Retragerea lui Ponta, „apă rece de îmbătat curcile". Ce crede un sociolog despre declaraţia premierului pe Facebook
- Scris de Valentin Malaescu
- 04 Apr 2014, 17:39
- Politica
- Ascultă știrea

„Asta se numeşte «virtus romana rediviva», se înscrie în tradiţia marilor gânditori şi oameni politici români care au mai spus că demisionează în cinci minute, sau dacă eşuează referendumul. Acum vorbind serios, asemenea afirmaţii se pot înscrie în rândul discursurilor politicienilor care, aflându-se în dificultate, cum e Ponta acum, din cauza accizei, încercând să salveze din masa critică a susţinătorilor, recurg la şantaj sentimental: «o să plec», «n-o să mă mai vedeţi», poveşti cu peşti. Unde să plece, are 40 de ani, nici măcar matur nu e încă, din punct de vedere politic. Povestea asta a mai văzut-o şi la alţii şi Ponta crede că-i va merge şi lui. Nu cred că-i va merge. Dacă voia să stea mai mult cu familia, putea începe cu soţia, să n-o mai trimită la muncă în străinătate. Decât să-şi anunţe retragerea, mai bine nu inventa taxe şi scumpiri, lumea l-ar fi apreciat mai mult. Anunţul retragerii în locul creşterii nivelului de trai când eşti pe creştere economică nu rezolvă treaba.
Poate că a făcut acest anunţ şi pentru că are o problemă de imagine cu preşedinţii de consilii juedeţene săltaţi de diferite instituţii, dar el şi cei din jurul lui i-au selectat şi girat. Şi, dacă pleacă, cine să-i ia locul? Se întoarce Mircea Geoană, sau Adrian Năstase după ce scapă din închisoare? La PSD orice e posibil, dar asta e apă rece de îmbătat curcile", a comentat Hossu. El nu crede că un anunţ de retragere a liderului PSD ar putea genera pierderi electorale pentru partid, după modelul „brevetat" de PNŢCD, pe care retragerea lui Emil Constantinescu din cursa prezidenţială l-a scos practic din viaţa politică. „Nu va avea acelaşi efect.l În PSD, la nivel central, Ponta poate fi oricând înlocuit cu altă figură politică. Partidul nu e atât de dependent de Ponta, cum erau ţărăniştii de Constantinescu în acel moment", a spus Hossu. Premierul Victor Ponta scrie pe Facebook, că în noiembrie, după câştigarea "ultimei bătălii", îşi doreşte să lase locul în politică altora, "mai tineri", iar el să recupereze din timpul pe care în ultimii 13 ani nu l-a acordat familiei şi celorlalte părţi bune şi frumoase din viaţa sa.
"În urmă cu exact 13 ani, pe 4 aprilie 2001, Premierul Adrian Năstase m-a numit în funcţia de Şef al Corpului de Control al Guvernului! Şi atunci m-am gândit cu regret, dar şi cu mândrie, la cariera mea anterioară de magistrat, dar aşa am crezut că pot să fac mai mult din ce mi-am propus în viaţă. Am încercat în toată această perioadă să folosesc poziţiile publice ocupate (secretar de stat, ministru, deputat, Prim-Ministru) pentru a schimba în bine ţara în care eu şi familia mea ne-am născut şi în care o să trăim tot timpul, cu bune şi cu rele. Cred că acest an este cel mai greu dintre toţi anii de până acum (plin de abuzuri, persecuţii politice, calomnii, nedreptăţi, trădari şi dezamăgiri) - dar şi miza sa este enormă!", scrie Ponta, în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.
El continuă spunând că "trebuie să punem capăt tranziţiei de la societatea comunistă (cu accesele sale securiste din ultimii 10 ani) spre o ţară europeană, cu oameni mai liniştiţi şi mai demni, guvernaţi de valori şi obiective comune, nu de frica de mascaţi şi de linşajul public din partea unor jurnalişti fascisto-comunistoizi!".
"În noiembrie, după ce câştigăm această ultimă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi doresc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de regimul oribil al ultimilor ani. Iar eu îmi propun să recuperez cât voi putea de mult din timpul pe care în ultimii 13 ani NU l-am dat familiei şi celorlalte părţi bune şi frumoase din viaţa mea", încheie Ponta acest mesaj.