napoca. Fără să anunţe vreun nume, liderul organizaţiei municipale, deputatul Aurelia Cristea, a vorbit, pentru ZIUA de CLUJ, despre felul în care va fi întocmită lista candidaţilor de anul acesta. Surpriza este că PSD speră la o intrare în forţă în consiliul local, bazându-se pe sprijinul şi notorietatea unor reprezentanţi ai societăţii civile.

"M-am uitat la cv-ul profesional, dar şi la atitudinea lor"

„Am discutat cu diverse persoane din societatea civilă pe care le-am invitat să ni se alăture. Evident, asta e legea, ca să candideze la consiliul local trebuie să se înscrie în partid. Vor fi foarte multe persoane noi, unele care nu au activat niciodată în politică, aceasta este prima lor experienţă, altele recent intrate, în general tineri de viitor. Unii au notorietate, alţii mai puţin, pentru că dacă sunt tineri e mai greu să aibă notorietate. A fost un proces şi de la mine spre ei, şi de la ei spre mine, dar în principal noi ca partid am făcut primul pas, pentru că am dorit să ne apropiem de societatea civilă. M-am uitat la cv-ul profesional, dar şi la atitudinea lor, dacă le pasă ce se întâmplă cu oraşul şi doresc să se implice, prin asociaţii, ONG-uri sau chiar personal", a spus Aurelia Cristea, care a admis că pe listă sunt şi persoane de alte etnii decât română.

În acelaşi timp, deputatul PSD a trimis un mesaj nu foarte plăcut în direcţia actualilor consilieri locali. Din declaraţia liderului organizaţiei municipale reiese că o parte dintre ei nu vor mai prinde un scaun şi în viitorul consiliu. Totuşi, decizia finală nu este în totalitate în mâna Aureliei Cristea, ci a membrilor Biroului judeţean al PSD.

5

consilieri locali are PSD, la Cluj-Napoca, în acest moment: Claudia Anastase, Gabriel Oniga, Dan Morar, Flavius Milăşan şi Irimie Popa. Al şaselea, Ovidiu Chifor, şi-a dat demisia în toamnă, după ce a devenit directorul Direcţiei de Sport. În 2012, social-democraţii au candidat la alegerile locale ca USL, alături de PNL.

„Ne pregătim să facem un mix între cei cu experienţă, care au fost angajaţi până acum politic şi au reprezentat cetăţeanul şi cei care sunt mai noi în politică, dar doresc să se implice. Biroul judeţean va face evaluarea consilierilor locali şi a activităţii lor. Până la urmă este nevoie de un raport de activitate care să răspundă nevoilor cetăţenilor şi nevoilor de reprezentare a organizaţiei", a mai afirmat Cristea.

Cum s-au prezentat PSD-iştii în consiliul local

Dacă vorbim despre performanţele şi contraperformanţele consilierilor locali PSD, potrivit datelor înregistrate în 2015 şi publicate de ZIUA de CLUJ (aici), iese în evidenţă Claudia Anastase, liderul de grup, care a avut cele mai multe intervenţii dintre toţi membrii consiliului, 457, următorul fiind Csoma Botond, liderul de grup UDMR, cu 227. Ovidiu Chifor, care nu a prins toate cele 16 şedinţe de consiliu local, după ce şi-a înaintat demisia în toamnă, are 103 intervenţii. În ceea ce priveşte proiectele de hotărâre, Chifor este cel mai prolific dintre social-democraţi (al doilea, la general, după Horvath Anna), cu 47 iniţiate, în timp ce Claudia Anastase este pe locul al cincilea dintre consilieri, cu 29. Liderul absenţelor este tot un PSD-ist: Irimie Popa a ratat jumătate dintre şedinţe. Întrebată despre restructurarea anunţată printre consilierii locali PSD, Claudia Anastase a afirmat că, personal, se vede „în zona celor cu experienţă care au performat".

ZIUA de CLUJ a discutat şi cu alţi consilieri PSD. "Nu ştiu ce să fac şi dacă îmi mai doresc să candidez. De un an am dilema aceasta. Mă simt inutil în consiliu. Voi avea o discuţie cu Aurelia Cristea", a spus Gabriel Oniga, care şi-a făcut un renume în consiliu ca promotor al demolării garajelor şi înlocuirii lor cu parkinguri pe structură metalică. Colegul său Dan Morar s-a arătat mult mai decis: "Eu candidez în interiorul partidului pentru un loc eligibil. Dacă ar fi să îmi analizez mandatul actual, aş spune că în prima parte a sa am avut o perioadă de acomodare şi acumulare, iar ulterior mi-am făcut treaba bine pe partea mea, pe competenţele mele, ca absolvent de ştiinţe economice. Am făcut o opoziţie constructivă".

Flavius Milăşan este şi el hotărât să rămână în consiliul local. "Există intenţie, dar este o competiţie internă şi vom vedea dacă voi fi sau nu pe un loc eligibil. Eu am intrat ca supleant în actualul consiliu, sunt numai din martie 2014, şi pot spune că este un domeniu în care am învăţat multe lucruri. Am avut 28 de proiecte iniţiate, iar cel mai important este cel de extindere a programului centrului de urgenţe al Spitalului Clinic Municipal, pornit alături de colegii Radu Moisin şi Florin Gliga", a spus Milăşan.

10

reprezentanţi speră să aibă PSD în consiliul local, după alegerile de anul acesta. „Cel puţin zece, dar putem mai mult", spune Aurelia Cristea.

Candidatul PSD la alegerile pentru funcţia de primar este Aurelia Cristea. Aceasta a afirmat că, dacă nu va câştiga alegerile, ar putea deveni la rândul ei consilier local. „Iau în calcul această variantă", a spus deputatul. Cristea a menţionat că se pregăteşte să facă publică lista candidaţilor: „Curând, probabil săptămâna viitoare, vom anunţa o primă listă".

Alegerile locale ar urma să aibă loc în 5 iunie 2016.

 

Comenteaza