Un proiect de cercetare clujean, tăiat iniţial de la finanţare, va beneficia de fonduri

Un proiect de cercetare clujean, tăiat iniţial de la finanţare, va beneficia de fonduri
Proiectul internaţional de cercetare de la USAMV Cluj pe care Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a refuzat în luna ianuarie să îl mai finanţeze, va fi finanţat.

Anunţul a fost făcut de europarlamentarul clujean Daniel Buda, care i-a trimis pe această temă o scrisoare ministrului Cercetării şi Inovării.

„În luna ianuarie i-am solicitat Ministrului Cercetării şi Inovării, domnului Şerban- Constantin Valeca, atât public cât şi prin intermediul unei scrisori oficiale, să intervină de îndată şi să ia toate măsurile care se impun în vederea asigurării finanțării proiectului de cercetare de la Universitarea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Astăzi am primit răspuns oficial la scrisoarea adresată ministrului Cercetării şi Inovării, domnul Şerban-Constantin Valeca, în care domnia sa mi-a adus la cunoştinţă, printre altele, că în acest moment procedurile pentru finanţarea participării româneşti la proiectul de cercetare în care este parte USAMV Cluj sunt în curs de aprobare iar toate proiectele care au fost declarate eligibile pentru finanţare publică vor beneficia de aceasta", a declarat, vineri, Daniel Buda.

Reamintim că o echipă de cercetători ai USAMV Cluj a câştigat un proiect internaţional de cercetare privind studierea și crearea unor alimente necesare copiilor cu diabet sau alte suferințe care ar fi scutit statul de cheltuirea unor sume imense pentru actul medical și ar fi crescut calitatea vieții pentru pacienți dar pe care acum Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică a refuzat să îl mai finanţeze.

Dintr-un consorţiu de şase ţări, România a fost singura ţară care nu a oferit finanţare, în condiţiile în care referenţi internaţionali l-au acceptat ca proiect câştigător. ANCSI a amânat finanţarea, iar în 16 ianuarie 2017, conducerea Universităţii a primit un răspuns în care se arată că acest proiect nu va mai fi finanţat deoarece, în acord scrie că România poate finanţa astfel de proiecte, dar nu este obligată să o facă.

„Nu doar USAMV Cluj, ci întreaga cercetare din România a fost pusă în acel moment în faţa unei situaţii inexplicabile față de partenerii străini care nu au avut cum să conceapă blocarea unui astfel de proiect o dată ce el a fost aprobat de către ANCSI", a mai precizat europarlamentarul clujean Daniel Buda.

 

 

Comenteaza