Un profesor clujean acuză: I-a "albit" dosarul de plagiat lui Ponta, acum e ministru

Un profesor clujean acuză: I-a
Victor Ponta a anunţat că renunţă la titlul de doctor în drept al Universităţii Bucureşti, la mai bine de doi ani după izbucnirea scandalului de plagiat.

Decizia comunicată printr-o scrisoare a premierului a fost surprinzătoare, iar comentatorii spun că nu face altceva decât să recunoască faptul că a plagiat. 

„Stimate Domnule Rector, vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București. Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariției acuzațiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credință în argumentele mele la momentul apariției contestării și nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic. După ce voi părăsi viața politică îmi doresc să inițiez un nou demers doctoral, respectând toate standardele și cerințele de la acel moment", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai lui Ponta, în cazul lucrării sale de doctorat, este clujeanul Adrian Papahagi, cadru universitar la Facultatea de Litere a UBB, fost vicepreşedinte al PMP şi actual susţinător al proiectului civic şi politic al europarlamentarului Monica Macovei.

Cred că este o operaţiune de imagine care nu-l poate reabilita. Victor Ponta crede că după doi ani de nereguli şi imposturi, e suficient să facă acest gest ca să uite lumea de plagiat? Dincolo de asta, e vorba de abuz în serviciu, de presiuni asupra ministrului de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, care a modificat în 2012 componenţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU). (n.red. for care a propus ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, după ce a constatat că mai multe pagini din lucrare au fost copiate). Atunci Liviu Pop a dublat numărul membrilor CNATDCU, pentru a nu mai avea cvorum şi pentru a nu mai putea lua decizii. Unul dintre cei aduşi atunci în CNATDCU este acum ministrul Educaţiei (r. red. Sorin Cîmpeanu, propus de PC). Un alt ministrul al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a blocat retragerea titlului de doctor al lui Ponta, după ce Universitatea Bucureşti a cerut acest lucru în iulie 2012.", a declarat Papahagi, pentru ZIUA de CLUJ.

Adrian Papahagi a mai afirmat despre gestul lui Ponta că este unul „ipocrit" şi s-a întrebat: „Oare dacă ar fi câştigat preşedinţia României, ar mai fi cerut retragerea titlului de doctor?"

„Asta nu-l exonerează nici intelectual, nici moral, nici politic şi nici administrativ", a concluzionat profesorul Adrian Papahagi.

De altfel, Papahagi a fost unul dintre cei care au depus o plângere penală pentru plagiat împotriva lui Victor Ponta, demers respins de Inalta Curte. Despre această decizie, Adrian Papahagi a declarat pentru Realitatea TV că „Înalta Curte nu s-a pronunţat pe fond, doar a constatat că noi nu suntem autorii care am fi fost prejudiciaţi de fapta de plagiat".

Potrivit profesorului clujean, pentru a i se retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, după cererea premierului, Universitatea Bucureşti va trebui să solicite din nou Ministerului Educaţiei retragerea acestei titlu academic, iar ministerul va avea ultimul cuvânt.

Reamintim că ZIUA de CLUJ a publicat acum şase zile un articol cu titlul „Dottore" în pericol? Un ONG clujean vrea să-l lase pe Victor Ponta fără controversatul titlu academic", în care cita un alt profesor clujean, Dorin Isoc, de la Universitatea Tehnică, care cerea Ministerului Educaţiei să reanalizeze două lucrări de doctorat susţinute de „cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva".

„Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi să reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva pentru a se pronunţa asupra modului în care îşi menţin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor ştiinţifice în condiţiile în care pe pagina Indexului Operelor Plagiate în România www.plagiate.ro există dovezi că tezele menţionate sunt lucrări plagiate", se arăta atunci într-un comunicat de presă semnat Echipa Indexului Operelor Plagiate în România, condusă de profesorul universitar Dorin Isoc.

Aici găsiţi mai multe detalii despre acel articol.

 

 

Comenteaza