Ultimatum UDMR: “Rupem coaliţia”

Ultimatum UDMR: “Rupem coaliţia”
Marko Bela a dat un veritabil ultimatum PDL şi guvernului: ori scindarea Universităţii de Medicină şi Farmacie la Târgu-Mureş, ori plecare de la guvernare.

Cel considerat a fi, în continuare, conducătorul din umbră al UDMR, vicepremierul Marko Bela, a ameninţat cu retragerea susţinerii pentru cabinetul din care încă face parte dacă până marţi acesta nu va înfiinţa linia maghiară de studii la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş, prin hotărâre de guvern.

După două zile de negocieri sterile cu principalul partid de guvernământ, UDMR trece la ameninţări. Ultimatumul preşedintelui de onoare al Uniunii vine în continuarea unor ameninţări similare făcute nu cu mult timp în urmă de vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, şi chiar de către şeful Uniunii, Kelemen Hunor. Cu toate acestea, aproape niciunul dintre liderii politici locali nu crede că formaţiunea politică maghiară îşi va pune ameninţarea în practică.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, consideră justificat ultimatumul liderilor Uniunii. "Într-adevăr, dacă e prevăzut în programul de guvernare, dacă a fost convenit în protocolul coaliţiei, atunci trebuie pus în practică", a spus Mate. El afirmă că, în cazul în care va ieşi de la guvernare, Uniunea nu va susţine un guvern minoritar. "Nu cred că vom putea vorbi de susţinerea unui guvern minoritar. Dacă trecem în opoziţie, atunci vom face opoziţie, ceea ce înseamnă inclusiv votarea moţiunilor de cenzură", a afirmat Mate.

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a evitat să exprime o părere în privinţa subiectului aflat în dispută. "Nu cunosc detaliile discuţiilor din coaliţie, dar un lucru e foarte clar: legea în vigoare trebuie respectată şi la Cluj şi la Iaşi şi la Constanţa şi la Târgu-Mureş", s-a limitat să spună Buda. El nu crede că se va ajunge la ieşirea UDMR-ului de la guvernare. "Sunt convins că actuala coaliţie are resurse suficiente să găsească o soluţie şi să depăşească această problemă. Repet, legea trebuie respectată", a declarat Buda.

Opoziţia nu crede însă că UDMR le va oferi guvernul pe tavă. "În opinia mea, sunt şanse mici să se spargă coaliţia. Cred că UDMR va obţine ce-şi doreşte, probabil în altă formă, mascată. Va cădea la pace cu PDL-ul. PDL-ul nu e dispus să piardă guvernarea", crede preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară.

De aceeaşi părere este şi omologul său din fruntea PSD Cluj, Remus Lăpuşan. "E clar că cei de la UDMR au mereu pretenţii, iar cei de la PDL le rezolvă doleanţele tot timpul. Cred că vor ceda şi acum destul de uşor. Pe de altă parte, UDMR-ul a tot căutat în ultima vreme motive de ieşit de la guvernare. Indiferent de rezultat, ei oricum ies bine. Dacă obţin linie maghiară de studii la UMF Târgu-Mureş, se vor putea lăuda cu un nou succes, dacă nu, ies de la guvernare şi iar vor câştiga puncte electorale. În logica ultimelor luni însă, probabil PDL-ul va accepta din nou pretenţiile celor de la UDMR. Oricum, e treaba lor ce fac în coaliţie, noi (USL - n. red.) n-avem treabă nici cu unii, nici cu alţii", a comentat Lăpuşan.

 

 

Comenteaza