La cât timp trebuie schimbați ochelarii de vedere? 

La cât timp trebuie schimbați ochelarii de vedere? 

Ochelarii de vedere sunt de mare ajutor pentru multe persoane, deoarece ajută la corectarea anumitor deficiențe vizuale și îmbunătățesc calitatea vieții.

Însă, utilizarea prelungită a aceleiași perechi de ochelari poate avea un impact nefavorabil asupra sănătății ochilor. Iată care sunt recomandările generale și ce factori pot influența frecvența înlocuirii ochelarilor de vedere! 

Semne că trebuie să îți schimbi ochelarii de vedere 

Una dintre cele mai comune indicații că trebuie să îți schimbi ochelarii de vedere este reprezentată de simptomele fizice. Acesta include dureri de cap recurente, ochi obosiți, iritați sau roșii, senzații de greață sau amețeli [1]. Programează-te la un consult optometric gratuit în Călărași și stabilește împreună cu optometristul care este frecvența cu care să vii la controlul de rutină și când ar trebui să înlocuiești ochelarii de vedere. 

Simptome fizice 

Unul dintre cele mai comune semne că ar trebui să îți schimbi ochelarii de vedere este apariția durerilor de cap [1]. O modificare a acuității vizuale poate duce la dureri de cap frecvente, deoarece ochii sunt solicitați mai mult decât ar trebui pentru a compensa aceste modificări. Dacă observi că durerile de cap devin o problemă recurentă, în special după ce citești sau folosești un dispozitiv electronic, acesta poate fi un semn că ochelarii tăi nu mai sunt eficienți. Alte simptome fizice: 

dacă lucrurile încep să pară neclare sau încețoșate, este probabil ca prescripția ochelarilor tăi să nu mai fie adecvată [1]; 
dacă ochii tăi se simt obosiți și tensionați la sfârșitul zilei, în special după o perioadă îndelungată de concentrare, cum ar fi cititul sau lucrul la computer, ar trebui să te gândești la o vizită la optometrist [1]; 
dacă observi că devii mai sensibil la lumina intensă sau că ai dificultăți în a te adapta într-un mediu cu lumină schimbătoare, acesta poate fi un semn că ochelarii tăi nu mai sunt potriviți [1]; 
dificultățile în a citi sau a vedea obiectele la distanță sunt, de asemenea, semne clare că trebuie să îți schimbi ochelarii de vedere. O schimbare în acuitatea vizuală poate afecta claritatea și focalizarea ochilor tăi [1]. 
Vârsta și starea generală de sănătate 

Potrivit specialiștilor, în general se recomandă ca înlocuirea ochelarilor de vedere să aibă loc o dată la doi ani [2] [3]. Există însă situații în care optometristul poate recomanda mai des consultul, în funcție de istoricul medical.

Vârsta și starea generală de sănătate sunt doi factori importanți care pot influența momentul în care trebuie să îți schimbi ochelarii de vedere. Pe măsură ce are loc înaintarea în vârstă, poți începe să te confrunți cu dificultăți în a vedea la distanță sau de aproape sau cu apariția unor afecțiuni oculare, ceea ce poate determina o schimbare mai frecventă a prescripției pentru ochelarii de vedere.

Starea generală de sănătate poate, de asemenea, să afecteze vederea. Bolile sistemice, precum diabetul sau hipertensiunea, pot avea impact asupra sănătății ochilor și, prin urmare, asupra nevoii de a îți schimba ochelarii de vedere. 

Deteriorarea fizică a ochelarilor 

Deteriorarea fizică a ochelarilor este unul dintre semnele clare care indică necesitatea înlocuirii acestora. În timp, orice obiect folosit în mod constant își pierde din calitate și funcționalitate. Ochelarii nu fac excepție de la aceasta.

Semnele de uzură precum lentile zgâriate sau deteriorate, rama îndoita sau ruptă, șuruburi lipsă sau slăbite nu doar că afectează estetica ochelarilor, dar pot avea impact și asupra sănătății vizuale.

Lentilele zgâriate, de exemplu, pot îngreuna vederea și pot conduce la oboseala ochilor. Pe de altă parte, o ramă îndoita sau ruptă poate duce la o potrivire necorespunzătoare a ochelarilor pe față, ceea ce poate provoca disconfort și, potențial, durere. În plus, șuruburile slăbite sau lipsă pot face ca ochelarii să fie instabili și să cadă, ceea ce poate duce la deteriorarea lor ulterioară sau chiar la pierderea acestora. 

Modificările în ceea ce privește vederea nocturnă 

Modificările în ceea ce privește vederea nocturnă pot fi un alt semn că este timpul să îți schimbi ochelarii. Dacă începi să ai dificultăți în a vedea clar pe timp de noapte, în special în timpul condusului, este posibil să ai nevoie de o nouă pereche de ochelari. Explorează o gamă variată de ochelari de vedere în Călărași și, ținând cont de prescripția de la optometrist și de preferințele personale, alege noul model preferat.

Este imperios să ne ascultăm corpul și să fim atenți la schimbările care apar în privința vederii noastre. Ochelarii de vedere reprezintă un instrument important pentru sănătatea noastră oculară, iar schimbarea lor la timp este esențială pentru a preveni problemele de vedere pe termen lung.

O vizită regulată la optometrist nu este doar importantă pentru actualizarea prescripției de ochelari, ci și pentru a verifica starea generală a sănătății ochilor. Un control optometric regulat poate detecta posibilele probleme de vedere și le poate preveni înainte de a se agrava.  

Surse de referință: 

1. “Do I Need Glasses? Test, Reading, Headaches, and More.” Healthline, 1 Mar. 2018, www.healthline.com/health/do-i-need-glasses. Accessed 18 Dec. 2023;  

2. “Eye Care | Nidirect.” Www.nidirect.gov.uk, 11 Nov. 2015, www.nidirect.gov.uk/articles/eye-care. Accessed 18 Dec. 2023; 

3. “How Often Can I Have a Free NHS Sight Test?” Nhs.uk, 9 Nov. 2020, www.nhs.uk/nhs-services/opticians/how-often-can-i-have-a-free-nhs-eye-test/. Accessed 18 Dec. 2023. 

Etichete
Comenteaza