Prețurile crescute la chirii îi descurajează pe oameni. Cât a ajuns să coste o garsonieră în Cluj-Napoca

Prețurile crescute la chirii îi descurajează pe oameni. Cât a ajuns să coste o garsonieră în Cluj-Napoca

Oamenii încep să își piardă interesul pentru chirii în condițiile în care prețurile cresc de la o lună la alta. Dacă la Cluj-Napoca apartamentele cu două-trei camere au prețuri constante, chiria pentru garsoniere s-a scumpit iar.

Deşi interesul chiriaşilor a scăzut faţă de cel manifestat în luna martie, acesta rămâne peste cel de anul trecut, românii vizualizând cu 7% mai multe pagini cu anunţuri imobiliare faţă de aprilie 2022. Aceeaşi tendinţă se observă şi în cazul contactărilor, unde utilizatorii au realizat cu 11% mai puţine contactări faţă de luna martie, dar cu 23% mai multe faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit unui comunicat Storia.

Garsonierele, tot mai scumpe în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, chiriile medii au rămas constante de la o lună la alta pentru apartamentele cu două şi trei camere, în timp ce preţul mediu de închiriere pentru garsoniere a crescut cu 3% faţă de luna anterioară, de la 320 de euro, o chiria a ajuns la 330 euro (echivalentul a 1.623 lei), adică la aproximativ 50% distanță de salariul minim pe economie.

Practic, este aproape imposibil pentru cineva care lucrează pentru acest salariu să stea singur și să închirieze o garsonieră aproape de acest preț în Cluj-Napoca. La toate acestea s-ar mai adăuga și utilități, care sunt și ele costisitoare în contextul prețurilor crescute la energie. Asta doar pentru locuit, fără alimentație și alte „mofturi”.

Comparativ cu luna martie, în aprilie s-au înregistrat uşoare creşteri la chiriile apartamentelor de două şi trei camere din principalele oraşe ale ţării, mai arată cele mai recente date de pe Storia.ro

Comenteaza