Uioreanu îi trimite la vraci pe bolnavii cronici

Uioreanu îi trimite la vraci pe bolnavii cronici
Singura soluţie a bolnavilor de diabet, boli cardiovasculare sau cancer e în ograda vracilor sau la vindecătoarele satului, cel puţin aceasta spune deputatul clujean Horia Uioreanu după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că Statul nu va mai plăti arieratele la medicamente, cifrate la câteva sute de milioane de euro.

"Este o abordare comunistă pentru o problemă a unei societăţi care se declară democratică", crede Uioreanu. "Între timp, mai toate casele judeţene de asigurări de sănătate au anunţat că nu mai au fonduri pentru decontarea reţetelor compensate şi gratuite, astfel că farmaciile încep să refuze onorarea acestora. Şi mai grav este faptul că s-au terminat şi banii necesari asigurarii programelor naţionale de sănătate, respectiv cele de diabet, boli cardiovasculare şi oncologie. În aceste condiţii, bolnavii din România mai au o singură soluţie : să-şi caute leac în ograda vracilor de ocazie sau la vindecătoarele satului", arată deputatul. clujean.

Acesta adaugă că neplata datoriilor din sistem "nu va presupune doar falimentul unor societăţi comerciale de profil şi creşterea numărului şomerilor". "Există riscul ca aceia care au creditat până acum sistemul sanitar să refuze să o mai facă, iar spitalele să nu mai primească nici un fel de medicamente sau produse de uz sanitar, funcţionarea acestor instituţii devenind imposibilă. Afectaţi nu vor fi doar furnizorii de medicamente, ci, mai ales, pacienţii, oameni care nu-şi permit să plătească toate costurile necesare tratamentelor, dar nici să se trateze în clinici din străinătate", crede politicianul clujean.

Comenteaza