Update Se „subțiază” rândurile în USR Cluj. Excluderi și suspendări din organizația județeană / Călin Groza: „Am decis să demisionez” / Ce spune președintele Oana Murariu

Se „subțiază” rândurile în USR Cluj. Excluderi și suspendări din organizația județeană / Călin Groza: „Am decis să demisionez” / Ce spune președintele Oana Murariu
| Foto: Facebook / USR Cluj

E scandal în USR Cluj, după ce trei membri au fost excluși și alți trei au fost suspendați! Aceștia au timp 15 zile să conteste decizia conducerii. Doi dintre ei exclușii nu mai așteaptă ca deciziile să devină definitive și au anunțat că demisionează din partid.

UPDATE: Reacția oficială a președintei USR Cluj, Oana Murariu

ZIUA de CLUJ a contactat-o pe Oana Murariu, președintele USR Cluj și personajul cel mai contestat din de către cei șase membri excluși sau suspendați. "Bună ziua. Nu comentăm procedurile interne", este singurul comentariu făcut de Oana Murariu pe marginea scandalului-monstru din organizația pe care o conduce. 

---

Totul a început de la o scrisoare deschisă pe care cei șase reprezentanți USR Cluj au adresat-o în vară candidaților de atunci la șefia națională a partidului, Elena Lasconi și Dominic Fritz, în care se plângeau de felul în care se organizează alegerile interne și de modul în care este condusă organizația Cluj în general.

Cei șase sancționați sunt consilierul local Cluj-Napoca Călin Groza (excludere disciplinară), consilierii locali de la Florești Dan Dehenes (excludere disciplinară) și Marius Todoran (excludere disciplinară), Cristina Fărcaș – simplu membru USR Cluj (suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni), fostul senator Mihai Goțiu (suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni) și Sergiu Oltean – membru (suspendare disciplinară pe o perioadă de șase luni).

Călin Groza a precizat pentru ZIUA de CLUJ că nu va contesta decizia excluderii și că demisionează din partid:

„În legătură cu demisia mea din USR, conform notificării primite de la BJ USR Cluj, sunt doar suspendat din calitatea de membru până la rămânerea definitivă a deciziei de excludere. Ca urmare, am decis să demisionez și să nu mai fiu asociat, în niciun fel, cu conducerea USR Cluj”.

Nici consilierul local de la Florești, Marius Todoran, nu intenționează să conteste decizia excluderii. El a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, care sunt motivele pentru care nu mai vrea să rămână în partid.

Exclus din USR pentru delict de opinie! Am primit decizia de excludere din partid, decizie care în conformitate cu statutul USR o pot constata în termen de 15 zile. Nu îmi voi folosi acest drept pentru simplul motiv că nu imi doresc să mai fiu asociat cu această gașcă de fomiști care conduce filiala județeană a USR si care promovează în pozitii de reprezentare publică toți inadecvații docili care sunt dispuși să ”pupe inelul”.

Descrierea situației este una simplă: anterior alegerilor interne pentru noul președinte și a biroului național, am formulat și semnat împreună cu câțiva colegi o scrisoare deschisă în atenția principalilor candidați la președinția partidului si, pentru că suntem persoane cu coloana verticală și asumate, am făcut publică această scrisoare. Scrisoarea demască modul în care este condusă și ținută captivă întreaga organizație județeană a USR de către un grup restrâns de personaje. Intenția a fost de a informa și, totodată, de a testa reacția viitorului președinte al partidului, vis a vis de acest mod de lucru în organizație.

Așa cum bănuiam, nici la acest moment noul președinte nu a avut vreo reacție sau interes pentru a clarifica sau sancționa acest modus operandi de Cluj, iar, din ce informații mai am, se pare că și în alte filiale situația este similară (excluderi și concentrări de putere). În urma publicării în presă a respectivei scrisori, biroul județean s-a activat și ne-a chemat la audieri, întocmai unui tribunal comunistoid, invitație refuzată, bineînțles. Decizia biroului județean a fost de excludere a tuturor semnatarilor din partid, deși intern noi anunțasem pe grupurile interne că la finalul mandatului de consilieri (luna aceasta) vom demisiona din USR”, a spus Marius Todoran pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza