Sondajele murdare revin în forţă (analiză)

Sondajele murdare revin în forţă (analiză)
ZIUA de CLUJ a mai scris despre sondajele cosmetizate aruncate pe piaţă cu scop psihologic. Fenomenul a reizbucnit marţi, când mai toată media românească a molfăit un aşa-zis sondaj de opinie realizat de un pretins institut care nu are nici măcar pagină electronică.

În urmă cu aproximativ doi ani (textul poate fi găsit aici), vă prezentam, comparativ, câteva aşa-zise sondaje de opinie, în fapt sondaje de partid cu scop pur electoral, cu rezultate care se băteau cap în cap în funcţie de cine le comandase, lansate pe piaţă doar în scopul influenţării direcţiei de vot a nehotărâţilor. Dacă, la acel moment, intenţia manipulatoare a acelor sondaje murdare era relevat de permutările din topul politic în funcţie de, cum spuneam, sigla partidului aflat în spatele fiecărui sondaj, de această dată, falsitatea datelor prezentate de cvasi-sondajul proaspăt lansat pe piaţă sare în ochi datorită unor cifre care frizează absurdul. Menţionăm că rezultatele sondajului au apărut doar într-o ştire agerpres.ro, fără să fie accesibil undeva sondajul cu graficele de rigoare.

Pentru început ni se spune că sondajul ar fi fost realizat de Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL). Numai că, lucru greu de imaginat pentru o entitate cu un asemenea obiect de activitate, ISSPOL nu există în mediul on-line, nu are pagină electronică şi, la o căutare pe internet, singurele rezultate livrate sunt ştirile despre sondajul menţionat. Înainte de a vă prezenta principalele date oferite de aşa-zisul sondaj, date care vor indica clar sursa politică a acestuia, iată rezultatele cele mai neverosimile, care demonstrează clar că e un sondaj scos din burtă. Spre exemplu ISSPOL susţine că doar 35% dintre respondenţi ar aprecia că, în România, lucrurile merg într-o direcţie greşită. Un asemenea rezultat nu a mai fost înregistrat din vremurile în care România era primită în NATO şi în UE şi toţi românii credeau că tocmai îl prinseseră pe Dumnezeu de picior. De ani buni încoace procentul celor care cred că România merge pe arătură nu a scăzut sub 65% şi nici măcar primul guvern cu adevărat tehnocrat instalat la Bucureşti nu a generat şi cu atât mai puţin a reuşit să întreţină un asemenea val de optimism similar celui de la mijlocul anilor 2000.

Un alt rezultat absolut neverosimil este cel cu care este creditat UDMR: 3% la alegerile locale şi 2% la alegerile parlamentare. E drept, mai întotdeauna sondajele preelectorale dau formaţiunea maghiară la limita sau chiar sub pragul electoral, procentul pe care studiile sociologice l-au rezervat, de-a lungul timpului, Uniunii fiind de 4-5%, în vreme ce rezultatele obţinute efectiv în alegeri de UDMR, la nivel naţional, au variat în marja 6-7%. Prin urmare, a credita UDMR cu doar 2% e până şi în afara marjei de eroare asumate de ISSPOL de +/- 3%.

Şi acum să vedem ce spune „sondajul" ISSPOL despre intenţia de vot la cele două scrutine care se vor desfăşura anul acesta. Potrivit realizatorilor, dacă mâine ar avea loc alegerile locale, rezultatul naţional al votului politic ar fi PSD - 48%, PNL - 39%, ALDE - 5%, MP - 4%, UDMR - 3%, UNPR - 1%. Cel mai verosimil procent de aici este cel al partiduleţului năşit şi apoi îngropat de Gabriel Oprea. Nici scorul MP nu pare departe de adevăr, în condiţiile în care Traian Băsescu trage din greu să scoată la lumină partidul aruncat la minus infinit de Elena Udrea. Cam mărişor pare procentul ALDE, care, „mulţumită" discursului liderului său, Călin Popescu-Tăriceanu, a devenit vârful de lance al luptei împotriva justiţiei. Dar procente similare i-au dat mai toate sondajele din ultima vreme, iar această intenţie de vot ar putea aparţine celor care îşi amintesc că guvernarea Tăriceanu a fost cea în care nivelul de trai în România a fost cel mai ridicat din 1989 încoace.

Şi am ajuns la principalele două forţe politice. Că de când a plecat Victor Ponta de la palatul Victoria, PSD e privit ca un partid de opoziţie, cu efectul electoral firesc unei asemenea situaţii, nu poate fi negat. La fel de adevărat este că, deşi avem un guvern apolitic, prin modul în care cele două mari forţe politice se raportează la el, PSD este perceput în continuare a fi în opoziţie, în vreme ce PNL, care susţine total echipa Cioloş, este perceput mai degrabă ca fiind la putere. Totuşi, din octombrie încoace, de când social-democraţii au cam început să treacă peste marele PNL, diferenţa dintre cele două nu a depăşit unul, două puncte procentuale, de cele mai multe ori PSD fiind măsurat, atenţie, în alianţă cu UNPR, pentru ca acum, brusc şi dintr-o dată, ISSPOL să implanteze aproape zece procente între PSD (singur) şi PNL. E drept, în cazul alegerilor parlamentare, cei de la „institutul" menţionat au mai tăiat din coada vulpii, oferind PSD „doar" 45%, păstrând, însă, liberalii tot la 39%.

De remarcat este faptul că emitenţii aşa-zisului sondaj au ignorat cu bună ştiinţă faptul că PSD, UNPR şi ALDE au deja semnate protocoale privind participarea în alianţă la alegerile parlamentare. Faptul că i-au pus separat inclusiv în sondajul pentru alegerile din toamnă are un dublu scop: pe de-o parte să demonstreze că, vezi Doamne, PSD n-are nevoie de ajutoare ca să surclaseze marele PNL, iar, pe de altă parte, ştiut fiind că, de regulă, în politică 1+1 dă un rezultat mai mic decât doi, o însumare a scorurilor individuale ale celor trei formaţiuni politice ar arăta că alianţa roşie va obţine majoritatea şi va controla România fluierând, în urma alegerilor din acest an.

Aşteptând replica PNL (adică un sondaj murdar cu săgeată), iată ce au spus cele mai recente sondaje de pe piaţă. În 17 decembrie, INSCOP (apropiat PNL) dădea PNL 40,1% şi PSD 36,3%. Zece zile mai târziu, social-democraţii contraatacau prin Avangarde, care dădea cele două formaţiuni la egalitate, 40%-40%. La începutul lui ianuarie, fără să citeze un institut anume de sondare a opiniei publice, infopolitic.ro susţinea că în decembrie 2015 PSD ar fi fost la 38%, iar PNL la 36%. În fine, la începutul acestei luni, un sondaj de opinie ciudat prin numele realizatorului său, CIADO, o organizaţie care are ca obiect de activitate combaterea consumului de droguri, spunea: PSD+UNPR - 36,42%, PNL - 35,45%.

Update

Folosind adresa de e-mail a redacţiei, ISSPOL a transmis un mesaj prin care se prezintă şi neagă influenţele politice.

„Institutul de Studii Sociale şi Politice (ISSPOL) este o instituţie ce se ocupă cu studiul socialului şi cu analiza politică şi electorală. Acesta este membru al Grupului Cult din care mai fac parte Cult Market Research, Call2B şi ARENAS (ONG). Institutul de Studii Sociale şi Politice oferă atât servicii clasice de cercetare, cât şi soluţii integrate pentru campaniile electorale.

Menţionăm că Institutul de Studii Sociale şi Politice are pagină electronică, aceasta poate fi găsită la adresa: http://isspol.ro/ . De asemenea, membrii echipei nu sunt afiliaţi politic, rezultatele prezentate nefiind colorate politic şi nu au intenţia influenţării votanţilor nehotărâţi.

Studiul a fost realizat pe 1065 de persoane cu drept de vot din România şi datele au fost colectate telefonic. Acesta este reprezentativ la nivel naţional cu o marjă de eroare de +3% la un nivel de încredere de 95%", se spune în comunicatul sosit la redacţie.

 

 

Etichete
Comenteaza