PSD și PNL vor face sondaje pentru a determina numele candidatului la prezidențiale. Candidatura lui Crin Antonescu, sub semnul întrebării / Ce spune Vasile Dîncu despre prezidențiabil
- Scris de Anca Colibasanu
- 09 Ian 2025, 13:32
- Politica
- Ascultă știrea
PSD și PNL vor face sondaje de opinie separate pentru a determina ce candidat are cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale, au declarat pentru G4Media surse din coaliția guvernamentală.
Deși Crin Antonescu a fost reconfirmat drept candidat comun printr-un comunicat al celor două partide, sursele citate susțin că e posibil ca rezultatele sondajelor să ducă la schimbarea acestei propuneri.
Sondajele făcute de cele două partide îi vor include și pe președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan.
În prima ședință a coaliției din acest an, PSD, PNL și UDMR au convenit ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc la data de 4 mai, iar turul al doilea să aibă loc la data de 18 mai.
De asemenea, coaliția guvernamentală ”a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidențiale”, potrivit comunicatului citat.
Crin Antonescu a anunțat pe 3 ianuarie că se suspendă din calitatea de candidat comun. El a invocat atunci două motive: faptul că nu a fost stabilită data alegerilor și lipsa unei confirmări formale a candidaturii lui în organismele de conducere ale PSD și PNL.
Crin Antonescu a devenit candidat comun după ce numele său a fost propus de liderul UDMR Kelemen Hunor și acceptat rapid de PSD. De notat că, deși Antonescu e membru PNL, nu PNL l-a propus drept candidat. În interiorul PNL, principalul său susținător este Hubert Thuma, președintele organizației Ilfov.
Vasile Dîncu, ironic pe tema candidaturii lui Antonescu
Înaintea anunțului coaliției privind alegerile prezidențiale, liderul PSD Cluj, europarlamentarul Vasile Dîncu a făcut câteva referiri la Crin Antonescu, care a rămas candidat comun.
„Nu trage, Dom' Semaca! Ce mai freamăt, ce mai zbucium! Câţiva voluntari, la ordin, au ieşit să-l apere vârtos pe candidatul Crin Antonescu şi să caute duşmani în jur. Problema e că nu-l atacă nimeni, doar că bietul candidat se plângea că nu-l bagă nimeni în seamă. Fără a polemiza cu aceşti războinici, precizez încă o dată: nu vreau să distrug nicio unitate a Alianţei şi nici nu susţin altceva. Discuţia a deschis-o candidatul comun care a anunţat că se suspendă. Nu mă pun în calea fericirii de a fi candidat pentru domnul în cauză.
Ba chiar, cum spune un cunoscut cronicar al tâmpeniilor, de zi cu zi: Îl susţin! Eu doar am răspuns la o întrebare de presă, de ce cred că el nu a fost căutat de cei care l-au propus şi nu au continuat susţinerea în perioada sărbătorilor. Mi-am dat cu părerea, spunând că este părerea mea, doar că aştept ca Alianţa să se pronunţe să legitimeze sau nu această candidatură”, preciza Dîncu.
Acesta mai spunea că discuţia nu este despre Crin Antonescu, ci este o discuţie despre dificultatea de a găsi un candidat câştigător care să armonizeze electoratele a două partide care s-au contrat şi polarizat puternic în campania de la prezidenţiale: „am apreciat că Alianţa face, probabil, cercetări sociologice pentru a vedea care este cea mai bună modalitate de a aduce electoratele celor două partide împreună pentru susţinerea unui singur candidat.
În criza aceasta de încredere o să se vadă că nu este simplu. Dacă Antonescu este soluţia cea mai bună şi o adoptă Alianţa, eu nu mă împotrivesc pentru că nici măcar nu am vreo soluţie pe care s-o consider a fi mai bună. Nu cred că Alianţa îşi poate permite să aducă un candidat fără şanse în condiţiile unei configuraţii total schimbate faţă de anulatele alegeri din toamna târzie a lui 2024”.