Toader, despre refuzul lui Kovesi de fi audiată privind alegerile din 2009: Voi raporta răspunsul la obligaţiile care îi revin

Toader, despre refuzul lui Kovesi de fi audiată privind alegerile din 2009: Voi raporta răspunsul la obligaţiile care îi revin
Tudorel Toader analizează răspunsul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a trimis Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, prin care refuza să se prezinte la audieri. Ministrul Justiţiei a precizat că va raporta conţinutul la obligaţiile care îi revin.

"Vreau să citesc şi eu adresa primită, răspunsul pe care l-a dat, voi raporta conţinutul răspunsului la obligaţiile care îi revin. După ce fac această evaluare, mă voi exprima", a declarat Tudorel Toader.

Precizarea ministrului vine după ce procurorul şef al DNA a refuzat să se prezinte în faţa comisiei de anchetă a alegerilor din 2009.

"La data de 27 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că 'procurorii nu pot fi citaţi si obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale fac parte din autoritatea judecătoarească'. Prin decizia nr. 317 din 13 aprilie 2006 şi decizia nr. 45 din 17 mai 1994, Curtea Constituţională a României a decis că dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau ale Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitate persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale. Faţă de aceste aspecte vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinta comisie de anchetă", se arată în scrisoarea trimisă de Laura Codruţa Kovesi comisiei parlamentare.

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o nouă scrisoare şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, cerându-i să vină în faţa comisiei, social-democratul invocând o decizie a CSM din anul 2007 care le permite procurorilor să participe la audieri "în mod excepţional".

"(...) având în vedere (...) hotărârea Plenului CSM din data de 24 mai 2007 potrivit căreia - în mod excepţional, procurorii pot participa în calitate de invitaţi la comisiile parlamentare, atunci când este necesară lămurirea unor aspecte de natură tehnică sau pentru clarificarea unor informaţii de interes public, sunteţi invitată la şedinţa Comisiei din data de 20.06.2017 la ora 14:00, sala Mihai Viteazul, nivel P1, Palatul Parlamentului, pentru lămurirea unor chestiuni de interes public pentru stabilirea concluziilor şi propunerilor ce se impun, în limitele obiectivelor pentru care a fost constituită Comisia parlamentară de anchetă", se arată în scrisoarea pe care preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, senatorul PSD Mihai Fifor, o adresează procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

 

Comenteaza