Vasile Dîncu: „România Educată, un proiect aproape eșuat”

Vasile Dîncu: „România Educată, un proiect aproape eșuat”

Candidatul PSD Cluj la alegerile europarlamentare, Vasile Dîncu, a criticat, joi, în cadrul unei dezbateri pe tema învățământului și a provocărilor acestui domeniu, sistemul educațional românesc, și a atras atenția că acesta trebuie reformat.

Vasile Dîncu a susținut că proiectul România Educată este aproape eșuat, pentru că din multe perspective este nerealist iar din altele nu respectă elementul fundamental, și anume dascălul. „România Educată, cei care lucrează în învățământ, ați văzut, este un proiect aproape eșuat, pentru că din multe perspective este nerealist, din altă perspectivă, nu respectă elementul fundamental, dascălul.

Nu poți să faci educație dacă nu începi prin a mări dintr-o dată salariile, veniturle profesorilor și în același timp trebuie introdusă exigență. În momentul acesta, noi avem din păcate peste 85.000 de profesori care sunt produși de universități care au fost acreditate mai spre final, de universități slabe în unele locuri, avem și câteva zeci de mii de suplinitori și nu o să putem face un proiect de învățământ care în zece ani să schimbe obiectivele.

Va trebui să refacem reforma învățământului, în loc să se descentralizeze învățământul acum, avem 17 instituții noi la nivel central, s-a centralizat mai mult, Inspectoratul Școlar era unul, acum sunt două, nici nu știi foarte bine funcțiile. Ministrul Învățământului nu a predat nicio oră, nu este nici specialist în educație.

(...)Eu m-am chinuit vreo trei luni, am făcut dezbateri, am reparat o serie de lucruri în România Educată, unele lucruri le-am putut face, altele nu mi-au ieșit că nici partidul nu m-a susținut”, a declarat Vasile Dîncu.

Social democratul clujean a mai atras atenția că nu avem învățământ privat, iar din această perspectivă există o lipsă de strategie.

„Va trebui să cârpim în continuare. România Educată are unele lucruri de principiu, dar dincolo de asta va trebui să simplificăm unele lucruri”, a completat Vasile Dîncu.

La fel de critic la adresa sistemului de învățământ a fost și candidatul PSD la Consiliul Județean Cluj, Alexandru Cordoș. „Despre învățământ...s-a vrut să fie un proiect de țară, dar este eșuat. Este un învățământ cel puțin ușor destructurat, asta e părerea mea și în calitate de cadru didactic, și de părinte, nu funcționează aproape nimic.

Avem câteva riscuri majore, în zonele urbane avem foarte mulți profesori care din păcate nu au pregătirea necesară pentru a rămâne în continuare la catedră. Dacă vorbim de rural, cred că mai bine nu am vorbi! Unul dintre riscuri, prin depopularea satelor, știți bine este lipsa școlilor, pe de altă parte și din cauza lipsei de profesori calificați. Învățământul dual face parte dintr-o deschidere pe o anumită zonă, Nu s-a vrut pe de o parte tot ceea ce înseamnă învățământ particular, se consideră că intenția este să se realizeze profit, nu venit ci profit”, a spus și Cordoș.

Comenteaza